13 °C Budapest
Ismét súlyos korlátozások jönnek: ez vár az ingázókra szeptember 1-től

Ismét súlyos korlátozások jönnek: ez vár az ingázókra szeptember 1-től

2020. augusztus 29. 12:33

Ismét lezárja határait Magyarország a koronavírus egyre gyorsabb terjedése miatt. De mi lesz azokkal a honfitársainkkal, akik a határ túloldalán dolgoznak? 

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 28-i kormányinfón.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Éppen ezért a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett.

De mit jelent mindez a gyakorlatban?

Gyakorlatilag ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amelyek márciusban voltak, a külföldről hazatérő magyaroknak 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk. Kivételt a részletszabályok szerint - a korábbiakkal megegyezően - a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően.

A legutóbbi határzár elrendelésekor a külügyminiszter megállapodott a szomszédos országok illetékeseivel, így az ott dolgozó magyar, illetve a belföldön dolgozó külföldi állampolgároknak lehetőségük volt átkelni a határon karenténkötelezettség nélkül. Korábban munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhattak országok között. A dolgozók mentesültek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.

Annyi bizonyos, hogy a határmenti ingázók esetében újra bevezetik a 30-30 kilométeres sávokat: az ezeken belül élők átmehetnek dolgozni a szomszédos országokba a megfelelő igazolásokkal. Ám a miniszter tegnapi tájékoztatása szerint Ukrajna esetében az ottani magas fertőzésszámok miatt ez egyelőre nem megoldható.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A legtöbb magyar ingázó nyugat felé indul el reggelenként, de hogy egészen pontosan mennyien élik az Ausztria irányába ingzázók többszörösen is megterhelő életét, nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy 2011, a munkaerőpiac teljes megnyitása óta folyamatosan emelkedik számuk, mára nagyjából 100 ezren. Közülük becslések szerint 40 ezren vannak azok, akik napi szinten ingáznak lakó- és munkahelyük között. Az Ausztriába ingázók közel harmada ipari, építőipari, több mint ötöde kereskedelmi, szolgáltató munkakörben dolgozik a KSH adatai szerint, tehát sokan a veszélyeztetett gazdasági ágakban.

(Címlapkép: MTI/Filep István)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?