Ismét súlyos korlátozások jönnek: ez vár az ingázókra szeptember 1-től

Ismét súlyos korlátozások jönnek: ez vár az ingázókra szeptember 1-től

2020. augusztus 29. 12:33

Ismét lezárja határait Magyarország a koronavírus egyre gyorsabb terjedése miatt. De mi lesz azokkal a honfitársainkkal, akik a határ túloldalán dolgoznak? 

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 28-i kormányinfón.

Válogass a kedvezményes személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Éppen ezért a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Fő szabály szerint szeptembertől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett.

De mit jelent mindez a gyakorlatban?

Gyakorlatilag ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amelyek márciusban voltak, a külföldről hazatérő magyaroknak 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk. Kivételt a részletszabályok szerint - a korábbiakkal megegyezően - a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően.

A legutóbbi határzár elrendelésekor a külügyminiszter megállapodott a szomszédos országok illetékeseivel, így az ott dolgozó magyar, illetve a belföldön dolgozó külföldi állampolgároknak lehetőségük volt átkelni a határon karenténkötelezettség nélkül. Korábban munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhattak országok között. A dolgozók mentesültek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.

Annyi bizonyos, hogy a határmenti ingázók esetében újra bevezetik a 30-30 kilométeres sávokat: az ezeken belül élők átmehetnek dolgozni a szomszédos országokba a megfelelő igazolásokkal. Ám a miniszter tegnapi tájékoztatása szerint Ukrajna esetében az ottani magas fertőzésszámok miatt ez egyelőre nem megoldható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb magyar ingázó nyugat felé indul el reggelenként, de hogy egészen pontosan mennyien élik az Ausztria irányába ingzázók többszörösen is megterhelő életét, nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy 2011, a munkaerőpiac teljes megnyitása óta folyamatosan emelkedik számuk, mára nagyjából 100 ezren. Közülük becslések szerint 40 ezren vannak azok, akik napi szinten ingáznak lakó- és munkahelyük között. Az Ausztriába ingázók közel harmada ipari, építőipari, több mint ötöde kereskedelmi, szolgáltató munkakörben dolgozik a KSH adatai szerint, tehát sokan a veszélyeztetett gazdasági ágakban.

(Címlapkép: MTI/Filep István)

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?