Rémálommá vált tízezernyi magyar melósnak az ingázás: ezzel kevesen kalkuláltak

Rémálommá vált tízezernyi magyar melósnak az ingázás: ezzel kevesen kalkuláltak

2020. április 16. 19:01

Becslések szerint 100 ezer magyar dolgozik a szomszédos Asuztriában, közülük legalább 40 ezren naponta ingáznak a határmenti településekre, valamint a közeli fővárosba. Az ő életük is gyökeresen megváltozott a koronavírus-járvány óta, van, aki már az első héten elveszítette az állását, aki pedig még dolgozik, azokat lassan a mindennapos határátkelési procedúra emészti fel teljesen.

"Nekem szerencsém van, megvan a munkám, és a következő négy hónapban még biztosan meg is marad. De a környezetemben sokan, rengetegen elveszítették az állásukat." - mondta el a Pénzcentrumnak Péter, aki Sopron és Bécs között ingázik naponta, hogy egy osztrák, 50 főt foglalkoztató vasipari cégnél dolgozzon három műszakban.

A nyugat-magyarországi ingázók becslése szerint csak az első héten legalább 1500 soproni és környékbeli magyar veszítette el az állását, és azóta legalább még 6-8 ezren.

Hogy egészen pontosan mennyien élik az Ausztria irányába ingzázók többszörösen is megterhelő életét, nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy 2011, a munkaerőpiac teljes megnyitása óta folyamatosan emelkedik számuk, mára nagyjából 100 ezren. Közülük becslések szerint 40 ezren vannak azok, akik napi szinten ingáznak lakó- és munkahelyük között. Az Ausztriába ingázók közel harmada ipari, építőipari, több mint ötöde kereskedelmi, szolgáltató munkakörben dolgozik a KSH adatai szerint, tehát sokan a veszélyeztetett gazdasági ágakban.

Akinek mint Péternek, megvan még az állása, az elviekben gond nélkül átkelhet a határon minden nap, hiszen "biztosított Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen. Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól." Azonban minden esetben átesnek a határon egy úgynevezett egészségügyi ellenőrzésen, és aki tüneteket mutat, annál elrendelik a házi karantént.

Pétert is ellenőrzik nap mint nap, ám mint mondta, ez korántsem működik problémamentesen. Mivel nincs nyitva az összes határátkelő, ezért óhatatlanul is torlódás alakul ki a kiemelt időszakokban, sőt, még azon kívül is.

"Minimum egy óra várakozással számolunk a határon, de nem ritka a másfél órás veszteglés sem. Minden egyes alkalommal regisztrálnak minket a határellenőrzést végzők, ami rengeteg idő. Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen sokszor a technikai feltételek egyszerűen nem adottak: van, hogy az informatikai eszköz fagy le, de gyakran panaszkodnak arra, hogy nincs megfelelő térerő ezek működtetéséhez."

De nem csak a reggeli és a délutáni sávban akadozik a haladás, volt már, hogy Péter a délutános műszak után, 1 óra vezetéssel a háta mögött még éjfél és hajnali egy között a határon vesztegelt. Gyakran tesz inkább egy 30 kilométeres kitérőt, hogy ezt elkerülje.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami a legnagyobb probléma szerinte, hogy nem megfelelő a tájékoztatás, a magyarok nem tudják, hová fordulhatnának hiteles, naprakész információkért ez ügyben. Jobb híján helyi ingázókat tömörítő Facebook csoportokból tájékozódnak.

 

(Címlapkép: MTI/Filep István)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01