14 °C Budapest
Rémálommá vált tízezernyi magyar melósnak az ingázás: ezzel kevesen kalkuláltak

Rémálommá vált tízezernyi magyar melósnak az ingázás: ezzel kevesen kalkuláltak

2020. április 16. 19:01

Becslések szerint 100 ezer magyar dolgozik a szomszédos Asuztriában, közülük legalább 40 ezren naponta ingáznak a határmenti településekre, valamint a közeli fővárosba. Az ő életük is gyökeresen megváltozott a koronavírus-járvány óta, van, aki már az első héten elveszítette az állását, aki pedig még dolgozik, azokat lassan a mindennapos határátkelési procedúra emészti fel teljesen.

"Nekem szerencsém van, megvan a munkám, és a következő négy hónapban még biztosan meg is marad. De a környezetemben sokan, rengetegen elveszítették az állásukat." - mondta el a Pénzcentrumnak Péter, aki Sopron és Bécs között ingázik naponta, hogy egy osztrák, 50 főt foglalkoztató vasipari cégnél dolgozzon három műszakban.

A nyugat-magyarországi ingázók becslése szerint csak az első héten legalább 1500 soproni és környékbeli magyar veszítette el az állását, és azóta legalább még 6-8 ezren.

Hogy egészen pontosan mennyien élik az Ausztria irányába ingzázók többszörösen is megterhelő életét, nem tudjuk, annyi bizonyos, hogy 2011, a munkaerőpiac teljes megnyitása óta folyamatosan emelkedik számuk, mára nagyjából 100 ezren. Közülük becslések szerint 40 ezren vannak azok, akik napi szinten ingáznak lakó- és munkahelyük között. Az Ausztriába ingázók közel harmada ipari, építőipari, több mint ötöde kereskedelmi, szolgáltató munkakörben dolgozik a KSH adatai szerint, tehát sokan a veszélyeztetett gazdasági ágakban.

Akinek mint Péternek, megvan még az állása, az elviekben gond nélkül átkelhet a határon minden nap, hiszen "biztosított Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen. Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól." Azonban minden esetben átesnek a határon egy úgynevezett egészségügyi ellenőrzésen, és aki tüneteket mutat, annál elrendelik a házi karantént.

Pétert is ellenőrzik nap mint nap, ám mint mondta, ez korántsem működik problémamentesen. Mivel nincs nyitva az összes határátkelő, ezért óhatatlanul is torlódás alakul ki a kiemelt időszakokban, sőt, még azon kívül is.

"Minimum egy óra várakozással számolunk a határon, de nem ritka a másfél órás veszteglés sem. Minden egyes alkalommal regisztrálnak minket a határellenőrzést végzők, ami rengeteg idő. Ez persze nem az ő hibájuk, hiszen sokszor a technikai feltételek egyszerűen nem adottak: van, hogy az informatikai eszköz fagy le, de gyakran panaszkodnak arra, hogy nincs megfelelő térerő ezek működtetéséhez."

De nem csak a reggeli és a délutáni sávban akadozik a haladás, volt már, hogy Péter a délutános műszak után, 1 óra vezetéssel a háta mögött még éjfél és hajnali egy között a határon vesztegelt. Gyakran tesz inkább egy 30 kilométeres kitérőt, hogy ezt elkerülje.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami a legnagyobb probléma szerinte, hogy nem megfelelő a tájékoztatás, a magyarok nem tudják, hová fordulhatnának hiteles, naprakész információkért ez ügyben. Jobb híján helyi ingázókat tömörítő Facebook csoportokból tájékozódnak.

 

(Címlapkép: MTI/Filep István)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?