13 °C Budapest
Nincs mit szépíteni: ősöreg autókkal járnak a magyarok

Nincs mit szépíteni: ősöreg autókkal járnak a magyarok

2020. március 15. 18:00

Továbbra is idős autókkal járnak a magyarok: több mint 14 éves a gépjárműpark átlagéletkora. Kiderült, hogy melyik volrt a kedvenc márka itthon, és arról van adat, hogy az elektromos autók mekkora teret hódítottak maguknak.

A Pénzcentrum autóhitel kalkulátor segít gyorsan és egyszerűen eligazodni különböző bankok ajánlatai között. KATT!

2019. december 31-én a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya több mint 4,6 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3,8 millió - derült ki a KSH friss adataiból. A magyar autópiac, ahogyan a csárton is látható, felívelőben van, már nyoma sincs a válság idején tapasztalt megtorpanásnak.

Ha megnézzük a részletesebb adatokat, akkor az is kiderül, hogy a 2019-es évet fordulópontként is értékelhetjük, hiszen tavaly bő tízezerrel több új autót helyeztek forgalomba itthon, mint használtat. 314 ezer, az előző évinél 6,4%-kal több személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba, ezek 52%-a új volt.

A KSH megjegyzi, hogy 2019 IV. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 82 ezer, az egy évvel korábbinál 16 százalékkal több volt.

A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 35 százalékát együttesen a Ford, a Volkswagen, a Suzuki és az Opel márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 54 százaléka új volt, arányuk az utóbbi évek azonos időszakaihoz képest számottevően emelkedett, a 2010 IV. negyedévi 73 százaléktól viszont továbbra is jelentősen elmaradt.

Ősöreg autókkal járnak a magyarok

Ám úgy fest, hiába dominálnak az új gépjárművek a forgalomba helyezéseknél, a rengeteg magyar még mindig nem vált meg ősöreg verdájától: ugyanis a hazai autók átlagos életkora 2019.12.31-én 14,4 év volt, ami fél év alatt 0,1 évvel növekedett. Ha megnézzük a csártot, látható, hogy a helyzet nem sokat javult az elmúlt 9 évben, sőt. 2010. nyarán még csak 11,1 év volt a magyar járművek átlagéletkora.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az öregedés 2010. és 2015. között öltött brutális méreteket, ebben az időszakban 2,6 évet ugrott a magyar járműpark életkora. Azóta némileg konszolidálódott a növekedés, de évek óta stabilan tartjuk a 14 év körüli autóéletkort.

Dübörögnek az elektromosok

Az előző év azonos időszakához képest 35%-kal több elektromos személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba. 2019 folyamán minden negyedévben több mint 30%-kal, egész évben összesen 52%-kal bővült a Magyarországon első alkalommal regisztrált elektromos személygépkocsik száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?