17 °C Budapest
Nincs mit szépíteni: ősöreg autókkal járnak a magyarok

Nincs mit szépíteni: ősöreg autókkal járnak a magyarok

2020. március 15. 18:00

Továbbra is idős autókkal járnak a magyarok: több mint 14 éves a gépjárműpark átlagéletkora. Kiderült, hogy melyik volrt a kedvenc márka itthon, és arról van adat, hogy az elektromos autók mekkora teret hódítottak maguknak.

A Pénzcentrum autóhitel kalkulátor segít gyorsan és egyszerűen eligazodni különböző bankok ajánlatai között. KATT!

2019. december 31-én a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya több mint 4,6 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3,8 millió - derült ki a KSH friss adataiból. A magyar autópiac, ahogyan a csárton is látható, felívelőben van, már nyoma sincs a válság idején tapasztalt megtorpanásnak.

Ha megnézzük a részletesebb adatokat, akkor az is kiderül, hogy a 2019-es évet fordulópontként is értékelhetjük, hiszen tavaly bő tízezerrel több új autót helyeztek forgalomba itthon, mint használtat. 314 ezer, az előző évinél 6,4%-kal több személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba, ezek 52%-a új volt.

A KSH megjegyzi, hogy 2019 IV. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 82 ezer, az egy évvel korábbinál 16 százalékkal több volt.

A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 35 százalékát együttesen a Ford, a Volkswagen, a Suzuki és az Opel márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 54 százaléka új volt, arányuk az utóbbi évek azonos időszakaihoz képest számottevően emelkedett, a 2010 IV. negyedévi 73 százaléktól viszont továbbra is jelentősen elmaradt.

Ősöreg autókkal járnak a magyarok

Ám úgy fest, hiába dominálnak az új gépjárművek a forgalomba helyezéseknél, a rengeteg magyar még mindig nem vált meg ősöreg verdájától: ugyanis a hazai autók átlagos életkora 2019.12.31-én 14,4 év volt, ami fél év alatt 0,1 évvel növekedett. Ha megnézzük a csártot, látható, hogy a helyzet nem sokat javult az elmúlt 9 évben, sőt. 2010. nyarán még csak 11,1 év volt a magyar járművek átlagéletkora.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az öregedés 2010. és 2015. között öltött brutális méreteket, ebben az időszakban 2,6 évet ugrott a magyar járműpark életkora. Azóta némileg konszolidálódott a növekedés, de évek óta stabilan tartjuk a 14 év körüli autóéletkort.

Dübörögnek az elektromosok

Az előző év azonos időszakához képest 35%-kal több elektromos személygépkocsit helyeztek Magyarországon első alkalommal forgalomba. 2019 folyamán minden negyedévben több mint 30%-kal, egész évben összesen 52%-kal bővült a Magyarországon első alkalommal regisztrált elektromos személygépkocsik száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?