28 °C Budapest
Hoppon marad a szülő, aki nem körültekintő: így húznak le a nyári táborok

Hoppon marad a szülő, aki nem körültekintő: így húznak le a nyári táborok

2019. június 19. 15:01

Vége van a tanévnek, felszabadulnak a gyerekek, indulhat a szünidő, ám sok szülő nem tudja megoldani a teljes nyári időszakra a gyerekfelügyeletet, így nyári táborok után néznek. Kínálat van bőven, szórólapokon, programajánlókban, közösségi felületeken, szájhagyomány útján is elérhetők a lehetőségek, bár legtöbbször igen kevés információ áll a szülők rendelkezésére. A legújabb lehetőség pedig, hogy már nyári táborra is kínálnak hitelt egyes pénzintézetek - ismertette a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Milyen lehetőségek vannak? Iskolák által szervezett nyári táborok, ottalvós táborok, ahol azért nagy előny, hogy pedagógusok vigyáznak gyermekeinkre, legtöbbször néhány ismerős gyerekkel együtt lehetnek, nem vadidegen emberek közé kerülnek. Miért is van ennek nagy jelentősége?

Még mindig nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, ki lehet táboroztató, nincs személyi, vagyoni feltételhez kötve a tábor szervezése. Jelenleg bárki, bárhol szervezhet tábort, egyetlen feltétel, hogy maga a táborhely feleljen meg a követelményeknek. Azonban olyan panaszokkal is találkoztunk, ahol a táborhely sem volt sehova bejelentve, egészségügyi szakemberek nem is tudtak róla, senki nem vizsgálta a higiéniai körülményeket, és még sorolhatnánk a hiányosságokat. Tehát semmilyen személyi feltételhez nincs kötve a tábor szervezése, semmilyen vagyoni biztosíték nincs kikötve, ami biztonságot nyújthatna a fogyasztóknak.

Milyen szabályozás lenne indokolt? A FEOSZ álláspontja szerint szükséges lenne előírni: 

  •  bejelentési kötelezettséget a tábor szervezése kapcsán (Ugyanúgy, ahogy azt a táborhelyek esetében a jogszabály már előírja, így elérhetővé válhatna egy nyilvános adatbázis.),
  • kötelező írásbeli szerződéskötést (A sok szóbeli ígéret helyett bizonyítható lenne, mit vállalt a tábor szervezője.),
  • állandóan hívható telefonszám fenntartásának kötelezettségét, illetve elektronikus elérhetőséget (Ne aggódjanak a szülők, tudjanak érdeklődni.),
  • felelősségbiztosítás meglétét (Ugyanúgy, ahogy az utazási irodák esetében előírja a jogszabály vagyoni biztosíték meglétét, ez garantálhatná, hogy esetleges kárigények esetén is helyt tud állni a tábort szervező.) 

Iskolai kereteken kívül pedig szinte végtelen a lehetőségek tárháza, sporttáborok, játszóházban napközis táborok, informatikai táborok, nyelvi táborok, művészeti táborok. A megnevezések egyre hangzatosabbak, azonban nem mindegy milyen szolgáltatást kapunk az egyre dráguló ígéretekért. Természetesen rengeteg jó tábor üzemel, ahol a gyermekünk megkapja azokat a szolgáltatásokat a legmagasabb színvonalon, amikről előzetesen szó volt, de sajnos rossz példákkal is találkozni.

Nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos az írásbeli szerződés szerepe, melyben pontosan meg kell fogalmazni milyen szolgáltatásokat, milyen programokat, milyen étkezést nyújt a tábor, ki vigyáz majd a gyerekekre, mennyibe fog kerülni, mikor kell kifizetni az összeget. Sok esetben még csak egy átvételi elismervényt, nyugtát sem kapnak a szülők a több tízezer forint átadásakor, nemhogy írásbeli szerződést kötnének

- írta a FEOSZ, akik szerint sajnos előfordul, hogy nem a beígért szolgáltatásokat nyújtja az adott tábor, vagy csak hangzatos nevekkel történt a hirdetés, azonban valós szolgáltatás nincs mögötte. Elmaradt programok, kevesebb étkezés, művészeti táborba az alapanyagot magának a gyereknek kellett vinnie, nyelvi táborban csak minimális nyelvi képzés, vagy a helyszínen fizetendő további összegek mind mind előfordultak az elmúlt években problémaként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek csak utólag derülnek ki, azonban ha valóban nem megfelelő szolgáltatást nyújtott a tábor, akkor árleszállítást lehet követelni a táboroztatótól, végső esetben pedig békéltető testülethez lehet fordulni. Ennek alapvető feltétele, hogy tudjuk bizonyítani milyen szolgáltatást ígért a tábor, mennyi vételárat fizettünk ki, tehát mindenképpen érdemes szerződést kötni a táboroztatóval, amiben rögzítésre kerülnek ezek az alapvető feltételek, vagy legalább a szórólapot eltenni, a hirdetést tartalmazó weboldalt lementeni.

Hitelt is adnak táborozni

És a legújabb, a nyári táborra felveendő hitel, vagy emiatt hitelkártya szerződés megkötése. Ezek a hitelek ugyanis személyi hitelek, az átlagosnál jóval magasabb költségekkel járnak, az amúgy is nehezebb helyzetben élőket igen súlyos következmények várhatják, ha nem tudják kellő időben visszafizetni az összegeket. Pedig ezt a réteget a szeptemberi iskolakezdés is igen nehéz helyzetbe hozza, így mindenképpen megfontoltan döntsenek egy esetleges újabb hitelről.

Legyünk tehát nagyon körültekintőek, kössünk írásban szerződést, próbáljunk meg minél több információt beszerezni a táborról, táboroztatóról. A gyerekek szempontjából pedig jó ötlet lehet osztálytársakkal közösen táborozni, hiszen akkor legalább azzal nem kell megküzdenie a gyermeknek, hogy teljes idegen helyen van, ahol sem a felnőtteket, sem a gyerekeket nem ismeri.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?