Sokat jársz vonattal? Súlyos ezreket spórolhatsz ezzel a trükkel!

2018. október 24. 05:43

Több millióan vettek már jegyet idén a MÁV automatáiból, és egyre jobban bízunk az elektronikus fizetésben - a BKK után az állami vasúttársaság is megküldte a Pénzcentrumnak az automatás jegyértékesítési adatait. Az állami vasúttársaság jelenleg 165 darab jegykiadó automatát üzemeltet, és a jövőben még többet terveznek üzembe helyezni, többek között EU-forrásokból. Ezekből várhatóan nem csak a fővárosba, hanem az ország többi részébe is jut majd.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül beüzemelni és fenntartani egy ilyen gépet, a MÁV azt írta, hogy a 2013-ban beszerzett 110 darab automata a beszerzési költsége automatánként nettó 7,5 millió forint volt, a telepítés költsége a helyszíni adottságoktól függ, de automatánként átlagosan néhány százezer forint. Az üzemeltetés költsége ezeknél az automatáknál darabonként havonta 70-80 ezer forint, ami tartalmazza a karbantartás, a készpénz- és papírlogisztika költségét is.

Szívesen használjuk a bankkártyát

Tájékoztatásuk szerint idén január és szeptember között több mint 5 millió jegyet vásároltak automatákból, ez 16 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában - tavaly valamivel több, mint hatmillió jegyet adtak el összesen.

A tendencia hasonló, mint a BKK-automaták esetében volt: a magyarok egyre jobban bíznak az elektronikus fizetésben, így a MÁV-nál is folyamatosan növekszik a bankkártyás vásárlások száma, szerintük főképpen a PayPass-os fizetés egyszerűsége miatt.

A kártyával fizetett vásárlások aránya 2017-ben 25 százalékos volt, ami 2018 első kilenc hónapjában 31 százalékra nőtt. A növekedéshez sokban hozzájárult, hogy nyártól a bankkártyás fizetéssel jegyvásárlás is lehetővé vált a korábban csak az interneten vásárolt jegyek kinyomtatására alkalmas kioszkokon azok átalakításával

- hívta fel a figyelmet a MÁV.

2017-ben az összes utas 12 százaléka utazott automatából vásárolt jeggyel, ami 2018 január-szeptember között 2 százalékponttal, 14 százalékra nőtt. A belföldi jegyekből származó bevételen belül már 11 százalékos az automaták részesedése.

Jól fogynak a kiegészítő jegyek is

A legkeresettebb termék az automatáknál a menetjegy, idén 77 százalékban ilyet vettek a készülékekből. Ezt követik a feláras szolgáltatások (IC pót- és helyjegy, gyorsvonati pótjegy), amelyek az összes automatás eladás 21 százalékát tették ki. Egy-egy százalékban vettek bérletet és kerékpárjegyet, 0,3 százalékban adtak el élőállat jegyet az automaták.

A vasúttársaság a BKK-hoz hasonlóan úgy látja, sokat javítottak az utasok konfortérzetén az automaták: a nagy utasforgalmú állomásokon csúcsidőben egyértelműen csökkent a pénztári sorban állás ideje. Az automaták lehetővé teszik, hogy a pénztári nyitva tartással sokkal inkább az utasforgalmi csúcsok kiszolgálására tudjanak koncentrálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kedvezményekkel ösztönzik az önkiszolgálást

Kiemelték, hogy nem csak automaták telepítésével próbálják enyhíteni a pénztárak leterheltségét, csökkenteni a várakozási időt: 2008 óta működik az internetes jegyvásárlási rendszer, az abból vásárolt jegyek már közel 2 éve a telefon képernyőjén vagy otthon kinyomtatva is bemutathatók. Idén nyár óta pedig a Vonatinfó okostelefonos alkalmazásból is lehet e-vonatjegyet vásárolni - tették hozzá.

A kényelmi szemponton túl az önkiszolgáló jegyértékesítő rendszerek használatát kedvezmények nyújtásával is igyekszik még vonzóbbá tenni a MÁV-START: a pénztári árhoz képest 5 százalékkal olcsóbban lehet vasúti jegyeket automatából, vagy automatából kinyomtatva online vásárolni. Az otthon kinyomtatható, illetve telefon, tablet képernyőjén bemutatható e-vonatjegyek ára pedig 10 százalékkal kedvezőbb, mint a pénztári ár. Mindezek hatására 2018-ban az utasok közel ötöde automatából, interneten vagy a Vonatinfóból vásárolt jeggyel utazott - írták.

Az összesítések szerint az önkiszolgáló csatornákon keresztül január elsejétől szeptember 30-ig vásárolt e-vasúti menetjegyekre az utasoknak nyújtott kedvezmények összértéke meghaladta az 650 millió forintot. A tavaly decemberi menetrendváltáskor bevezetett 5, 10, 20 százalékos kedvezmények ugyanakkor jelentős, 275 millió forintos többletet eredményeztek a MÁV-START menetdíjból származó árbevételében.

Az utasok körében ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online vásárlás, és ezen belül az e-vonatjegy. Idén közel 6,6 millió jegyet vásároltak online (ideértve a Vonatinfó mobilapplikációs jegyvásárlási lehetőséget is), ebből majdnem 5,7 millió volt az e-vonatjegy. Az elektronikus vásárlás esetében 67, az e-vonatjegyeknél 101 százalékos a növekedés az előző évhez hasonló időszakához képest. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben az e-vonatjegyet választják az utasok, akik felfedezték és megszerették a kényelmes és gyors mobilapplikációs jegyvásárlást is, mivel a Vonatinfó használatával időt lehet megspórolni a pénztárak előtti sorban állás elkerülésével.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem