25 °C Budapest
Sokat jársz vonattal? Súlyos ezreket spórolhatsz ezzel a trükkel!

Sokat jársz vonattal? Súlyos ezreket spórolhatsz ezzel a trükkel!

2018. október 24. 05:43

Több millióan vettek már jegyet idén a MÁV automatáiból, és egyre jobban bízunk az elektronikus fizetésben - a BKK után az állami vasúttársaság is megküldte a Pénzcentrumnak az automatás jegyértékesítési adatait. Az állami vasúttársaság jelenleg 165 darab jegykiadó automatát üzemeltet, és a jövőben még többet terveznek üzembe helyezni, többek között EU-forrásokból. Ezekből várhatóan nem csak a fővárosba, hanem az ország többi részébe is jut majd.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül beüzemelni és fenntartani egy ilyen gépet, a MÁV azt írta, hogy a 2013-ban beszerzett 110 darab automata a beszerzési költsége automatánként nettó 7,5 millió forint volt, a telepítés költsége a helyszíni adottságoktól függ, de automatánként átlagosan néhány százezer forint. Az üzemeltetés költsége ezeknél az automatáknál darabonként havonta 70-80 ezer forint, ami tartalmazza a karbantartás, a készpénz- és papírlogisztika költségét is.

Szívesen használjuk a bankkártyát

Tájékoztatásuk szerint idén január és szeptember között több mint 5 millió jegyet vásároltak automatákból, ez 16 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában - tavaly valamivel több, mint hatmillió jegyet adtak el összesen.

A tendencia hasonló, mint a BKK-automaták esetében volt: a magyarok egyre jobban bíznak az elektronikus fizetésben, így a MÁV-nál is folyamatosan növekszik a bankkártyás vásárlások száma, szerintük főképpen a PayPass-os fizetés egyszerűsége miatt.

A kártyával fizetett vásárlások aránya 2017-ben 25 százalékos volt, ami 2018 első kilenc hónapjában 31 százalékra nőtt. A növekedéshez sokban hozzájárult, hogy nyártól a bankkártyás fizetéssel jegyvásárlás is lehetővé vált a korábban csak az interneten vásárolt jegyek kinyomtatására alkalmas kioszkokon azok átalakításával

- hívta fel a figyelmet a MÁV.

2017-ben az összes utas 12 százaléka utazott automatából vásárolt jeggyel, ami 2018 január-szeptember között 2 százalékponttal, 14 százalékra nőtt. A belföldi jegyekből származó bevételen belül már 11 százalékos az automaták részesedése.

Jól fogynak a kiegészítő jegyek is

A legkeresettebb termék az automatáknál a menetjegy, idén 77 százalékban ilyet vettek a készülékekből. Ezt követik a feláras szolgáltatások (IC pót- és helyjegy, gyorsvonati pótjegy), amelyek az összes automatás eladás 21 százalékát tették ki. Egy-egy százalékban vettek bérletet és kerékpárjegyet, 0,3 százalékban adtak el élőállat jegyet az automaták.

A vasúttársaság a BKK-hoz hasonlóan úgy látja, sokat javítottak az utasok konfortérzetén az automaták: a nagy utasforgalmú állomásokon csúcsidőben egyértelműen csökkent a pénztári sorban állás ideje. Az automaták lehetővé teszik, hogy a pénztári nyitva tartással sokkal inkább az utasforgalmi csúcsok kiszolgálására tudjanak koncentrálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kedvezményekkel ösztönzik az önkiszolgálást

Kiemelték, hogy nem csak automaták telepítésével próbálják enyhíteni a pénztárak leterheltségét, csökkenteni a várakozási időt: 2008 óta működik az internetes jegyvásárlási rendszer, az abból vásárolt jegyek már közel 2 éve a telefon képernyőjén vagy otthon kinyomtatva is bemutathatók. Idén nyár óta pedig a Vonatinfó okostelefonos alkalmazásból is lehet e-vonatjegyet vásárolni - tették hozzá.

A kényelmi szemponton túl az önkiszolgáló jegyértékesítő rendszerek használatát kedvezmények nyújtásával is igyekszik még vonzóbbá tenni a MÁV-START: a pénztári árhoz képest 5 százalékkal olcsóbban lehet vasúti jegyeket automatából, vagy automatából kinyomtatva online vásárolni. Az otthon kinyomtatható, illetve telefon, tablet képernyőjén bemutatható e-vonatjegyek ára pedig 10 százalékkal kedvezőbb, mint a pénztári ár. Mindezek hatására 2018-ban az utasok közel ötöde automatából, interneten vagy a Vonatinfóból vásárolt jeggyel utazott - írták.

Az összesítések szerint az önkiszolgáló csatornákon keresztül január elsejétől szeptember 30-ig vásárolt e-vasúti menetjegyekre az utasoknak nyújtott kedvezmények összértéke meghaladta az 650 millió forintot. A tavaly decemberi menetrendváltáskor bevezetett 5, 10, 20 százalékos kedvezmények ugyanakkor jelentős, 275 millió forintos többletet eredményeztek a MÁV-START menetdíjból származó árbevételében.

Az utasok körében ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online vásárlás, és ezen belül az e-vonatjegy. Idén közel 6,6 millió jegyet vásároltak online (ideértve a Vonatinfó mobilapplikációs jegyvásárlási lehetőséget is), ebből majdnem 5,7 millió volt az e-vonatjegy. Az elektronikus vásárlás esetében 67, az e-vonatjegyeknél 101 százalékos a növekedés az előző évhez hasonló időszakához képest. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben az e-vonatjegyet választják az utasok, akik felfedezték és megszerették a kényelmes és gyors mobilapplikációs jegyvásárlást is, mivel a Vonatinfó használatával időt lehet megspórolni a pénztárak előtti sorban állás elkerülésével.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?