Így parkolj Budapesten: tízezreket spórolhatsz ezzel az apró trükkel

Így parkolj Budapesten: tízezreket spórolhatsz ezzel az apró trükkel

2018. február 4. 07:00

Budapesten szinte állandó téma a parkolás. A harmadik kerületről nemrég derült ki, hogy megemeli a parkolási díjakat. Ez azt a faramuci helyzetet idézheti elő budán, hogy egy addott utca egyik oldalán jelentősen olcsóbb lesz parkolni, mint a másikon. A parkolási zónatérképek alapján megnéztük, hogy hol érdemes néhány méterrel arrébb gurulni parkolás előtt, ha spórolni szeretnénk.

Hamarosan emelkedik a parkolási díj a harmadik kerületben, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert az eddigi 175 illetve 265 forintos tarifák nem tudták távol tartani az agglomerációból érkező lakosokat, hogy autóikat a kerületben hagyják, így továbbra is nehéz parkolóhelyet találni napközben Óbudán.

Az új tarifa 265 forint lesz azokon a helyeken, ahol eddig 175 forint volt a parkolási díj, és 350, ahol eddig 265 forint volt. A változásokhoz szükséges jogszabálymódosításhoz szerdán járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés, az Index tudósítása szerint.

Ezzel a módosítással újabb olyan utca jön létre Budapesten, ahol jelentős különbség lesz a parkolási díjakban a közterület két oldalán. A Pusztaszeri úttól lefelé ugyanis, a Szépvölgyi út páros odalán a második kerületi 175 forintos díjat kell fizetni, a páratlan oldalon viszont az eddigi 265 forintos tarifát felváltja a 350-es.

forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Ha csak heti négy órát parkolunk a környéken, akkor 

a különbség, attól függően, hogy az utca melyik oldalán állunk meg, egy év alatt 36 400 forint lesz,

persze csak akkor, ha a második kerület nem emeli meg a parkolási díjat időközben. Az ilyen tarifaemelések ugyanis pont azért, hogy ne válassza mindenki spórolás céljából az olcsóbb övezetet, könnyen a szomszédos zóna díjemelkedését is előidézhetik.

Megvizsgáltuk a többi parkolási zónahatárt is, hogy megmutassuk, hol érdemes a leparkolás előtt néhány méterrel arrébb gurulni, hogy spóroljunk a parkolási díjakon. A spórolás mértékét a fenti példa szerint egy évre számoltuk ki, azzal a feltevéssel, hogy heti négy órát parkolunk a környéken.

XIII. kerület

Bár a Dráva utca mindkét oldala a XIII. kerülethez tartozik, mégis sokan tekintik ezt az utcát gyakorlatilag ország-, de legalábbis megyehatárnak. Ez választja ugyanis el északról Újlipótvárost a XIII. kerület többi részétől.

Ha a környéken van dolgod rendszeresen, itt sem mindegy, hogy hol rakod le az autódat. A páros oldalon 440 forint a parkolás óradíja, míg a páratlan oldalon ugyanez csak 265 forintba kerül. Éves különbség tehát itt is 36 400 forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Kiskörút

A kiskörúton belül Pesten egységesen 440 forint a parkolási díj. Ezzel szemben az út külső karéján illetve a városközponttól távolabb eső mellékutcákban a VI. és VII. kerületben már csak 350 forintot kell fizetni, a VIII. és IX. kerületben pedig már 265 forintért parkolhatunk.

forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Ennek megfelelően,

  • ha a VI. vagy a VII. kerületben, a körúton kívül parkolunk a belső rész helyett, óránként 90 forintot (a fenti példa alapján évente 18 720 forintot) spórolhatunk.
  • Amennyiben ugyanezt a VIII., IX. kerületi részeken tesszük meg, akkor óránként 175 forinttal kell kevesebbet fizetni (évi 36 400 forint),
  • Ha pedig a Rákóczi út, körúton kívül eső szakaszának páros oldala mögött parkolunk, az 350 forintba, a páratlan oldal mögötti rész pedig 265 forintba kerül, tehát 85 forintot spórolhatunk óránként, ami a példánknál maradva évente 17 680 forint.

II. és XII. kerület

E két budai kerületben néhány tömbbel arrébb parkolni néha elég necces a domborzati viszonyok miatt, de bőven találunk olyan helyszínt, ahol nem kell a fél hegyet megmászni, hogy egy utcával arrébb, spórolósan parkoljunk.

A Szilágyi Erzsébet fasor Moszkva tér és Gábor Áron utca közötti része eleve elválasztja egymástól a XII. és a II. kerületet, a páratlan oldalon a Trombitás utcától kifelé 175 forintért parkolhatunk, a páros oldalon viszont végig 350 forintért, igaz, ez nagyrészt a Városmajor-park, ahova kocsival a fasorról nem lehet behajtani, de ha ott van dolgunk, semmi nem akadályozza, hogy a II. kerületben parkoljunk olcsóbban, és átsétáljunk a szomszéd kerületbe (ezzel óránként 175 forintot spórolva).

forrás: Nemzeti Mobilfizetési Zrt.

Nem kell ugyanakkor feltétlenül átlépni a kerülethatárt, hogy ilyen mértékű különbséget találjunk. A Mammut bevásárlóközpont és a Millenáris Park környéki utcákban 350 forint a parkolási díj, a Marcibányi téren viszont, már csak 175 forint, ezért itt is érdemes lehet néhány utcával arrébb parkolni.

A fentiek csak a frekventáltabb helyeken található parkolási övezethatárok díjkülönbségeit mutatják be, de a város további helyszínein is sokat lehet spórolni a parkolással, ha néhány utcával arrébb parkolsz. Mielőtt elindulsz valahova, te is leellenőrizheted a parkolási övezethatárokat ide kattintva, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?