28 °C Budapest
TOP 10: ezekben a városokban a legjobb élni a világon

TOP 10: ezekben a városokban a legjobb élni a világon

2017. október 29. 19:00

Több cég is van, ami évről-évre elkészíti listáját a világ legélhetőbb városairól, melynek során különböző szempontokat figyelembe véve állapítja meg, hogy hol a legjobb és hol a legrosszabb élni. Melbourne, Bécs vagy Vancouver szinte minden évben az élvonalban szerepel, de kevesebb szó esik azokról a helyekről, ahol az élet maga a pokol, ahol a minimális infrastruktúra és közbiztonság sem adott az elfogadható élethez. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy egyes városok hogyan csúszanak le az élhetőségi rangsorban, míg mások mitől emelkednek fel vagy képesek megőrizni előkelő helyüket akár évtizedeken át.

A városok élhetőségének vizsgálatakor a stabilitását, az egészségügyet, a kultúrát, a környezetet, az oktatást és infrastruktúrát de a város biztonságát vagy a közlekedését is figyelembe veszik, így meghatározva a legélhetőbb és a legkevésbé élhető helyeket. A listára Budapest is rendre felkerül, azonban általános trend, hogy Nyugat-Európa városaitól jelentősen lemaradva kap csak helyet, de még így is sokkal jobb helyzetben van, mint a sereghajtók.

A tíz legkevésbé élhető város

 

 • 1. Damaszkusz - Szíria
 • 2. Lagos - Nigéria
 • 3. Tripoli - Líbia
 • 4. Dakka - Banglades
 • 5. Port Moresby - Pápua Új-Guinea
 • 6. Algír - Algéria
 • 7. Karacsi - Pakisztán
 • 8. Harari - Etiópia
 • 9. Douala - Kamerun
 • 10. Kijev - Ukrajna

 

Az egyik listán 140 város szerepel, amelyen a polgárháború sújtotta Damaszkusz végzett a legrosszabb helyen. A 2011 márciusa óta tartó polgárháború következtében az ország infrastruktúrájának nagy része megsemmisült és a civil lakosok ellen is mindennaposak a támadások. A nigéria Lagos - Kairó után - Afrika második legnépesebb városa, fontos gazdasági központ, közbiztonság szempontjából viszont a kontinens egyik legveszélyesebb fővárosa. Az arab tavasz felkeléssorozata óta eltelt hat évben nem sokat konszolidálódott Észak-Afrika országainak helyzete sem, így nem véletlen, hogy a lista utolsó városai között Algéria és Líbia fővárosa is szerepel.

A világ egyik legzsúfoltabb országának, Bangladesnek a fővárosa lett a negyedik legrosszabb város, ahol a gyakori terrortámadások mellett a hiányos infrastruktúra és hatalmas zsúfoltság is rontja a helyzetet. A listán szereplő Pápua Új-Guinea, Etiópia és Kamerun fővárosa mellett talán meglepő, hogy a tizedik helyen egy európai főváros, Kijev kapott helyet. Az ukrán-orosz konfliktus hatása, hogy Kijev a legtöbb helyet rontva bekerült a legrosszabb városok közé. Van azonban egy bővített lista is, ami már 232 várost tartalmaz, ezen olyan további városok szerepelnek, mint Kongó, Csád, Szudán, Jemen vagy Irak városai, mint a legkevésbé élhető helyek.

A fent említett városok esetében egyelőre nem látható, hogy mikor és hogyan lesznek képesek javítani helyzetükön, a középmezőnyhöz tartozóknak viszont megfelelő döntésekkel megvan az esélyük arra, hogy felzárkózzanak a legjobbak közé. Ide tartozik Budapest is, ami a 140-es listán a 36., a 232-es listán pedig a 78. helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy az alapvető közbiztonság és az infrastruktúra rendelkezésre áll, azt fejlesztve és kiegészítve a megfelelő döntésekkel lenne esély arra, hogy néhány év alatt a legélhetőbb városokhoz felzárkózzon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek eléréséhez szükség van a város természeti és épített környezetének vádelmére, de olyan újításokra is, amelyek elsőre szokatlanok lehetnek, de nyugaton már számos helyen alkalmazzák. Közbiztonság szempontjából a térfigyelő kamerák felszerelése óta sokat javult Budapest, de még így is vannak területek, ahol magasabb a bűnelkövetések aránya. A város tömegközlekedése szintén a jobbak közé tartozik, de például a kerékpáros közlekedés fejlesztése, vagy a valóban európai szintű járműállomány még tovább javíthatná az élhetőséget.

Ugyancsak szót kell ejteni az oktatási vagy egészségügyi intézményekről, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy az emberek életminősége megfelelő legyen. Ezek az egyenként apróságnak tűnő változások vezethetnek ahhoz, hogy összességében a városlakók is elégedettebbek lesznek az életükkel és toleránsabban, emberibb módon álljanak egymáshoz is, úgy, mint

a tíz legélhetőbb városban:

 

 • 1. Melbourne - Ausztrália
 • 2. Bécs - Ausztria
 • 3. Vancouver - Kanada
 • 4. Toronto - Kanada
 • 5. Calgary - Kanada
 • 6. Adelaide - Ausztrália
 • 7. Perth - Ausztrália
 • 8. Auckland - Új-Zéland
 • 9. Helsinki - Finnország
 • 10. Hamburg - Németország

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?