1 °C Budapest
Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

2017. június 25. 10:00

Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tudtad, hogy hajvasalót vagy akár kézi pumpát is felvihetsz a repülőre? A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket.

"A szabályozás szerint minden olyan dolgot, amelyre a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére vagy sem. Ügyfélszolgálatunkra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkel maszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk" - mondta Holczinger Zoltán repülőjegy üzletágvezető.

A legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél nagyobb kiszerelésben vannak. Emiatt sem naptej, sem üdítő nem vihető fel a gépre. Üdítő, illetve ásványvíz beszerzésére a repülőtereken általában minden boltban van lehetőség, azonban az is jó megoldás, ha van nálunk egy üres kulacs vagy műanyag palack, amit a tranzitban ezután feltölthetünk vízzel. A feladott bőröndbe tett krémeket, folyadékokat zacskózzuk be, nehogy szállítás közben megsérüljön a tégely vagy tartály, kifolyjon és összekenje a ruhánkat!

6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban, ennek ellenére a szakember nem javasolja, hogy a manikűrkészletet, elsősegély csomagot ide tegyük, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasalót viszont nyugodtan felviheti a gép fedélzetére.

A gyógyszereket, amikre szükségünk van az út során, szintén tartsuk magunknál. Az inzulin mellé viszont orvosi igazolással is rendelkeznünk kell, hogy nekünk kell használni.

Sokan azért szeretnek csak kézipoggyásszal utazni, mert így nem áll fenn a veszélye annak, hogy menet közben elkavarodik a bőrönd. Jó, ha tudjuk, hogy leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A különböző sporteszközökre ugyanakkor külön szabályozás vonatkozik, ami légitársaságonként eltérhet. Így erről mindig érdeklődjünk az adott cégnél.

A békatalpat a sérülékenysége miatt érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani. Amennyiben csak a feladott bőröndben fér el, jól csomagoljuk be, nehogy megsérüljön szállítás közben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szendvicset, pékárut, vákuumcsomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk. Dohányt, szivarkát mindkét csomagba rakhatunk, azonban nem haladhatjuk meg az adott ország vámszabályában meghatározott mennyiséget. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Duty-free termékeket magunkkal vihetjük a fedélzetre, de érdemes a kasszánál időzáras zacskót kérni a vásárlás során.

A mobiltelefont, tabletet, laptopot a kézipoggyászban szállítsuk. Azonban egy kivétel van:

amennyiben közel-keleti indulással vagy átszállással, illetve közel-keleti indulással, de EU-tagországban történő átszállással érkeznénk az Egyesült Államokba, akkor a laptopot, tabletet csak a feladott bőröndben szállíthatjuk, a repülőgépre nem engedik fel.

Érdemes a poggyászt a repülőtéren befóliáztatni, mert ezzel megóvjuk a külső behatásoktól, illetve annak tartalmát a felmerülő sérülésektől. A törékeny értékeinket, tárgyainkat mindenképp alaposan csomagoljuk be, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?