2 °C Budapest
Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

Erre figyelj utazás előtt: így nem lesz gond a reptéren

2017. június 25. 10:00

Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben.

Tudtad, hogy hajvasalót vagy akár kézi pumpát is felvihetsz a repülőre? A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket.

"A szabályozás szerint minden olyan dolgot, amelyre a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére vagy sem. Ügyfélszolgálatunkra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkel maszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk" - mondta Holczinger Zoltán repülőjegy üzletágvezető.

A legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél nagyobb kiszerelésben vannak. Emiatt sem naptej, sem üdítő nem vihető fel a gépre. Üdítő, illetve ásványvíz beszerzésére a repülőtereken általában minden boltban van lehetőség, azonban az is jó megoldás, ha van nálunk egy üres kulacs vagy műanyag palack, amit a tranzitban ezután feltölthetünk vízzel. A feladott bőröndbe tett krémeket, folyadékokat zacskózzuk be, nehogy szállítás közben megsérüljön a tégely vagy tartály, kifolyjon és összekenje a ruhánkat!

6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban, ennek ellenére a szakember nem javasolja, hogy a manikűrkészletet, elsősegély csomagot ide tegyük, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasalót viszont nyugodtan felviheti a gép fedélzetére.

A gyógyszereket, amikre szükségünk van az út során, szintén tartsuk magunknál. Az inzulin mellé viszont orvosi igazolással is rendelkeznünk kell, hogy nekünk kell használni.

Sokan azért szeretnek csak kézipoggyásszal utazni, mert így nem áll fenn a veszélye annak, hogy menet közben elkavarodik a bőrönd. Jó, ha tudjuk, hogy leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A különböző sporteszközökre ugyanakkor külön szabályozás vonatkozik, ami légitársaságonként eltérhet. Így erről mindig érdeklődjünk az adott cégnél.

A békatalpat a sérülékenysége miatt érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani. Amennyiben csak a feladott bőröndben fér el, jól csomagoljuk be, nehogy megsérüljön szállítás közben.

Szendvicset, pékárut, vákuumcsomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk. Dohányt, szivarkát mindkét csomagba rakhatunk, azonban nem haladhatjuk meg az adott ország vámszabályában meghatározott mennyiséget. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Duty-free termékeket magunkkal vihetjük a fedélzetre, de érdemes a kasszánál időzáras zacskót kérni a vásárlás során.

A mobiltelefont, tabletet, laptopot a kézipoggyászban szállítsuk. Azonban egy kivétel van:

amennyiben közel-keleti indulással vagy átszállással, illetve közel-keleti indulással, de EU-tagországban történő átszállással érkeznénk az Egyesült Államokba, akkor a laptopot, tabletet csak a feladott bőröndben szállíthatjuk, a repülőgépre nem engedik fel.

Érdemes a poggyászt a repülőtéren befóliáztatni, mert ezzel megóvjuk a külső behatásoktól, illetve annak tartalmát a felmerülő sérülésektől. A törékeny értékeinket, tárgyainkat mindenképp alaposan csomagoljuk be, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?