8 °C Budapest

Ide utazz idén nyáron fillérekért: itt az európai bakancslista

2017. április 21. 16:52

Közeleg a nyár, itt az idő, hogy elkezdjük megtervezni az idei üdülésünket. Európában rengeteg gyönyörű hely van, ráadásul potom pénzből ki lehet hozni a nyaralást. Mutatjuk, miért és hová érdemes elutazni.

A magyarok nagy része még mindig leginkább belföldön utazik, a többség nem szívesen lépi át az országhatárt. Sokat költünk a nyaralásra, 2016-ban a többnapos belföldi utazások során a magyar lakosság összesen 308,9 milliárd forintot költött - derül ki a KSH kutatásából. Ez egyébként 2015-höz képest 0,5 százalékos növekedést jelent. A legfőbb úti cél egyébként - nem meglepő módon - a Balaton.

Élénkült viszont tavaly a külföldi utazások száma is. Tavaly a magyarok összesen 18,9 millió alkalommal látogattak külföldre, 9,4 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a legtöbben mindössze egy napra hagyják el az országot. A külföldre történő utazások átlagos hossza egyébként 2,9 nap, a turisztikai célú külföldi utazások átlagos hossza pedig 4 nap volt.

Sokan talán azt gondolják, mélyebben a zsebükbe kéne nyúlni, ha külföldre mennének, pedig ha ügyesen választjuk ki az úti célt és nem sajnáljuk az időt és az energiát arra, hogy a lehető legolcsóbb szállást találjuk meg, akkor egész olcsón megúszhatjuk a dolgot és egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak. Mutatjuk, hová érdemes menni.

Ha esetleg nyaralás céljából fontolgatod, hogy szeméyli kölcsönt igényelsz, akkor mindenképp keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát, amivel könnyedén megtalálhatod a legjobb és legolcsóbb konstrukciót. De hogy megkönnyítsük a dolgodat, mi is elvégeztünk neked egy gyors példaszámítást: 200 ezer forintos hitelösszeggel, 1 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és ingatlanfelújításra szoló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Kinizsi Bank "KINIZSI FIX 2 Személyi Kölcsöne" nyújtja a legjobb kamatot: 16,64%-os THM mellett 17 863 forintos fix törlesztővel juthatunk hozzá a 200 ezer forinthoz. De jónak tűnik még a Budapest Bank "Hitel Expressz" néven futó terméke is, amellyel a hitelösszeget, 24,77%-os THM mellett, havi 18 983 forintos törlesztővel fizethetjük vissza. Előnyös konstrukciónak fest továbbá a Cetelem "Mindig kéznél kölcsön" fantázianéven elérhető terméke is, amelynél 33,18%-os THM mellett, 19 399 forintos havi fix törlesztővel számolhatnak az igénylők.

Porto, Portugália

Irány Portugália második legnagyobb városa. Séta a Douro folyó partján, sétahajókázás, vagy ott a Sé do Porto-katedrális, környékén csupa érdekes történelmi látnivalóval. És persze kihagyhatatlan az óváros, a Ribeira, ami az UNESCO világörökség része.

Mégis miért ilyen olcsó?

Egyrészt, ha időben elkezdünk keresgélni, a neten már akár húszezer forint körüli összegért is találhatunk repülőjáratot Portóba. E mellett jó áron vannak a szállások, az éttermekben is jó áron lehet finomakat enni. Ha borravalót hagysz, igazi hősként tekintenek rád, és nincs abból probléma, ha nem beszélsz spanyolul, az angollal tökéletesen lehet boldogulni.

Berlin, Németország

Igazi multikulti, rengetegféle ember, jó hangulat, este beülhetsz valahová sörözni, de a világ legjobb DJ-i is remek hangulatot varázsolnak a klubbokba. Érdemes elmenni a Charlottenburgi parkba, vagy a világórához, amelynek tetején a naprendszer makettje látható.

Mégis milyen árak vannak?

Németország fővárosa meglehetősen olcsó - nyugat-európai mércével mérve. Könnyű olcsó, de jó szállást találni, nincsenek horribilis beugrók, ráadásul már kb. 3 euróból jól lehet lakni, ha a klasszikus német finomságot választjuk valamelyik utcai árusnál, és currywurstot eszünk. Ha viszed a diákigazolványod, olcsón megúszhatod a múzeumi belépőket is.

Zágráb, Horvátország

A Trg Jelacica tér, a Mária Mennybemenetele Székesegyház, a Maksimir park és a városi állatkert is szuper időtöltést biztosít. Rengeteg múzeum van, csodásak a parkok, és kedvesek a helyiek.

Tényleg olcsó?

Az bizony! Találhatsz kiadó lakást a városközponthoz közel az Airbnb-n, akár 35 euróért is, de a Swanky Mint Hostelt például 15 euróból is megúszhatod. Érdemes a tömegközlekedést választani, 7 euró a napijegy ára, de bejárhatod a várost, keresztül-kasul.

Tallin, Észtország

A lenyűgöző Aleksander Nyevskij-katedrális a tallinni ortodox orosz hívők legfőbb imahelye, nem szabad kihagyni, ha Tallinba megyünk. Az Óváros vagy a Hosszú Hermann torony is hatalmas élményt nyújt.

De nem túl drága?

Nem, sőt, sokkal olcsóbb, mint például a szomszédos Finnország, nem csoda, hogy a finnek is ide járnak át cigit venni.

Prága, Csehország

Az Óváros, a Károly híd, az isteni cseh sörök és még fantasztikusabb ételek - Prága azonnal rabul ejt. Kihagyhatatlan a Szent Vitus-székesegyház, a Szent-György bazilika és a táncoló ház is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mégis mennyi az annyi?

Noha egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében, Prága még mindig nem túl drága. Az Óvároshoz közel már 40 euróért találni kiadó lakást az Airbnb-n, és akkor tömegközlekedésre se kell költeni, mert gyalog az egész rész körbejárható.

{{BANKRACIOBANNER}}

Brüsszel, Belgium

A Grand Place, a pisilő kisfiú és kislány, a felejtetethetlen waffel és persze a remek belga sörök. Mást azt hiszem, nem is kell Brüsszelről mondani - na jó, rengeteg remek múzeum is van, és az Európai Negyed is izgalmas.

Olcsó, tényleg?

Nagyon kedvezőek a repülőjegy árak, ha időben lefoglaljuk, 20 ezerből oda-vissza megvan az utazás költsége. A szállás azért nem olcsó, de ha nem sajnáljuk az energiát, jó áron találhatunk megfelelő szobát is. Csak kitartóan kell keresni.

Girona, Spanyolország

Elbűvölő kis város, ahol nem kell tartani az embertömegtől. Girona egyik legszebb része a középkori zsidónegyed, az El Call, amit gyalog is könnyen bejárhatunk. csodálatos templomok várnak, és persze hangulatos kávézók és tapas-bárok, valamint itt van az El Celler de Can Roca is, a világ egyik legjobb étterme (ez a hely viszont nem olcsó, ha kipróbálnánk a helyet, borsos árakra kell számítani).

Miért ilyen olcsó?

Ezt a helyet még nem fedezték fel maguknak a turisták, a közeli Barcelonával ellentétben itt már 85 és 200 euró között is találhatunk szállást. Ami nem rossz, ha mondjuk a barcelonai szállások árát vesszük alapul.

Krakkó, Lengyelország

Igazi kulturális pezsgés, a történelmi városközpont és a zsidó negyed egyaránt tele van kávézókkal, üzletekkel és kocsmákkal.

Tényleg olcsón megúszhatjuk?

A repjegy nem túl drága, ha időben lefoglaljuk, és a szállás sem vészes. 50 euróért már egy éjszakára kivehetünk egy lakást az Airbnb-n, a taxi sem drága egyébként, az óváros pedig gyalog is bejárható. Ráadásul az éttermekben sem fogunk vagyonokat ott hagyni, sört már 2 euró körül kaphatunk, és a hagyományos lengyel fogások is 4-10 euróból megkóstolhatóak.

Athén, Görögország

A "Szent Szikláin" található Akropolisz, Athéné Niké temploma, a Dionüszosz színház ...felsorolni is nehéz, mennyi látnivaló van Athénban.  Elmerülhetünk a történelemben, miközben kikapcsolódunk és gyönyörködünk a tájban.

Valóban olcsó?

Olimpia, államcsőd, Grexit. Elég sok aggodalomra okot adó hírt lehet olvasni a görög gazdasággal kapcsolatban, viszont ha kimegyünk, meglátjuk, hogy az éttermek, a közlekedés magyar szemmel is igen olcsó. A frappét is fillérekből megúszhatjuk, nem szabad kihagyni, ha ott járunk!

Glasgow, Skócia

Bőven van látnivaló Skócia legnagyobb városában. Több mint 30 művészeti galéria és múzeum várja a látogatókat, kiváló pubok vannak, remek, viktoriánus hangulatú épületek.

Megéri elmenni?

Repjegyet egész olcsón ki lehet fogni, a szállás sem vészes, csak ne hagyjuk az utolsó pillanatra a szervezést! Mindenképp számoljunk a tömegközelekdési napijeggyel, de annak sincs borsos ára, 3 euróból megvan és bejárhatjuk az egész várost.

{{BANKRACIOBANNER}}

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem