32 °C Budapest
Durva benzináremelés jön: jobban teszed, ha mostantól így vezetsz

Durva benzináremelés jön: jobban teszed, ha mostantól így vezetsz

2016. október 2. 07:00

Az előttünk álló időszakban komolyabb drágulásra készülhetnek a magyar autósok. A jövedéki adó emelése mellett ugyanis az olaj nemzetközi ára is kedvezőtlenül hat az üzemanyagok árára. Mivel a legtöbb magyar családnak minden fillér számít, így a Pénzcentrum összeszedte, hogyan tarthatjuk szinten (vagy csökkenthetjük) a benzinre havonta elköltött pénzt.

Október elsejétől, a jövedékiadó-szabályozás változása miatt átlagosan bruttó 6,35 forinttal fizethetünk többet a 95-ös benzinért, és bruttó 12,70 forinttal a gázolajért. Ez azt jelenti, hogy jelenleg átlagosan

339-340 forintért mérik a benzin, és 345-346 forintért a gázolaj literjét a kutakon.

Mint ismert, az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

És itt nem érnek véget a magyar autósok megpróbáltatásai, az olajtermelő országok ugyanis szerdán úgy döntöttek, hogy csökkentik a kitermelést, ezzel pedig az olaj árának növekedése várható, ami hamarosan a benzin és a gázolaj árában is jelentkezhet. Na persze nem érdemes emiatt a kádat feltölteni benzinnel, de a magasabb árakat be kell építeni a család havi költségvetésébe.

Így spórolhatunk az üzemanyagon

  • Vezessünk takarékosan!

Érdemes odafigyelni arra, hogyan vezetjük az autónkat, vannak ugyanis olyan manőverek, amelyekkel sokkal több üzemanyagot égetünk el, mint gondolnánk, ezzel ráadásul a bébifókák is jól járnak, mert a károsanyag-kibocsátás is csökken. A magas sebesség, a hirtelen tövig nyomott gázpedál és a gyakori megállás vezet a legkevésbé takarékos üzemanyag felhasználáshoz, akár 30-40 százalékkal többet is fogyaszthat ilyenkor a kocsink (persze hibrid autóknál kicsit más a helyzet a gyakori megállásoknál).

Ha egy hosszabb piros lámpánál állunk, vagy dugóban araszolgatunk, akkor a motor leállításával is spórolhatunk. Persze az ideális az, ha a start-stop rendszer eleve be van építve az autónkba, de ha szemfülesek vagyunk, akkor a hosszabb megállásoknál saját magunk is szabályozhatjuk ezt. Használjunk GPS-t vagy a dugókat is figyelembe vevő mobiltelefonos alkalmazásokat, ezekkel ugyanis nemcsak az utazási időből faraghatunk le, hanem az üzemanyaggal is spórolhatunk.

  • Ne feledkezz meg a karbantartásról!

Ha rendszeresen karban tartjuk az autónkat, azzal többet spórolhatunk, mint gondolnánk. A légszűrők eltömődése, az alacsony olajszint nemcsak a kocsi élettartamát rövidítheti le, hanem az üzemanyag-fogyasztást is megdobhatja. A kerekek ellenőrzése nem igényel különösebb szaktudást, mégis, ha nem a megfelelő nyomáson használjuk őket, akkor emiatt is magasabb lehet a benzinért kifizetett összeg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Fizessünk hitelkártyával!

Ha sokat autózunk, akkor az üzemanyagért kifizetett összeg is jelentős részt hasít ki a családi költségvetésből. Ezt csökkenthetjük azzal, hogy a benzinkútnál olyan hitelkártyával fizetünk, amely kifejezetten az üzemanyag költségek után ad jelentős visszatérítést. Ilyen több banknál is elérhető, és nem ritka, hogy 4-5 százalékot is visszakapunk. Ha 50 ezer forintot költünk egy hónapban üzemanyagra, akkor a visszatérítés 2-2,5 ezer forint is lehet, ami éves szinten 25-30 ezer forintos spórolásnak felel meg.

  • Keresd meg a legjobb árakat!

A legalacsonyabb árak megtalálásához két módszert érdemes kombinálni. Egyrészt a megszokott útvonalunkon található benzinkutak árait megfigyelve, de ezt szinte mindenki megteszi. A másik viszont az online keresés, amit már kevesebben használnak.

Ha egy erre alkalmas oldalon végigjárjuk a megszokott útvonalainkat, akkor az sem kizárt, hogy pár száz méteres kitérővel is találunk olyan kutat, amelynél akár 5-10 forinttal is olcsóbb az üzemanyag, mint amennyiért mi szoktuk megvásárolni.

  • Akkor tankoljunk, amikor olcsó!

Ne akkor keressünk kétségbeesve egy benzinkutat, amikor már világít a kijelzőn a kis benzinkút ikon, hanem keressük meg a legjobb alkalmat erre. Az üzemanyagárakkal általában előre lehet kalkulálni hosszabb-rövidebb időszakokra, így ha hamarosan emelkedés várható, akkor bátran tankoljuk tele az autót, míg ha csökkenés lehet a közeljövőben, akkor inkább próbáljuk meg kihúzni addig, legfeljebb csak annyi üzemanyagot vásárolva, ami feltétlenül szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06