19 °C Budapest
Ajjaj! Sokan kaphatnak mostanában bírságot a buszokon, villamosokon

Ajjaj! Sokan kaphatnak mostanában bírságot a buszokon, villamosokon

2016. szeptember 28. 15:03

A közoktatásban, valamint a felsőoktatásban tanulóknak október 31-éig ismét érvényesíttetniük kell az előző tanévben érvényesített diákigazolványukat, mert csak úgy vehetik igénybe kedvezményesen a budapesti közösségi közlekedést - írja közleményében a BKK.

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK bérletet - havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember-január és február-június érvényességgel), éves bérletet és az általános és középiskolás tanulók félhavi (15 napos) Budapest-bérletet is - válthatnak. A diákbérletesek igen jelentős kedvezményben részesülnek: a 3450 Ft-os havi bérletük 63 százaélkkal olcsóbb, mint a 9.500 Ft-os teljes árú havi bérlet.

A diákigazolványok matricával történő érvényesítése - a tanköteles kor betöltését követően - azért szükséges, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít.

Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatóijogviszony-igazolással az utazási kedvezményeket nem lehet igénybe venni, minden ilyen esetben pótdíjazásra lehet számítani, fontos tehát időben gondoskodni a diákigazolványok érvényesítéséről.

A tanulói bérletkedvezmény a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló Kormány rendelet alapján a tanévre, illetve a tanév II. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév októberi bérlet érvényességéig vehető igénybe. Tekintve, hogy a BKK bérletei nem naptári hónaphoz kötöttek, hanem csúszó érvényességgel, tetszőleges kezdőnappal válthatók, minden olyan havi bérletet októberi bérletnek tekintenek, amelynek kezdőnapjaként októberi dátum van feltüntetve.

A havi bérletek a rajtuk jelölt utolsó teljes érvényességi napot követő nap 02:00 óráig használhatók (azaz az október 31-ei kezdőnappal rendelkező havi bérletre lejáratként november 30-a kerül feltüntetésre, de december 1-jén 02 óráig érvényes). Ennek megfelelően a 2015/16-os tanév második félévére, azaz 2016. október 31-éig érvényesített diákigazolvánnyal a legkésőbb 2016. október 31-én kezdődő, bármilyen érvényességi idővel vásárolt tanuló bérlet legkésőbb 2016. december 1-jén 02:00 óráig használható fel utazásra. A korábban lejáró bérletek a rajtuk szereplő érvényességi idő végéig, a később lejáró bérletek - így az éves, negyedéves és szemeszterre szóló bérletek is - csak a fenti időpontig használhatók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A diákigazolványok érvényesítése azért is szükséges, mert anélkül már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek sem. A különböző bérletek (a havi, a negyedéves, a szemeszterre szóló és az éves bérletek is), a diákigazolvány érvényességének megfelelő meghosszabbításával tovább használhatók.

A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert a BKK által 2014 tavaszán bevezetett új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolványban szereplő azonosító szám megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd. Javasoljuk, hogy minden esetben az oktatási azonosító szám feltüntetését kérjék, mert az a képzés ideje alatt nem változik, míg a diákigazolvány vagy az igazolás sorszáma minden csere esetében más lesz. Az oktatási azonosító szám mind a diákigazolványokon, mind az igazolásokon megtalálható.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?