14 °C Budapest
Nem hiszel a szemednek: több Zsiguli árát isszuk el az esküvőkön

Nem hiszel a szemednek: több Zsiguli árát isszuk el az esküvőkön

2016. június 18. 12:04

Egyetlen esküvőn annyi alkoholt fogyaszt a násznép, hogy az egy hétre elosztva is túllépi a még egészségesnek mondható szintet. Ráadásul többségük nincs is tisztában azzal, hogy mennyi alkohol van a szervezetében. Egy hatalmas tévhit miatt pedig sokan hamarabb autóba ülnek, mint ahogy szabadna. 

Az átlagos vendég 14,82 egység alkoholt fogyaszt el egy esküvőn, és minden tízedik vendég autóval megy haza másnap, az átmulatott éjszaka után - derül ki a Direct Line kutatásából.

Az általános tévhit az, hogy az ember szervezete 6 óra alatt lebontja az alkoholt, de valójában ez az elfogyasztott mennyiségtől is függ.

A nemzetközi felmérés szerint az esküvők legkedveltebb időszakában, június második felében fogták az utakon a legtöbb sofőrt, akik azt hitték, hogy már nincs alkohol a szervezetükben, de a szonda erősen mást mutatott - írja a Daily Mail.

Egy egység 8-12 gramm alkoholt jelent, ennyit képes lebontani egy átlagos ember mája 1 óra alatt. Ezt profi eszközök nélkül nehéz mérni, hogy pontosan mennyit is jelent, de nagyjából ennyi alkohol van 1 deci borban, 1 pohár sörben, vagy 2 cent égetett szeszesitalban.

Száz esküvő násznépét kutatták, és átlagosan minden vendég megivott 2 pohár pezsgőt, fél üveg bort, vagy legalább is ennek megfelelő mennyiségű alkoholt. A megkérdezett vendégek fele úgy gondolta, hogy kevesebbet isznak az esküvő során, mint amit még egészséges lenne egy hét alatt elfogyasztani, és csak 46 százalékuk gondolta úgy, hogy többet fogyasztott az ajánlott 8,3 egységnél.

A megkérdezettek 10 százaléka tavaly autóval ment haza az esküvőről annak ellenére, hogy nem voltak benne biztosak, hogy felszívódott-e az összes alkohol a szervezetükben.

Az összegyűjtött információk szerint tehát szükséges lenne 15 óra a szervezet számára ahhoz, hogy lebontsa az esküvőkön általában elfogyasztott, 14,82 egységnyi alkoholt. Persze ez személyenként változó lehet, hogy mennyi idő alatt bontja le a szervezete az alkoholt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatás szerint a násznép minden tízedik tagja (aki ivott) úgy tervezte, hogy nem fog alkohollal ünnepelni, de végül csak elcsábultak, és ennek ellenére autóval ment haza. További 3 százalék azt mondta, hogy amikor terveivel ellentétben mégis ivott, olyankor inkább az autóban aludt. Tehát a násznép folyamatosan kockáztat, nem csak azok, akik rögtön a buli után kocsiba ülnek, hanem azok is, akik csak másnap indulnak útnak. Utóbbinál az is közre játszik, hogy sok szálloda arra kéri a vendégeit, hogy délelőtt (általában 10 óráig) hagyja el a szobát.

A zéró toleranciát 2013. július elsején vezették be Magyarországon, ami azt jelenti, hogy már 0,5 ezrelékes véralkohol-szintnél büntetőeljárást indítanak az autósok ellen, és a helyszínen elveszik a jogosítványát. Tehát ha valaki megiszik egy társaságban két pohár bort, annak körülbelül 0,89 ezrelékes lesz a véralkohol-szintje, és ha két óra múlva megszondáztatják a rendőrök, akkor még mindig lesz 0,54 ezrelék alkohol a vérében.

A kutatás készítői azt tanácsolják, hogy inkább tömegközlekedéssel menjen a násznép az esküvőre, vagy bőségesen hagyjon időt az indulás előtt arra, hogy a szervezete fel tudja dolgozni az elfogyasztott alkoholt. Lehetőség szerint az utolsó pohár alkohol után 15 órát.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?