Ki nem találod, milyen tábor lesz idén a legnagyobb sláger

Pénzcentrum
2016. június 2. 05:45

Hamarosan véget ér az idei tanév. Ennek persze a legtöbb gyerek nagyon örül, a szülőket azonban nagy feladat elé állítja a gyerekek nyári felügyeletének megoldása. Körbenéztünk, milyen lehetőségek közül választhatnak idén a szülők, és persze azt is megnéztük, hogy mi, mennyibe kerül.


Június 15-én véget ér a 2015/2016 tanév, csaknem 1,2 millió iskolás számára elkezdődik a 10 hétig tartó nyári szünet. Sok szülőnek okoz ilyenkor nagy fejfájást a gyerekek nyári felügyeletének megoldása. A szerencsésebbeknek tudnak segíteni a nagyszülők vagy más családtagok, de ők sem vigyázhatnak egész nyáron a gyermekekre.

Érdemes tudnunk, hogy a gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy:

A települési önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását

- olvasható a Magyar Szülők Országos Egyesületének honlapján.

A napközbeni ellátásra a szülőknek önkéntesen, az illetékes önkormányzatnál kell jelentkezniük. A jelentkezési határidő a tanév utolsó napja, tehát a 2015/16-os tanévben június 15.

Természetesen a napközbeni ellátás sem ingyenes szolgáltatás, a felügyeletért 2013 óta térítési díjat kell fizetni. Bár ennek összege önkormányzatonként változik, de napi 500-1500 forintnál többnyire sehol sem kerül többe. Ehhez jön hozzá az étkezés költsége, ami naponta plusz 500-800 forintos tételt jelent a szülőknek. Fontos azonban kiemelni, hogy rászorultsági alapon akár 50 százalékos kedvezményt is igénybe lehet venni, sőt sokaknak teljesen elengedik a felügyelet és ellátás teljes díját.

Bár az ellátás kötelező lenne, de a szülők tapasztalatai szerint nem mindenhol nyújtanak a gyermekek számára felügyeletet.

Mi a helyzet a táborokkal?

Kevés család engedheti meg magának, hogy a gyerekek elmehessenek táborozni. Nem hivatalos felmérések szerint a diákok mindössze 10-15 százaléka jut el ifjúsági táborokba. Azok a szülők, akik mégis ezt a megoldást választják, azok között a sporttáborok és a készségfejlesztő táborok a népszerűek. A nyelvi táborok pedig a 14 év feletti gyerekek között divatosak, közülük minden ötödik diák tölti a nyár egy részét nyelvtanulással - világít rá a Profession.hu 2015-ben készített felmérése.

A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

Mennyi az annyi?

A táborok árai olyan 25 ezer forinttól indulnak, de a határ szinte a csillagos ég, az extrém- és luxustáborok akár 100 ezer forintnál is többe kerülhetnek. A táborhelyek gyorsan betelnek, ezért érdemes sietni annak, aki még nem jelentkezett. Mutatunk néhány színes példát az idei kínálatból.

  • Informatika tábor
Az angol vagy épp a szörftáborok is nagyon népszerűek, de idén az informatikai tábor lehet a legnagyobb sláger

- tudtuk meg a gyerekek szórakoztatásával, animálásával foglalkozó Funside Egyesülettől.

Ma már többféle informatikai tábor közül is választhatunk a gyerekeknek. Ezekben a táborokban a gyerekek beleshetnek a programozás rejtelmeibe vagy épp saját applikációt készíthetnek. Egy a Balatonnál tartott tábor ára például 73 ezer forint.

  • Lovastábor

A lovastáborok kínálata igen széles, rengeteg helyszín közül válogathatunk. Találtunk bentlakásos tábor, ahol 6 napért 55 ezer forintot kell fizetnünk, de akad 5 napos tábor 34 900 forintért is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Úszótábor

Idén nyáron akár az Aquaworld-be is beköltözhetnek a gyerekek. Június 20-tól július 29-ig 5 napos turnusokat szerveznek a vízibirodalomban. Úszástudástól függetlenünk várják a 4-16 év közötti gyerekeket, amiért összesen 38 ezer forintot kérnek, de a testvéreknek vagy korábbi tanítványoknak 2 ezer forint kedvezmény jár.

A reggeli és délelőtti órákban a szabad foglalkozások mellett az úszásoktatás kap főszerepet, míg ebéd után a közös játék következik

- tudtuk meg Juhász Szabolcstól, az élményfürdő igazgatójától.

  • Tengerparti tenisztábor

Tenisz, angol és vadvízi evezést is kínálnak azoknak a 8-16 év közötti gyerekeknek, akik idén Horvátországban Vir szigetén táboroznának. A tábor ára az útiköltségekkel együtt 68 900 forint. A tábor különlegessége pedig az, hogy ezt akár saját nyaralásunkkal is összeköthetjük.

  • Vitorlástábor

A Katamarán Suli a Balatonnál várja azokat a 6-16 év közötti gyerekeket, akik tudnak úszni és érdekli őket a vitorlázás. A napközis táborért összesen 69 850 forintot kell fizetnünk, míg az ottalvós tábor ára 95 250 forint. Jobb lesz azonban sietni a jelentkezéssel, mert már csak augusztusra van szabad hely.

Úszunk, vitorlázunk és természetesen, ha erőink és időnk engedi, akkor foci, ping-pong és kerékpár is szerepel az életünkben

- mondta el megkeresésünkre Nagy Attila a tábor egyik szervezője.

  • Grafikus-festő tábor

Ha úgy érezzük, hogy a gyerekben egy igazi művész rejtőzik, és ráadásul szeret rajzolni és festeni is, akkor érdemes elküldenünk őt a grafikustáborba. Az ottalvós tábor testvérkedvezmény nélkül 48 900 forint, míg azzal együtt 46 900 forintba kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?