Hamarosan sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

Hamarosan sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

2016. május 12. 11:01

Még több milliárd forintot kell elkölteniük a következő hetekben a SZÉP kártya tulajdonosoknak, ugyanis a 2014-ben elutalt összegek csak idén május 31-ig elérhetőek. Amennyiben valaki nem költi el ezt a pénzt, akkor az visszakerül a munkáltatóhoz.


Hamarosan elérhetetlenek lesznek azok az összegek, amit a munkáltatók még 2014-ben utaltak a SZÉP kártyákra. Május végig még közel 2,1 milliárd forintot kell elkölteni a kártyatulajdonosoknak, a kártyánkra érkező összegeket ugyanis mindig az azt követő két évben kell felhasználni.

2016. május 31-ig el kell költeni a 2014-es pénzeket, máskülönben a kibocsátónak a fel nem használt összeget vissza kell utalnia a munkáltatónak.
  • Az MKB SZÉP kártyák közel 147 ezer tulajdonosa közül jelenleg mintegy 32 ezer munkavállalóknak 362 millió forintja vár elköltésre 2014-es juttatásából, amely az eredetileg elutalt összegek 3,27 százaléka.
  • Az OTP SZÉP kártyákra a 2014-ben utalt összegek már több mint 96 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok, ami azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti 57 milliárd forintból még 1,5 milliárd vár felhasználásra.
  • A K&H SZÉP kártya birtokosok 15 százalékának van még május 31-én lejáró egyenlege, nekik összesen még 283 millió forintot kellene elkölteniük.

Évről évre kevesebb pénzt felejtünk a kártyákon

Az előző évek tapasztalatai alapján egyre kevesebb pénzt felejtünk a kártyáinkon. A OTP Banknál például tavaly az érintett összegek 99 százalékát, míg egy évvel korában a 98 százalékát használtuk fel. Az MKB Banknál ugyanezek a számok 98,7 és 97,1 százalék körül alakultak. Náluk tavaly átlagosan egy ember csaknem 5 ezer forintot hagyott a SZÉP kártyáján. A munkáltatónak visszautalt legnagyobb tétel náluk 4,1 millió forint volt a legkisebb összeg pedig 1 forint.

Hogyan költsük el?

A kártyáinknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról. A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is elkölthetjük.

Népszerű úticélok

A május 14-16-ig tartó pünkösdi hosszú hétvége kiváló alkalom arra, hogy elköltsük a SZÉP kártyánkon lejárat előtt álló összegeket. 2015 nyarán egyébként  a magyar utazók körében Siófok, az év többi részében pedig Budapest vezette a népszerűségi listát. Úgy tűnik, idén is hasonló lesz a tendencia; január-februárban a főváros mellett Eger volt a legkeresettebb.

A tavalyi év folyamán a legtöbbet, 32 300 forintot nyáron voltunk hajlandóak kifizetni a szállásért, ősszel ez az átlagösszeg ötezer forinttal kevesebb - derül ki a trivago.hu éves felméréséből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes azt is tudni, hogy, akik nem ebben a hónapban tervezik a pihenést, azok előre is lefoglalhatják és kifizethetik a nyári pihenés szállásköltségeit, vagyis élhetnek az előlegfizetés lehetőségével.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15