27 °C Budapest
Hamarosan sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

Hamarosan sok pénz tűnhet el a számládról, ha nem figyelsz

2016. május 12. 11:01

Még több milliárd forintot kell elkölteniük a következő hetekben a SZÉP kártya tulajdonosoknak, ugyanis a 2014-ben elutalt összegek csak idén május 31-ig elérhetőek. Amennyiben valaki nem költi el ezt a pénzt, akkor az visszakerül a munkáltatóhoz.


Hamarosan elérhetetlenek lesznek azok az összegek, amit a munkáltatók még 2014-ben utaltak a SZÉP kártyákra. Május végig még közel 2,1 milliárd forintot kell elkölteni a kártyatulajdonosoknak, a kártyánkra érkező összegeket ugyanis mindig az azt követő két évben kell felhasználni.

2016. május 31-ig el kell költeni a 2014-es pénzeket, máskülönben a kibocsátónak a fel nem használt összeget vissza kell utalnia a munkáltatónak.
  • Az MKB SZÉP kártyák közel 147 ezer tulajdonosa közül jelenleg mintegy 32 ezer munkavállalóknak 362 millió forintja vár elköltésre 2014-es juttatásából, amely az eredetileg elutalt összegek 3,27 százaléka.
  • Az OTP SZÉP kártyákra a 2014-ben utalt összegek már több mint 96 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok, ami azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti 57 milliárd forintból még 1,5 milliárd vár felhasználásra.
  • A K&H SZÉP kártya birtokosok 15 százalékának van még május 31-én lejáró egyenlege, nekik összesen még 283 millió forintot kellene elkölteniük.

Évről évre kevesebb pénzt felejtünk a kártyákon

Az előző évek tapasztalatai alapján egyre kevesebb pénzt felejtünk a kártyáinkon. A OTP Banknál például tavaly az érintett összegek 99 százalékát, míg egy évvel korában a 98 százalékát használtuk fel. Az MKB Banknál ugyanezek a számok 98,7 és 97,1 százalék körül alakultak. Náluk tavaly átlagosan egy ember csaknem 5 ezer forintot hagyott a SZÉP kártyáján. A munkáltatónak visszautalt legnagyobb tétel náluk 4,1 millió forint volt a legkisebb összeg pedig 1 forint.

Hogyan költsük el?

A kártyáinknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról. A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is elkölthetjük.

Népszerű úticélok

A május 14-16-ig tartó pünkösdi hosszú hétvége kiváló alkalom arra, hogy elköltsük a SZÉP kártyánkon lejárat előtt álló összegeket. 2015 nyarán egyébként  a magyar utazók körében Siófok, az év többi részében pedig Budapest vezette a népszerűségi listát. Úgy tűnik, idén is hasonló lesz a tendencia; január-februárban a főváros mellett Eger volt a legkeresettebb.

A tavalyi év folyamán a legtöbbet, 32 300 forintot nyáron voltunk hajlandóak kifizetni a szállásért, ősszel ez az átlagösszeg ötezer forinttal kevesebb - derül ki a trivago.hu éves felméréséből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes azt is tudni, hogy, akik nem ebben a hónapban tervezik a pihenést, azok előre is lefoglalhatják és kifizethetik a nyári pihenés szállásköltségeit, vagyis élhetnek az előlegfizetés lehetőségével.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?