Új szabály az autósoknak: 3 hónapra bukhatjuk a jogosítványt

Új szabály az autósoknak: 3 hónapra bukhatjuk a jogosítványt

MTI
2015. július 17. 18:09

A lakott területen előírt sebességkorlát túllépése miatt 4885 jogosítványt vett el tulajdonosától a lengyel rendőrség az utóbbi három hónap során a májusban módosított KRESZ alapján.

A május 18-án érvénybe lépett módosítás szerint a rendőrség 3 hónapra bevonhatja azon vezetők jogosítványát, akik a lakott területen az óránkénti 50 kilométert is meghaladó mértékben lépik túl a megengedett sebességhatárt.

Lengyelországban a lakott területen legfeljebb óránkénti 50 kilométerrel szabad közlekedni. Így az a vezető, aki óránként 100 kilométeres sebességgel vagy ennél is többel száguld lakott területen, legalább negyedévre elbúcsúzhat jogosítványától, amelyet ott a helyszínen elvesznek tőle. Emellett azoknak a gépjárművezetőknek a jogosítványa is azonnal elvehető, akik a megengedettnél több személyt szállítanak.

Az úti ellenőrzés során ily módon elvett jogosítványokat az okmányt kiállító önkormányzathoz továbbítja a rendőrség. Első esetben 3 hónapra vonják be a gépjárművezetői engedélyt. Amennyiben valaki jogosítvány nélkül vezet, már 6 hónapra lesz kénytelen az okmányt nélkülözni. Következő ilyen jellegű kihágáskor a jogosítványt érvénytelenítik, újabb KRESZ-vizsgát kell tenni.

A jogosítvány külföldiektől is elvehető. A rendőrség az ilyen esetben 72 órára szóló ideiglenes vezetői engedélyt állít ki, és a gépjárművezető származási országában az engedélyeket kiállító szervhez továbbítja a lefoglalt okmányt.

Az új közlekedésrendészeti előírásokat a lengyel Helsinki Bizottság alkotmányellenesnek minősítette, többek között azért, mert ugyanazon tett miatt kétszeresen, a vezetéstől való eltiltás mellett pénzbírsággal is büntetik a gyorshajtókat. A Helsinki Bizottság azt is kifogásolja, hogy a jogosítványt az ellenőrzést végző közlekedési rendőr saját hatáskörében veheti el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24