24 °C Budapest
Emiatt hal meg a legtöbb magyar külföldön

Emiatt hal meg a legtöbb magyar külföldön

2015. június 16. 05:49

A statisztikák szerint egyre több magyar megy dolgozni, pihenni külföldre. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével párhuzamosan a halálesetek száma is emelkedést mutat.

A KSH friss adatai szerint a magyar lakosság tavaly 16 millió alkalommal utazott külföldre, és várhatóan idén sem csökken majd az utazási kedv. Bár a legtöbben szép emlékekkel térnek haza az útról, néha azonban szomorú véget ér a nyaralás.

Az elmúlt években a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok száma jelentős mértékben emelkedett, köszönhetően állampolgáraink növekvő utazási kedvének, a munkaerő EU-n belüli szabad mozgásának, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében honosított új magyar állampolgároknak. A külföldön élő és tartózkodó magyar állampolgárok számának növekedésével a halálesetek száma is sajnálatosan emelkedést mutat

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A nyilvántartás szerint a konzuli szolgálat az utóbbi években nagyságrendileg 1000 halálesetet kezelt. Az elmúlt tíz év során a halálesetekkel kapcsolatos konzuli intézkedések száma a háromszorosára nőtt.

A KKM szerint azonban mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem minden magyar állampolgárt érintő haláleset kerül a konzuli szolgálat látókörébe, ezért a valós szám ennél magasabb lehet. Amennyiben az elhunyt a fogadó országnak is állampolgára volt és a hozzátartozók elérhetőek, úgy a halálesetről a külképviselet nem minden esetben kap értesítést.

A konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. tv. kiemelten kezeli a konzulok halálesettel kapcsolatos feladatait. Amennyiben a konzul halálesetről tudomást szerez, haladéktalanul értesíti az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját, és tájékoztatja őt a temetéshez vagy a holttest hazaszállításához szükséges intézkedésekről, szükség esetén halott szállítási engedélyt állít ki, felhívja a figyelmet a haláleset magyarországi anyakönyvezésének szükségességére, és az ügyintézéshez általános tájékoztatást nyújt.

Hol, miért?

Nem túl nagy meglepetés, a legtöbb halálesetet természetesen azokban az országokban regisztrálta a Külügyminisztérium, ahol a magyar állampolgárok a legnagyobb számban élnek, és ahova a legtöbben utaznak.

A statisztikák alapján vezető helyet foglalnak el közelebbi uniós tagállamok, mint például Németország, Ausztria, Svájc és Nagy-Britannia, ugyanakkor a világ minden országában előfordulnak halálesetek, az elmúlt években Mexikóban, Ugandában, Etiópiában is hunyt el magyar állampolgár

- tájékoztatta lapunkat a KKM.

Ami a halál okát illeti, a nagy számok törvénye alapján a leggyakoribb esetek mellett regisztráltak rendkívüli haláleseteket is szép számmal. A KKM tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • leggyakoribb halálok: közúti baleset; betegség
  • legjellemzőbb rendkívüli halálesetek: repülőgép-szerencsétlenség; terrortámadás; természeti katasztrófa; extrém sport

Érdemes jelezni, hova utazunk

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külföldön bajba került magyar állampolgárok érdekvédelmének hatékonyabb ellátását, különösen vészhelyzet esetén a gyorsabb kapcsolatfelvételt segítheti, ha a konzuli szolgálatnak tudomása van a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokról.

Külföldre utazó állampolgárainknak javasoljuk, hogy utazásuk előtt a Konzuli Szolgálat honlapján regisztráljanak konzuli védelemre, és utazásuk előtt tájékozódjanak a konzuli szolgálat által összeállított általános utazási tanácsokról

- hívja fel a figyelmet a KKM.

A KKM emellett azt is javasolja, hogy elutazás előtt mindenképp ismertessük a tervezett útvonalat egy rokonnal, ismerőssel (lehetőség szerint ugyanazzal a személlyel, akit kontakt-személyként megjelöltünk a konzuli regisztráció során), illetve adjunk meg számukra egy vészhelyzet esetén hívható elérhetőséget. Az sem árt, ha magunknál tartjuk - egy lapra felírva - hazai hozzátartozók, ismerősök, illetve vendéglátóink pontos elérhetőségeit.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?