16 °C Budapest

15 kastélyt újítanak fel, 43,8 milliárdból

Pénzcentrum
2015. április 20. 08:31

A júniusban megnyíló uniós támogatásokra vár a Nemzeti Kastélyprogram elindulása; az előkészítési munkák már zajlanak, a projekt keretében 2020-ig tizenöt kulturális örökségi helyszín újul meg - olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

Az előzetes egyeztetés a helyi szereplőkkel megtörtént, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok előkészítését végzik a Nemzeti Kastélyprogram első ütemének elindításához, mely nyolc helyszínt foglal magába. A kastélyprogram keretében 2014-2018 között összesen 35 kulturális örökségi projekt kidolgozását, fejlesztését és megvalósítását látja el egy kormányhatározat alapján a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A lap úgy tudja, a pályázatok júniusban nyílnak, az első ütem 2016-ra, a második 2018-ra, a harmadik pedig 2020-ra valósul meg. A fejlesztésre összesen 43,8 milliárd forint bruttó becsült összköltséggel számolnak, ebből 33,8 milliárd forint az Európai Unió társfinanszírozásával nyújtott támogatás és 9,9 milliárd forint hazai költségvetési támogatás.

Egy műemlék vagy műemlékegyüttes turisztikai fejlesztésére fordított összeg a jelenlegi uniós szabályok alapján nem haladhatja meg az 1,5 milliárd forintot, mely problémát okozhat egyes nagyobb - harmadik ütemben felújítani tervezett - műemlékek esetében. A központ ezért a harmadik ütem konkrét tervével megvárja, milyen döntés születik az Európai Bizottságban a Lengyelország által benyújtott, az összeghatár felemelését szorgalmazó módosító javaslatról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm