16 °C Budapest
15 kastélyt újítanak fel, 43,8 milliárdból

15 kastélyt újítanak fel, 43,8 milliárdból

Pénzcentrum
2015. április 20. 08:31

A júniusban megnyíló uniós támogatásokra vár a Nemzeti Kastélyprogram elindulása; az előkészítési munkák már zajlanak, a projekt keretében 2020-ig tizenöt kulturális örökségi helyszín újul meg - olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

Az előzetes egyeztetés a helyi szereplőkkel megtörtént, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok előkészítését végzik a Nemzeti Kastélyprogram első ütemének elindításához, mely nyolc helyszínt foglal magába. A kastélyprogram keretében 2014-2018 között összesen 35 kulturális örökségi projekt kidolgozását, fejlesztését és megvalósítását látja el egy kormányhatározat alapján a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A lap úgy tudja, a pályázatok júniusban nyílnak, az első ütem 2016-ra, a második 2018-ra, a harmadik pedig 2020-ra valósul meg. A fejlesztésre összesen 43,8 milliárd forint bruttó becsült összköltséggel számolnak, ebből 33,8 milliárd forint az Európai Unió társfinanszírozásával nyújtott támogatás és 9,9 milliárd forint hazai költségvetési támogatás.

Egy műemlék vagy műemlékegyüttes turisztikai fejlesztésére fordított összeg a jelenlegi uniós szabályok alapján nem haladhatja meg az 1,5 milliárd forintot, mely problémát okozhat egyes nagyobb - harmadik ütemben felújítani tervezett - műemlékek esetében. A központ ezért a harmadik ütem konkrét tervével megvárja, milyen döntés születik az Európai Bizottságban a Lengyelország által benyújtott, az összeghatár felemelését szorgalmazó módosító javaslatról.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?