9 °C Budapest
Varga: nem drágul a busszal utazók élete

Varga: nem drágul a busszal utazók élete

2014. november 17. 10:57

Nem terjesztik ki a buszokra a megtett úttal arányos díjfizetést - szögezte le tegnap este Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a budapesti tömegközlekedés fejlesztéséről, és a működési költségek támogatásáról is beszélt.

A nemzetgazdasági miniszter egy múlt heti nyilatkozata szerint 40 milliárdos többletbevételt várnak az e-útdíjból a jövő évi költségvetésben. Varga akkor azt mondta, ezt úgy lehet elérni, hogy

Ha mondjuk a kötelező matricát kiterjesztjük nemcsak a tehergépjárművekre e-útdíjnál, hanem a buszokra is, akkor máris ennek a pénznek egy része beszedhető.

Bár a nyilatkozat kissé zavarosnak tűnt, akkor még vélhetően arra gondolhatott a miniszter, hogy az e-matrica helyett a B2 kategóriára is a megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetés (HU-GO) vonatkozik majd 2015-től. Ez a megoldás azonban - ahogy erre múlt hét pénteken a Pénzcentrum hívta fel a figyelmet - jókora drágulást hozhatott volna a távolsági buszok menetdíjaiban.

Tegnap este, az ATV Szabad Szemmel című műsorában azonban Varga Mihály leszögezte:

A kormány döntött a legutóbbi ülésen, hogy ilyen kiterjesztést nem fogunk kezdeményezni (...) nem fog drágulni (...) amennyiben busszal jár és busszal közlekedik akkor ez plusz többletköltséget önnek sem fog jelenteni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

60 milliárdból újíthatják fel a 3-as metrót!

Varga Mihály Budapest tömegközlekedésének fejlesztéséről, és a működési költségek támogatásáról is beszélt a műsorban:

A kormány a múltkori ülésén hozott egy döntést arról, hogy a fővárosi közlekedésnek a megújítását támogatni fogja. 9 milliárd forinttal támogatjuk majd a BKV-nak a működését, és 60 milliárd forintban fogunk kezességet vállalni azért, hogy a 3-as metrónak a felújítása megtörténjen és elkezdődjön

- mondta a nemzetgazdasági miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40