Idén sem kell félnünk a görög nyaralástól

2012. május 27. 07:46

Az biztosnak tűnik, hogy befolyásolja az idei turisztikai szezont Görögország politikai-gazdasági helyzete, azonban ez csak kis mértékben érintheti a magyar utazókat, akiknek leginkább arra érdemes felkészülniük, hogy Athént és a nagyobb városokat esetleg ki kell hagyniuk a programból. Valószínűleg egyelőre azon sem kell aggódnunk, hogy hol váltsunk drachmát az utazáshoz, hiszen akár hat hónapig is eltarthat, ha megvalósul a válság-forgatókönyv, és az egykori fizetőeszköz felváltja az eurót a dél-balkáni országban.

Mi a helyzet most Görögországban?

A dél-balkáni állam súlyos politikai-gazdasági válságot él át, elsősorban az ország súlyos eladósodottsága miatt. A politikai bizonytalanság az eredménytelennek tekinthető választások után erősödött meg, a betétesek ez elmúlt hetekben több százmillió eurót vettek ki a bankokból. A görögök június 17-én ismét az urnák elé járulhatnak. Egyre többször merül fel az a lehetőség, hogy a görögök kilépjenek az eurózónából.

Az Európai Unió történelmében példátlan eset következhet be a júniusi görög parlamenti választások után. Annak ellenére, hogy mind jogi, mind technikai értelemben erős korlátai vannak, ráadásul hivatalosan egyetlen párt sem támogatja az ötletet, előfordulhat, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Számos részlet igen bizonytalan, ahogy az is, hogy végzik-e már erre Görögországban előkészületeket, de az bizonyos, hogy ha a pénzcsere bekövetkezik, akkor az nagyon hirtelen fog megtörténni - mondta el lapunknak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

A görögök eurózónából való kilépésével kapcsolatban számos technikai akadály is felmerül, ráadásul akár hat hónapig is eltarthat a hamisítástól védett új görög bankjegyek tervezése és előállítása. Épp ezért a magyar utazóknak egyelőre nem szükséges azt keresniük, hogy hol tudnak drachmát váltani, a turizmus továbbra is a gazdaság egyik húzóágazatát jelenti, így a nyaralásra készülő magyar családok kényelmét, az élelmiszer-ellátást, a turisztikai szolgáltatásokat valószínűleg semmi nem veszélyezteti, sőt az eurót, mint bevételt szívesen fogadják.

Nem árt azonban óvatosnak lenni. Az esetleges pénzügyi rendszerbeli fizetési zavarok kockázatát (pl. a bank automatákból való pénzkivételi problémákat) azzal lehet csökkenteni, ha a családok több készpénzt visznek magukkal. Az esetleges váratlan többlet költségek miatt (pl. sztrájk miatti kerülőutak, hosszabb ott tartózkodás) érdemes a bankkártyán biztonság kedvéért magasabb napi fizetési/pénzfelvételi limiteket beállítani, illetve magasabb pénzösszeget tartani - figyelmeztet az elemző.

A magyar utazók egyik kedvence

A körülményektől függetlenül Görögország a magyar családok egyik kedvenc desztinációjának számít - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. A magyar lakosság utazási tervei 2012 főszezonjára című tájékoztatójából.


Bár a megkérdezett háztartások a nyári szezonra tervezett külföldi utazások 11 százaléka esetében még nem tudták megmondani, hogy mely országot tervezik felkeresni, az biztosnak tűnik, hogy legnépszerűbb külföldi célországnak Horvátország, Románia és Ausztria után - alig lemaradva a dobogóról- idén Görögország számít.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt.

Nyugodtan tervezhetünk görög nyaralást

Szinte egyáltalán nem befolyásolja az idei szezont a Görögországban kialakult helyzet - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kiss Péter, a Görögországra specializálódott Apollon Travel értékesítési vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utazási irodának jelenleg is vannak csoportjai Görögországban, az idegenvezetők nem jeleztek olyan rendkívüli körülményt, amely zavarhatná az utazók kényelmét. A foglalások a tavalyi évhez hasonlóan alakulnak: Görögországot továbbra is a megfizethető árak miatt keresik a magyar családok, népszerűek az apartmanok és az 2-3 csillagos szállodák.

Kiss Péter szerint a folyamatosan érkező hírek miatt gyakran keresik őket kérdéseikkel azok, akiknek már le van foglalva a nyaralásuk, a helyzet azonban nem ad okot aggodalomra. Az esetleges nagyobb sztrájkokat, útlezárásokat a görögök úgy időzítik, hogy ne veszélyeztesse a turisztikai szezont, az esetleges benzinhiány sem jelenthet gondot, hiszen a turistabuszok általában nem tankolnak az országban.

Az értékesítései vezető úgy látja, hogy egyelőre a drachma visszatérésétől sem kell tartani, de ha mégis kivezetnék az eurót, az az árak csökkenését hozhatja magával.


A németek megijedtek

Az idei évben eddig harmadával zuhant a németek által Görögországba foglalt nyaralások száma az egy évvel ezelőttihez képest - jelezte az egyik legnagyobb német utazási iroda, a Thomas Cook, vezetője az Euro am Sonntag című német lapnak. Michael Tenzer elmondása szerint a május eleji görögországi parlamenti választásokig még volt némi élénkülés, de azóta ismét terjed a félelem a német nyaralni vágyók körében a görögök eurózónából való esetleges kilépése és az erőszakos cselekmények esélye miatt.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a Thomas Cook nem nyeli le, hanem továbbadja a német turistáknak azt a mintegy 20 százalékos árkedvezményt, amelyet a repülőtársaságok és hotelek kínálnak a görögországi utazások vonzerejének növelése érdekében.

A Thomas Cook egyébként az év elején, amikor a görögországi előfoglalási számok hanyatlását látta, arra szólította fel a többi utazási irodát, hogy ne féljenek ajánlani a németeknek a görögországi nyaralásokat, azaz hagyják figyelmen kívül azokat a németellenes hangokat, amelyeket a görögök a megszorítások elleni tüntetéseken megfogalmaztak.

A németek távolmaradása azonban nem véletlen, hiszen Görögországban a németeket és személy szerint Angela Merkel német kancellárt teszik azért felelőssé, hogy a dél-európai országban komoly megszorítást hajtanak végre. A német turisták politikai instabilitástól és további sztrájkoktól tartanak, ezért inkább más országokat választanak: a szomszédos Törökország lehet ennek a trendnek az egyik nyertese, ahová a tavalyinál is több német turista utazik idén.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?