21 °C Budapest

Idén sem kell félnünk a görög nyaralástól

2012. május 27. 07:46

Az biztosnak tűnik, hogy befolyásolja az idei turisztikai szezont Görögország politikai-gazdasági helyzete, azonban ez csak kis mértékben érintheti a magyar utazókat, akiknek leginkább arra érdemes felkészülniük, hogy Athént és a nagyobb városokat esetleg ki kell hagyniuk a programból. Valószínűleg egyelőre azon sem kell aggódnunk, hogy hol váltsunk drachmát az utazáshoz, hiszen akár hat hónapig is eltarthat, ha megvalósul a válság-forgatókönyv, és az egykori fizetőeszköz felváltja az eurót a dél-balkáni országban.

Mi a helyzet most Görögországban?

A dél-balkáni állam súlyos politikai-gazdasági válságot él át, elsősorban az ország súlyos eladósodottsága miatt. A politikai bizonytalanság az eredménytelennek tekinthető választások után erősödött meg, a betétesek ez elmúlt hetekben több százmillió eurót vettek ki a bankokból. A görögök június 17-én ismét az urnák elé járulhatnak. Egyre többször merül fel az a lehetőség, hogy a görögök kilépjenek az eurózónából.

Az Európai Unió történelmében példátlan eset következhet be a júniusi görög parlamenti választások után. Annak ellenére, hogy mind jogi, mind technikai értelemben erős korlátai vannak, ráadásul hivatalosan egyetlen párt sem támogatja az ötletet, előfordulhat, hogy Görögország elhagyja az eurózónát. Számos részlet igen bizonytalan, ahogy az is, hogy végzik-e már erre Görögországban előkészületeket, de az bizonyos, hogy ha a pénzcsere bekövetkezik, akkor az nagyon hirtelen fog megtörténni - mondta el lapunknak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

A görögök eurózónából való kilépésével kapcsolatban számos technikai akadály is felmerül, ráadásul akár hat hónapig is eltarthat a hamisítástól védett új görög bankjegyek tervezése és előállítása. Épp ezért a magyar utazóknak egyelőre nem szükséges azt keresniük, hogy hol tudnak drachmát váltani, a turizmus továbbra is a gazdaság egyik húzóágazatát jelenti, így a nyaralásra készülő magyar családok kényelmét, az élelmiszer-ellátást, a turisztikai szolgáltatásokat valószínűleg semmi nem veszélyezteti, sőt az eurót, mint bevételt szívesen fogadják.

Nem árt azonban óvatosnak lenni. Az esetleges pénzügyi rendszerbeli fizetési zavarok kockázatát (pl. a bank automatákból való pénzkivételi problémákat) azzal lehet csökkenteni, ha a családok több készpénzt visznek magukkal. Az esetleges váratlan többlet költségek miatt (pl. sztrájk miatti kerülőutak, hosszabb ott tartózkodás) érdemes a bankkártyán biztonság kedvéért magasabb napi fizetési/pénzfelvételi limiteket beállítani, illetve magasabb pénzösszeget tartani - figyelmeztet az elemző.

A magyar utazók egyik kedvence

A körülményektől függetlenül Görögország a magyar családok egyik kedvenc desztinációjának számít - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. A magyar lakosság utazási tervei 2012 főszezonjára című tájékoztatójából.


Bár a megkérdezett háztartások a nyári szezonra tervezett külföldi utazások 11 százaléka esetében még nem tudták megmondani, hogy mely országot tervezik felkeresni, az biztosnak tűnik, hogy legnépszerűbb külföldi célországnak Horvátország, Románia és Ausztria után - alig lemaradva a dobogóról- idén Görögország számít.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt.

Nyugodtan tervezhetünk görög nyaralást

Szinte egyáltalán nem befolyásolja az idei szezont a Görögországban kialakult helyzet - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kiss Péter, a Görögországra specializálódott Apollon Travel értékesítési vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utazási irodának jelenleg is vannak csoportjai Görögországban, az idegenvezetők nem jeleztek olyan rendkívüli körülményt, amely zavarhatná az utazók kényelmét. A foglalások a tavalyi évhez hasonlóan alakulnak: Görögországot továbbra is a megfizethető árak miatt keresik a magyar családok, népszerűek az apartmanok és az 2-3 csillagos szállodák.

Kiss Péter szerint a folyamatosan érkező hírek miatt gyakran keresik őket kérdéseikkel azok, akiknek már le van foglalva a nyaralásuk, a helyzet azonban nem ad okot aggodalomra. Az esetleges nagyobb sztrájkokat, útlezárásokat a görögök úgy időzítik, hogy ne veszélyeztesse a turisztikai szezont, az esetleges benzinhiány sem jelenthet gondot, hiszen a turistabuszok általában nem tankolnak az országban.

Az értékesítései vezető úgy látja, hogy egyelőre a drachma visszatérésétől sem kell tartani, de ha mégis kivezetnék az eurót, az az árak csökkenését hozhatja magával.


A németek megijedtek

Az idei évben eddig harmadával zuhant a németek által Görögországba foglalt nyaralások száma az egy évvel ezelőttihez képest - jelezte az egyik legnagyobb német utazási iroda, a Thomas Cook, vezetője az Euro am Sonntag című német lapnak. Michael Tenzer elmondása szerint a május eleji görögországi parlamenti választásokig még volt némi élénkülés, de azóta ismét terjed a félelem a német nyaralni vágyók körében a görögök eurózónából való esetleges kilépése és az erőszakos cselekmények esélye miatt.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a Thomas Cook nem nyeli le, hanem továbbadja a német turistáknak azt a mintegy 20 százalékos árkedvezményt, amelyet a repülőtársaságok és hotelek kínálnak a görögországi utazások vonzerejének növelése érdekében.

A Thomas Cook egyébként az év elején, amikor a görögországi előfoglalási számok hanyatlását látta, arra szólította fel a többi utazási irodát, hogy ne féljenek ajánlani a németeknek a görögországi nyaralásokat, azaz hagyják figyelmen kívül azokat a németellenes hangokat, amelyeket a görögök a megszorítások elleni tüntetéseken megfogalmaztak.

A németek távolmaradása azonban nem véletlen, hiszen Görögországban a németeket és személy szerint Angela Merkel német kancellárt teszik azért felelőssé, hogy a dél-európai országban komoly megszorítást hajtanak végre. A német turisták politikai instabilitástól és további sztrájkoktól tartanak, ezért inkább más országokat választanak: a szomszédos Törökország lehet ennek a trendnek az egyik nyertese, ahová a tavalyinál is több német turista utazik idén.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm