7 °C Budapest

Kész, vége!? 62 év után bezár Ferihegy 1

Pénzcentrum
2012. március 14. 08:07

A forgalom csökkenése miatt bezár a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálja - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az [origo] kérdésére.

Az I. világháborút követően fokozatosan fejlődött a magyar polgári repülés. A 30-as évek végén a Budaörsi repülőtér lett a belföldi és egyben az ország nemzetközi repülőtere is. 1938-ban napirendre került egy új fővárosi repülőtér létesítése. A ferihegyi repülőtér építése 1942-ben kezdődött el, de közbejött a II. világháború, amelynek során komoly károkat szenvedett a reptér, ahol ideiglenesen német és szovjet csapatok is állomásoztak. 1947-ben döntöttek Ferihegy újjáépítéséről a polgári forgalom számára. 3 éves terv keretében megtisztították a robbanószerektől a területet, helyrehozták vagy újjáépítették a megsérült épületeket, valamint 1948-ban elkezdték a futópálya betonozási munkálatait is. Az átadási ünnepséget 1950. május 7-én tartották. Elindulhattak az első magyar légitársaság, az 1946-ban alakult, budaörsi székhelyű Maszovlet gépei. Az első, nyugatra induló menetrend szerinti járat a Malév bécsi járata volt 1956 nyarán. Az első nyugati légitársaság, mely ilyen járatot nyitott Budapestre, a KLM holland légitársaság volt 1957-ben.

A Budapest Airport szerint a Malév csődje utáni lecsökkent fel- és leszálló forgalmat a 2-es terminál is ki tudja szolgálni. A forgalomcsökkenés egyértelműen a Malév csődjének köszönhető. Hardy Mihály elmondta: a bezárás nem megy egyik napról a másikra, de már értesítették a repülőtér dolgozóit, és az üzleteket működtető vállalkozókat is.

Arra a kérdésre, hogy ha lenne új nemzeti légitársaság, újranyithatna-e a terminál, a szóvivő azt válaszolta, ennek most nincs realitása.

A Budapest Airport már koráűbban számos takarékossági és költség-csökkentő lépésről döntött, egyebek között felfüggesztette az idei évre tervezett, több mint 60 millió eurós összértékű beruházást és fejlesztést. Az idei beruházási tervek között szerepelt a Malév új központjának megépítése, egy repülőtéri hotelberuházás előkészítése, a cargobázis megkezdése, amelyekre már érvényes építési engedéllyel rendelkezett a repülőtér.

Ezen felül a társaság mintegy 250 munkavállaló elbocsátására kényszerül. Ez körülbelül 20-25 százalékos létszámleépítést jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A repülőtér számára a Malév utasok elvesztésén felül további pénzügyi kiesést jelent a Malév által bérelt irodák, helyiségek, parkolók, valamint a budapesti javítóbázis kiesése.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem