13 °C Budapest

Jócskán drágul az autózás jövőre

Pénzcentrum
2011. október 22. 08:04

A jelek szerint nem lesz a járművezetők kedvence a következő esztendő sem. Fizetendő terheik ugyanis - még akkor is, ha egy métert sem gurulnak autóikkal - jelentős mértékben emelkednek. A parlamenti jóváhagyás előtt csak tervezetként szabad kezelni a benyújtott törvényjavaslatokat, de nagy valószínűséggel a végszavazás során sem lesznek kisebbek a bennük szereplő számok.

Regisztrációs adó

Az a kötelezettség azokat terheli, akik új, vagy olyan használt autót vásárolnak - és helyeznek forgalomba Magyarországon, melyen még nem volt hazai azonosító jel (rendszám). 2012-ben már az Euro 5 károsanyag kibocsátási határértékeket teljesítő autók számítanak majd korszerűnek, így a korábbi évekhez képest egy oszloppal bővül a regisztrációs adó táblázat. Az új autók esetében nem lesz jelentős a változás - mondhatni kerekítési határon belüli -, de a jogszabály alkotói arra azért odafigyeltek, hogy a legnagyobb volument jelentó 1,6 liter körüli autók tétele - ha csak kis mértékben is, de - emelkedjen. A 2011-ben még környezetbarátnak minősített Euro 4-es járművek regisztrációs adó terhe jelentősen növekszik, amit a teljesen átdolgozott és az autók valós értékvesztéséhez jobban közelítő avultatási tábla sem kompenzál.

 

KATTINTS A TÁBLÁZATRA A NAGYÍTÁSHOZ!


Átírási - vagyonszerzési - illeték

Míg korábban független volt a jármű korától a vagyonszerzési, vagy más néven átírási illeték mértéke - csak a hajtómotor lökettérfogata határozta meg ennek összegét -, 2012-től már a kor és a teljesítmény lesz a számítás alapja.
Néhány esetet kivéve ez jelentős többletterhet ró az új tulajdonosra, de legalább csak egyszer kell kifizetni.

 

KATTINTS A TÁBLÁZATRA A NAGYÍTÁSHOZ!


Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A veszélyes üzemnek minősülő közlekedésben mindenki számára fontos, hogy a balesetek következményeit egy olyan rendszer mérsékelje, illetve álljon helyt, amely minden esetben képes a vétlen fél kárát a lehető legteljesebb mértékben kompenzálni, miközben az okozó számára sem jelent elviselhetetlen terheket. Ez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, melynek díjai ismét jelentős változáson esnek át. Az üzletben érdekelt biztosítótársaságok - nem utolsó sorban az elmúlt évek csökkenő kárkifizetésinek köszönhetően - az ügyfelekért és bevételért folytatott versenyben további díjmérséklésre készültek. Csakhogy a járműüzemeltetők ebből aligha érezhetnek bármit is, ugyanis 2012-ben bevezetésre kerül a baleseti különadó, mely a kötelező biztosítási díjtételek 30%-ával egyezik meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, mintha a 2012. január 1-ével 27%-osra emelkedő általános forgalmi adó a biztosítási díjakban is megjelenne - holott ez eddig és ezután is tárgyi adómentes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítótársaságok a törvényi kötelezettségüknek megfelelően 2011. október 30-án fogják közzétenni díjtételeiket. Aki, vagy amely cég nem az elmúlt egy évben cserélt járművet, annak a novemberi, decemberi időszak áll a rendelkezésére, hogy tanulmányozza a nyomtatott vagy on-line táblázatokat, és meghozza döntését, mely társasággal kíván szerződni az újévre. Akinek évközi a fordulónapja, az is ugyanezekkel a díjakkal kalkulálhat, de a felmondási és újraszerződési határideje a jármű tulajdonba kerülésének évfordulójához kapcsolódik.

Jövedéki adó

Nem 2012. január 1-gyel, hanem már a 2011. november 1-jével emelkedik a gázolaj jövedéki adója, mely leginkább a dízelmotorral hajtott személyautók és 7,5t alatti haszonjárművek üzemeltetőit sújtja. Az eddigi 97,35 Ft/literről 110,35 Ft/literre nő eme adónem mértéke, amit tovább növel az idén 3,25, január 1-től pedig 3,51 Ft-nyi - jövedéki adóra eső - általános forgalmi adó.

A nehéz tehergépjárművek esetében az un. kereskedelmi gázolaj mérsékli ezen árnövekmény terheit, de a fuvarozók csak negyedévente igényelhetik vissza 17 Ft/l-es jövedéki adó "kedvezményüket".

Pénzügyi lízing Áfája

Az október közepén a parlament elé terjesztett adótörvény-tervezet szerint 2012. január 1-től visszaigényelhető lesz a nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing Áfája a céges gépjármű használat arányában. Azt még nem látjuk, hogy mivel kell alátámasztani a céges használatot, visszatér-e az útnyilvántartás, vagy valamilyen fix arányt állapítanak meg, mint mondjuk a telefonköltségeknél - mondta el a Portfolio.hu kérdésére Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem