5 °C Budapest

Sufnituning: tízezreket spórol a magyar autós

2011. április 17. 11:02

Egy felmérés szerint a magyar autósok a karbantartási munkák egy részét otthon végzik és évente 25 0000 - 50 0000 Ft közötti összeget költenek autójuk alkatrészeinek pótlására.

A Forensis Autóklub tagságának körében végzett felmérés egyik legfontosabb eredménye, hogy a magyar autósok a kisebb javításokat saját kezűleg végzik el az autóikon, egy izzó vagy szűrő cserével nem mennek szervizbe, továbbá az autósok 90 %-a már megpróbálkozott az autója otthoni szervizelésével. A nagyobb munkákkal természetesen szakértőhöz fordulnak, de például az ablaktörlő lapát cseréjét az autósok negyede saját garázsában végzi el - szakemberek segítsége nélkül.

A legtöbben (47%) 25 000 és 50 000 Ft között költ autóalkatrészekre az év során, ennél kevesebbet 35% és mindössze két százalékuk költ 150 000 Ft-nál is többet. Az autósok 80%-a már vásárolt "utángyártott" alkatrészt, de ha pénztárcája engedi, az eredetit részesíti mindenki előnyben. A Forensis felméréséből az is kiderül, hogy az autósok mindössze 5 százaléka vásárol bontóban, főleg karosszéria és kárpit-elemeket. A válaszadók 40 százaléka vásárolt már az interneten autóalkatrészt vagy felszerelést, leginkább kenőanyagot, akkumulátort és egyéb autós hozzávalókat.

A vásárolt alkatrészek aránya is ennek megfelelő: az olaj-izzó-ablaktörlő hármas vezeti a listát, az autósok 77%-a vásárolja a szükséges eszközöket alkatrész-üzletben. Szakszervizekben csak 17 százalékuk szerzi be a karbantartáshoz szükséges árukat.

Gyuricza Péter, a Schiller Autóház Kft. szakembere a kutatás kapcsán elmondta: "Ha a mai autókat nézzük, egyre kevesebb részéhez lehet hozzányúlni. Egy olajcsere is követelhet speciális szerszámokat és akkor még a veszélyes anyag kezeléséről még nem is beszéltünk. Az izzócserét a vezetői engedély megszerzésekor is oktatják, azonban egyes típusoknál egy ilyen feladatot mélyen a kerékjárati ívekbe benyúlva szinte "vakon" kell végrehajtani, vagy esetleg csak a lökhárító leszerelésével lehet hozzáférni. Sajnos, találkoztunk már olyan esetekkel, hogy ismeretlen eredetű, látszólag megfelelő izzó mégsem volt a foglalatba behelyezhető, de a beleerőltetést követően már a foglalatot is cserélni kellett. De volt olyan is, hogy az szélvédő tisztító folyadék a motorolaj betöltő nyíláson bugyogott le."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértelem nélkül és hiányos információval elvégzett javítások további meghibásodásokat is okozhatnak, aminek többletköltsége többszöröse is lehet, az eredeti hiba szervizben történő elhárításának. 

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm