Használt autó 100 ezer forint alatt, 85 millió felett

2011. április 11. 04:44

A használtautó hirdetések között keresgélve éppúgy találkozhatunk egészen alacsony áron, 100 ezer forint alatt kínált gépjárművekkel, mint több tízmilliós luxusverdákkal. Nagy kérdés azonban, hogy mit is kapunk a pénzünkért.

Sokat futott, agg roncsok - az alsó véglet

A használtautó hirdetéseket böngészve már egészen alacsony áron, 100 ezer forintnál kevesebbért is lehet találni pár hónapig, vagy akár közel egy évig érvényes műszaki vizsgával rendelkező - tehát használhatónak tűnő - járműveket. A tulajdonszerzés közterheinek megfizetése után szinte "dupláját érő", de legalábbis a vételárnál kétszer többe kerülő autókkal azonban érdemes vigyázni!

A kínálatot alapvetően a volt keleti blokk autói alkotják, Trabant - néha 1-1 négyütemű is -, Skoda, Polski Fiat 126 fordul elő legnagyobb gyakorisággal, de akad néhány "nyugati" kisautó is. A 100 ezer Ft-os "lélektani" határhoz közelítve már néhány VW termék is felbukkan a listákban. Mivel 20-30 éves járművekről van szó, ezért a makulátlan állapot nem elvárható. Sok esetben a korrózió jelentős méretű fémfelülteket falt már fel, és a motorikus, vagy elektromos meghibásodás is sokszor szerepel a hirdetések szöveges részében.

Aki csak ennyi pénzt tud autóra áldozni, nincs könnyű helyzetben. Valóban használható, kicsit is megbízható autót nehéz ennyiért találni. Egy autószerelő sokat idézett szólás-mondása ebben az esetben különös igazságtartalommal bír. Ő csak az ügyfelek felvidítására szánta, de az ilyen autók esetében teljesen komolyan kell venni: az első 1000-1500 km alatt a városhatárt ne hagyja el, és feltöltött mobiltelefon mindig legyen kéznél!

Luxusverdák, de kinek?

Kétségtelen, hogy egyre több nagy értékű autót láthat elsuhanni a forgalomban a figyelmes átlagember. E méregdrága autócsodák vezetése azonban csak kevesek kiváltsága, akik ha megunják játékszerüket, különböző használtautó portálokon próbálják értékesíteni tulajdonukat. Nagy kérdés azonban, hogy mekkora sikerrel. Tény, hogy a luxusra mindig megvan az igény, azonban vélhetően igen szűk körön belül cserélnek gazdát a méregdrága gépcsodák.

A 30-40 millióért, vagy e felett kínált verdák között olyan gyöngyszemek rejtőznek, mint a Lamborghini, a Ferrari, a Bentley, az Aston Martin, vagy éppen a Rolls Royce különböző típusai. Az egyik használtautó hirdetési portál kínálatában például jelenleg a legdrágábban kínált luxusjárgány egy Laborghini Murcielago LP670 Superveloce, melyet közel 85 millió forintért kínál eladásra ismeretlen tulajdonosa.

Mire figyeljünk ha használtautót vásárolunk

A használt gépjárműpiacon a vásárlók tudatosan a minél alacsonyabb kilométeróra állású autókat részesítik előnyben. A megfontolt, alapos döntés meghozatalához azonban a gépkocsik által összesen megtett út mellett sok más tényezőt is érdemes mérlegelni, hiszen csak ezek összegzése nyújthat valós képet a kiszemelt autó állapotáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bárhol is lelünk az általunk kiszemelt autóra, fontos, hogy minél körültekintőbben tájékozódjunk a járműről és ne csak a kilométeróra állást figyeljük. Mindig győződjünk meg a gépkocsi előéletéről, szervizkönyvének tartalmáról és az ismert használati körülményekről, mivel ezek nagymértékben meghatározzák a gépjármű valódi értékét.

Fontos, hogy lehetőség szerint független szervezet által átvizsgált autók között válogassunk, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel találunk megbízható vételt. Ezek a gépkocsik szervizkönyvvel együtt kerülnek átadásra, és általában átesnek minden olyan kötelező jellegű ellenőrzésen, mely a biztonságos közlekedés előfeltétele. Így biztosak lehetünk a kilométeróra-állás hitelességében és bizalommal válogathatunk a 100 000 km felett futott járművek között is.

A csupán néhány éves, de sok kilométerrel rendelkező céges autókat sok esetben olyan személyek használták, akik munkaidejük nagy részét utazással töltötték és elsősorban autópályán közlekedtek. Ezeknél a gépkocsiknál a kiemelt igénybevételt jelentő városi közlekedéssel ellentétben, a hosszabb ideig tartó, egyenletes sebesség általában kisebb motor- és alkatrészkopást eredményez. A ritkább sebességváltás, gyorsítás és fékezés a több százezer kilométerre kalibrált motorok élettartamát is pozitívan befolyásolják.

A több kilométert futott, de fiatal autók mellett szóló érv az is, hogy a kötelezően előírt, kilométerfutáshoz kötött szervizek során a kopó alkatrészek kicserélésre kerülnek, így ezek a gépkocsik idősebb korukban is megbízhatóan üzemelnek. A kopó alkatrészek kötelező cseréje az első néhány tízezer kilométer során nem minden esetben indokolt, sőt ilyenkor még az esetlegesen előforduló gyári hibák is rejtve maradhatnak.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?