29 °C Budapest

Frankhitelben fuldokló autósok: itt a mentőöv?

2011. április 1. 04:44

A devizahitelek megnövekedett törlesztő részleteivel küszködő vásárlókat igyekeznek visszacsábítani az autószalonokba a piaci szereplők. Az árfolyamveszteség egy részét magukra vállalják és a régi kölcsönt kiszámíthatóbb forinthitelre cserélik. Igyekezetük érthető, mivel a hazai újautó eladások mélyponton vannak.

Tavaly mindössze 15 ezer magánszemély vásárolt új autót Magyarországon, míg korábban ez a szám a tízszerese volt. A visszaesés egyik legfőbb oka a devizahitel törlesztő részletek megnövekedése. A kedvezőtlen árfolyamváltozások olyan pénzügyi terhet jelentenek, amelyek nem teszik lehetővé az autójuk újra cserélését.

Ha valaki a hitellel terhelt járművét szeretné lecserélni - amely tranzakciónak része a régi eladása - realizálnia kell az árfolyamveszteséget. Sok esetben előfordul, hogy a jármű értéke nem fedezi a hiteltartozást, tehát az autó értékesítésekor az eladónak fizetnie is kell.

Mentőöv autóhiteleseknek

A Fiat Magyarország az MKB Euroleasinggel együttműködve úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét az árfolyamváltozás miatt hitelcsapdába került ügyfelek megsegítésére fordítja. A Fiat Hitelcsere Programban - bizonyos feltételekkel - átvállalja a svájci frankos autóhitelesektől az árfolyam veszteségüket, maximum 1 126 000 forint összeghatárig. A két cég a drága és kiszámíthatatlan svájci frank helyett, kiszámíthatóbb havi törlesztésű forint finanszírozást biztosít új autó vásárlásához

A számítások szerint Magyarországon 20-25 ezer ügyfélnek segíthet a program abban, hogy további árfolyam veszteség nélkül lezárja svájci frank hitelét, majd átülhessen át egy új autóba, amit a jelenleginél alacsonyabb havi törlesztéssel fizethet ki.

A FIAT és az MKB Euroleasing programjához hasonló megoldásoktól várja a járműfinanszírozási piac újjáéledését a Lombard Lízing Csoport gépjármű-finanszírozási üzletágvezetője, Bohács Zoltán is. Az egyéni autóvásárlók nagy hányadára jellemző volt, hogy nem tudatosult bennük a devizahitelekben rejlő kockázatok jelentősége. Emiatt a számukra kedvezőtlen árfolyamváltozások olyan terhet jelentenek a számukra, ami  anyagi teljesítőképességük határát feszegeti.

Az autóhitel nem öngyilkosság!

Az autóvásárlók átlagosan 26-28% - de közülük sokan 10 % vagy az alatti - önerővel vágtak bele sokszor olyan hosszú futamidővel a vásárlásba, hogy a jármű sosem jelentett teljes fedezetet még a folyósításkori árfolyamon számított hitelösszegre sem. Pedig a hitelre történő autóvásárlás nem egyenlő az "öngyilkossággal".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önerő - (40-50%) és a futamidő (3-5 év) helyes megválasztásával még a devizahitel is kiszámítható, de legalábbis kezelhető terhet ró egy családra. A fedezetet jelentő tárgy értéke sem lesz kevesebb, mint a bármely pillanatban visszafizetendő tartozás.

A járműfinanszírozással foglalkozó cégek, mint a Lombard Lízing Csoport is, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az autóvásárlók hitelezés iránti bizalmát visszaállítsák. Ők sem szeretnének még egyszer abba a helyzetbe kerülni, hogy évente akár több tízezer autó kényszerértékesítésére kerüljön sor.

Ne feledkezzünk meg a devizahitelről sem

Ez nem csak annyiból áll, hogy a visszavett autót valamilyen - például akción kialakult - áron eladják, hanem a jelenleg érvényben levő szabályozás még további több tízezres kötelezettséget is ró rájuk. A visszavett autók után a lízingcégek még cégautó-adót is kötelesek fizetni. Egészen addig, amíg vevőt nem találnak a gépjárműre.

A finanszírozók tehát a jól fizető adósok számára nyújtott szolgáltatásokban érdekeltek, akik számára kiszámítható termékeket kívánnak értékesíteni. A forintban nyilvántartott hitelek mellett a devizahitelekről sem szabad megfeledkezni, ugyanis a kamatkülönbözet még mindig jelentős, és az árfolyamkockázatot akár erre specializált ügylettel, akár a tranzakció megfelelő időzítésével jelentősen lehet mérsékelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?