12 °C Budapest

Figyelmeztetés! Téli gumi nélkül öngyilkosság elindulni

2010. december 29. 08:17

Az éjszakai havazások nyomán több megyében újra téliesek az útviszonyok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel folyamatosan dolgozott az esti órákban is a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen, azonban az intenzív havazás és a nagyon alacsony hőmérséklet miatt több fő- és mellékúton még téliesek az útviszonyok. A közútkezelő ezért arra kéri a közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival keljenek útra.

A társaság hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei - a saját és bérelt gépek is - 12 órás váltásban dolgoznak. A társaság több száz géppel végzi az utak hó és síkosságmentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Azonban a megfeszített munka ellenére is nehézséget okoz a társaságnak az, hogy 0 fok alatti hőmérséklet esetén a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül, a sózás -8 fok alatt pedig hatástalan. Ezért a cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra. A társaság munkagépei folyamatosan dolgoznak, de az összefagyott havat egyre nehezebben lehet az útburkolatról eltávolítani.

A cég ezért továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

 


Az Útinform szolgálatának legfrissebb adatai alapján az esti és az éjszakai havazás nyomán újra téliesek az útviszonyok Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Hajdúságban, a Nyírségben, az Alföldön és a Viharsarokban. A Dunántúlon viszonylag enyhe az idő, ott az alászórás hatására a hó nem maradt meg a burkolaton, de Esztergom környékén, a Bakonyban, Pápa és Csorna térségében, elsősorban a hegyvidéki szakaszok fő- és mellékútjain egyaránt számítani kell jeges vagy jégbordás szakaszokra. A főutakon havas a burkolat Salgótarján, Gyöngyös, Heves, Tiszafüred, Szikszó körzetében, míg hóbordás szakaszokra futhatnak Balassagyarmat, Eger, Nyékládháza, Edelény és Kecskemét térségében. A főútvonalakon Monor, Cegléd, Szolnok, Kisújszállás, Szentes, Gyomaendrőd, Nyírbátor, Mátészalka Sátoraljaújhely és Putnok körzetében hókásás, a Dél-Alföldön letaposott havas szakaszok még előfordulnak. A Duna vonalától keletre eső megyékben a mellékutakon szinte mindenhol havas, letaposott havas vagy hóbordás a burkolat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform szolgálatától (elérhetőségek a www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?