18 °C Budapest

Drágább lesz a téligumi: ellenőrizd a barázdákat!

2010. október 29. 08:32

Drágább lesz idén a téli gumi. Ennek elsősorban az az oka, hogy váratlanul megélénkült a magyarországi kereslet, ami felfelé hajtotta az árakat. Urbán Péter, a Bridgestone Magyarország cégvezetője szerint a jelenlegi hazai vásárlói kedv jócskán felülmúlja az előzetes várakozásokat. 

A nagyobb kereslet miatt időleges hiány is kialakulhat helyenként az országban, ez pedig alkalmat ad a kereskedőknek, hogy valamelyest bátrabban árazzanak. A magasabb árak láttán viszont nem érdemes elhalasztani a vásárlást a szakember szerint, mert a nemzetközi hatásoknak köszönhetően jövőre várhatóan még drágább lesz ez a termék.

A Totalcar (autós magazin) tesztelte a téli gumikat ( idén az ADAC a 185/65 R 15, illetve 225/45 R 17 méretű abroncsokat vizsgálták), és megállapították, hogy a hazai abroncskínálat jóformán azonos minőségű. Szinte mindegyik gumiváltozat megkapta a megfelelő minősítést, viszont a kopás, az élettartam, a nedves-havas úton való megállási idő között azért jócskán mutatkoztak eltérések.

Szavazz! Mennyiért vált kötelezőt a magyar?

A téli gumi barázdáltságát érdemes leellenőrizni a csere előtt. Az érvényben lévő szabályok szerint a nyári gumik esetében 1,6 milliméteres minimum bordamélység, míg a téli garnitúránál legalább 4 milliméter a határérték. A nem megfelelő mélység különösen nedves úton az abroncs teljesítményének csökkenését eredményezi, ami balesetveszélyes.

Felmérések szerint az autósok negyede rendkívül hanyag és szinte soha nem ellenőrzi a barázdák mélységét, ugyanakkor tízből 4-en rendszeresen odafigyelnek az abroncsokra. A futófelület kopása csökkenti a gumik teljesítményét és hosszabb féktávot eredményezhet. Veszély esetén az ilyen autósok - még megfelelő reakcióidő esetén is - nagyobb valószínűséggel ütköznek neki az előttük fékező járműnek.

Szakértők szerint az elhanyagolt gumik számos esetben szerepelnek a balesetek kiváltó okai között, ezért célszerű a barázdákat rendszeresen, havonta legalább egy alkalommal ellenőrizni. Ennek köszönhetően könnyebben megállapítható, hogy az abroncs mikor szorul cserére. A mai abroncsok felületén jelzősávok találhatóak, ezekkel kontrollálhatjuk azok állapotát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben a nyári gumi kopása olyan mértékű, hogy a kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, az azt jelenti, hogy a barázda mélysége legfeljebb 1,6 mm. Ilyenkor az abroncsot haladéktalanul ki kell cserélni, mert ez az 1,6 mm mélység a törvény által meghatározott határérték.

A csökkent bordamélység miatt az abroncs nem képes azt a vízmennyiséget elvezetni, mint korábban, és ezért fennáll a felúszás kockázata, nedves úton egyébként is csökken a fékteljesítmény. Szakértők szerint már 3 mm alatt célszerű óvatosnak lenni, a tapasztalatlan vezetősöknek már ekkor javasolt a csere.

A téli abroncsok speciális téli kopásjelzővel rendelkeznek, ezek elhelyezkedését az abroncs vállrészén látható hópelyhek jelzik. Ha a téli kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, ez azt jelenti, hogy a barázda mélysége maximum 4 mm. A téli körülmények közötti biztonságos vezetés biztosítása érdekében javasolt az abroncsok cseréje, ha a bordamélység kisebb, mint 4 mm. Az egyenlőtlen kopás a nem megfelelő guminyomásra utalhat, de felfüggesztési problémák is szóba jöhetnek.


Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm