6 °C Budapest

A 0 km-es téli gumi is veszélyes lehet, fontos tudnivalók

2010. november 10. 12:02

Szakértők szerint a teljesen újnak tűnő, nulla kilométert futott téli abroncsok is veszélyesek lehetnek, amennyiben évekig elfekvő készletként hevertek. Nem csak a kereskedőknél tárolt, hanem a garázs egyik sarkában rejtőző gumikkal is ugyanez a helyzet, hiába a mély barázdák, ha az abroncs anyagszerkezete meggyengül.

A téli gumik ajánlott használati időtartama három év, gyakorlatilag három téli szezon. Az autósok többsége a gyakorlatban ettől hosszabb ideig is használja a hideg évszaknak megfelelő abroncsokat, ám a német ADAC által elvégzett teszt bebizonyította, hogy nem csak a futófelület kopottsága, hanem a gumi anyagszerkezete is fontos szerepet játszik a tapadásban.

A téli gumik a nyári vagy a négy-évszakos társaikkal szemben olyan adalékokat is tartalmaznak, melyeknek köszönhetően jobban megbirkóznak a dermesztő hideggel. Kevésbé válnak merevvé, így nagyobb biztonságot jelentő tapadási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket a pozitív tulajdonságaikat azonban az idő múlásával sajnos még igénybevétel nélkül is elveszítik.

A német szakemberek azt vizsgálták, hogy hogyan teljesítenek vészhelyzetben a három éves élettartamon túljutott, de még maximális mélységű mintázattal bíró abroncsok. Előfordul ugyanis, hogy korábban felhalmozott készletek hevernek az árusítók raktáraiban, és ezeket némi árengedménnyel igen könnyű értékesíteni, mivel vadonatújnak látszanak.

A tesztek bebizonyították, hogy a túltárolt gumik 60%-a rosszabb tapadást, fékezésnél pedig 4,3-16,4%-kal hosszabb fékutat tudtak produkálni. Arra figyelmeztetnek, hogy a valóban új gumikról való lemondással megspórolt összeg egy koccanás után akár többszörös kiadássá duzzadhat.

Fontos!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Használt vagy leértékelt téli gumi vásárlásakor a gyártás dátumát kódolva tartalmazó DOT szám segítségével mindig ellenőrizzük az abroncsok korát (de például a 2008 nem azt jelenti, hogy két éves a gumi, hanem azt, hogy a 20. héten készül 2008-ban, így a 2209-es tavaly, a 22. héten készült). Ennek segítségével elkerülhetjük, hogy újnak tűnő, de valójában több éves gumit sózzanak ránk.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm