16 °C Budapest

Tuti tippek autósoknak: így spórolhatsz a benzinnel

2010. december 16. 14:02

Így takarékoskodhatsz a benzinnel A csúcsokat döntögető benzin- és gázolajárak egyre inkább takarékoskodásra ösztökélik a gépjárműtulajdonosokat. Bár a megtett kilométerek száma sok esetben nem csökkenthető, számos alternatív lehetőség kínálkozik a fogyasztás mérséklésére.

Már indulás előtt felkészülhetünk arra, hogy az utazás minél kisebb üzemanyag fogyasztással járjon. Tervezzük meg előre a napi útvonalat, ne tegyünk felesleges kitérőket. Célszerű ellenőriznünk a kerekek nyomását, hiszen a túl puha gumik megnövelik a gördülési ellenállást és ezzel nagymértékben hozzájárulnak a fogyasztás növekedéséhez. A megfelelő keréknyomással akár 2-3%-os üzemanyag megtakarítást is elérhetünk.

Jól tesszük, ha mindig csak a szükséges tárgyakat visszük magunkkal és kerüljük a csomagtartónkban a fölösleges holmik fuvarozását. A gépkocsin kívül felszerelt minden tartozék is fogyasztásnövelő tényező lehet, hiszen a fokozott légellenállás miatt ezek összességében akár 18%-os fogyasztásnövekedéshez vezetnek. Szereljük le a csomag- vagy biciklitartókat, ha nincs rájuk szükség és csak akkor szállítsunk csomagot a tetőn, ha az autón belül nem fér el. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó akár 0,7 literrel, a tetőn szállított kerékpár 100 kilométeren akár 3 literrel is növelheti a fogyasztást. Fontos az is, hogy megfelelő időközönként nézessük át autónkat és cseréljük a gyertyákat, a szűrőket, illetve a kopó alkatrészeket, amelyek akár 15%-al is emelhetik a benzin- vagy gázolajköltséget.

A legtöbbet persze vezetés közben spórolhatunk. A megfelelő sebességet igyekezzünk mindig a legmagasabb sebességfokozatban tartani, vegyük fel a forgalom tempóját és kerüljük a hirtelen gyorsításokat és a sűrű fékezéseket. A sportos vezetési stílus akár 20%-kal is növelheti a felhasznált üzemanyag mennyiségét. A fékezésre fordított energia is az elégetett üzemanyagból származik. Igyekezzünk minél többet használni a motorféket, hiszen ilyenkor a korszerű gépkocsik teljesen leállítják az üzemanyag befecskendezését és motorfék üzemmódban 0 a fogyasztás.

Ha nem használjuk feleslegesen a légkondicionálót, akár 17-30%-ot, az ablakfűtés funkció hanyagolásával pedig 11%-ot spórolhatunk az üzemanyagon. A felhúzott ablakokkal is megtakaríthatunk a benzinen és a gázolajon. Jól tesszük azt is, ha kerüljük a nagy sebességet. 120 km/h feletti tempónál már 20 km/h növekmény is 15%-os fogyasztásnövekedést eredményez a gyakori gyorshajtási bírságok mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hidegben is tudsz spórolni

10 benzintakarékos tipp 7 fok alatt

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?