11 °C Budapest

Jöhet a havazás! Hadrendbe állítják a hóekéket

2010. november 25. 10:32

November 10-e óta téli üzemmódban működik a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a több mint 30 ezer kilométeres országos állami közúthálózat üzemeltetője. A cég felkészült az általában november elejétől március közepéig tartó időszakra, amelynek utolsó lépéseként a közelmúltban valamennyi megyei igazgatóságán hivatalos tájékoztatót, illetve mind a 77 üzemmérnökségén sikeres gépszemlét tartott.

Az utóbbi évek különösen szeszélyes telei, valamint az év közbeni rendkívül csapadékos és szélsőséges időjárás nagyban nehezítette a cég üzemeltetési és fenntartási munkáit. 2010-ben a téli üzemeltetési időszak kezdetéig mintegy 90 ezer tonna aszfaltot használt fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kátyúk megszüntetésére, ez több százezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkák közel 7 milliárd forintot emésztettek fel.

A közútkezelő számára a kátyúzás mellett a síkosság-mentesítés a legfontosabb feladat a téli időszak alatt. A síkosságmentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 474 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is lehet rögzíteni. Ezen kívül 161 rakodógépet és 110 hómarót tud hadrendbe állítani a cég, valamint 115 célgépet is bérel a téli szezonban. Ha ez nem lenne elég, akkor a társaság a szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli.

A gépek felkészítésén kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte, a társaság sótárolóiban közel 110 ezer tonna sót halmozott fel. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 77 üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett egyes fokozatban dolgoznak, ami az alap készültséget jelenti (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. Az eltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform osztályától lehet információkat szerezni.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?