7 °C Budapest

Utazz adventkor: tippek és spórolós ajánlatok

2010. november 23. 05:22

Vasárnap indul az idei adventi időszak, megkezdődik a karácsonyi visszaszámlálás. A következő hetek azonban nem csak az ünnep közeledtéről és az ajándékok utáni hajszáról szólnak: az év vége kiváló alkalom a megmaradt szabadság hasznos felhasználására, egy kis városlátogatásra, sőt, akár az új síléc kipróbálására is. A kínálatot böngészve nem kérdés, hogy töretlen népszerűségnek örvendenek az adventi utazások; a Pénzcentrum.hu most hasznos és spórolós tippeket ad az utazni vágyóknak.

Egyértelmű, hogy a hazai utazási irodák kínálatában a bécsi advent szerepel kiemelt desztinációként. Az osztrák fővárosba induló egynapos, buszos kirándulásra már 5-6 ezer forinttól befizethetünk, de hasonló árakkal találkozunk a kissé távolabbi, egynapos grazi utaknál is. Foglalás előtt érdemes rákérdeznünk, hogy az utazás díja magában foglalja-e a belépőjegyek árát, vagy külön kell fizetnünk azokat (tapasztalataink szerint inkább ez utóbbi az általános).

Az őszi hónapokat követően decemberre jelentős mértékben megnő a magyar vendégek száma Ausztriában - tudta meg a Pénzcentrum.hu az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselettől.

A növekedés egyaránt köszönhető az adventi látogatásoknak, illetve a síszezon megnyitásának. Az adventi utak elsősorban egy-kétnaposak, rövid városlátogatások, míg a síutaknál leginkább hosszú hétvégékről beszélhetünk, az ünnepek közeledtével jelennek meg inkább az egyhetes síüdülések.

 

Advent Bécsben(Fotó: christkindlmarkt.at)


Az adventi látogatásokat illetően Bécs áll az első helyen, de kedvelt adventi célpont még Salzburg, Graz és Linz is - ha a nagyobb városokat vesszük sorra, de bájos adventi vásárok találhatóak Mariazellben, Steyrben és Villachban is. Az adventi vásárok, népszokások jelentik ilyenkor a városlátogatások fő mozgatórugóját, de a magyar üdülővendégek gyakran kombinálják a síüdülést, egy-egy a síközponthoz közeli városban tett kirándulással.

Lelki felkészülés a karácsonyra

Jellemző, hogy a karácsony előtti időszakban az ünnepre vallási, spirituális értelemben felkészülni vágyók egy-egy ismertebb zarándokhelyre, vallási központba utaznak néhány napra. Népszerűek például a római utak: az olasz főváros (részben a Vatikán miatt) szintén kedvelt a magyar utazók körében. Érdekes, hogy a belvárosban már 7-8 ezer forint/fő/éj áron már kényelmes szállást találhatunk; az ár legtöbb esetben a reggelit is tartalmazza. Repülőjegyeket mi 40 ezer forinttól találtunk (oda-vissza), de csomagban (szállással együtt) ennél olcsóbban is kijöhetünk.

Egyre többen utaznak ilyenkor Pozsonyba: a helyreállított óvárosban olyan nevezetességek várják a látogatókat, mint a Szent Márton-dóm, a Mihály-kapu, az Óvárosháza, vagy a Prímáspalota, de természetesen adventi vásárral is találkozhatunk a szlovák fővárosban.

 

Adventi vásár Krakkóban(Fotó: centraleasteurope.com)


Több iroda is ajánlja a krakkói adventi utakat: Wawel, Ferences templom, Posztócsarnok, Mária templom, Jagelló egyetem, valamint a különleges krakkói betlehemes jászol is várja az utazókat. A karácsonyi fényekben pompázó Óváros pedig szintén nagy élmény. Krakkó felé útba ejthetjük Zakopánét (ahol szintén ilyenkor kezdődik a síszezon).

Adventi utazás spórolósan

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bécs, Pozsony, Prága, de Krakkó sincs túl messze, így akár 20-25 ezer forintért is eltölthetünk egy adventi hosszúhétvégét a fenti városok valamelyikében. Közvetlen busszal, vonattal néhány órás az út, szállásokat pedig könnyedén találhatunk az interneten, szintén nem túl drágán. Ha megelégszünk a hostelek által nyújtott szolgáltatásokkal (itt is találhatunk 1-2 ágyas szobákat), akár már 2-3 ezer forint/fő/éj-től találhatunk szállást - a történelmi belvárosokban is!

Elindult a Budapesti Karácsonyi Vásár
A hétrvégén nyitott a Budapesti Karácsonyi Vásár, a téli szezon legnagyobb szabadtéri rendezvénye, amely több mint 1 hónapon át várja a látogatókat a Vörösmarty téren, forralt borral, hagyományörző kézműves ajándékokkal és díszekkel, töki pompossal, kürtös kaláccsal, gyermekjátszóval, mikulással, adventi kalendáriummal, óriás karácsonyfával és gyönyörű ünnepi díszkivilágítással.

A főváros karácsonyi vására és az ahhoz kapcsolódó több mint 150 kulturális program mára nemcsak nemzetközi hírű attrakcióvá, hanem a közel egy hónapig tartó esemény a téli szezon egyik legkedveltebb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, amit minden évben tízezrek látogatnak.


Ha csak egynapos városlátogatásra indulunk, szintén érdemes a busztársaságoknál, illetve a vasúti menetrendben böngésznünk. Igaz, így idegenvezető nélkül kell felfedeznünk úticélunkat.

Advent Magyarországon

Kutatások alapján elmondható, hogy az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak - tudtuk meg a Magyar Turizmus Zrt. Kommunikációs Irodájától.


A Magyar Turizmus Zrt. országos adventi kampányával is a belföldi forgalmat kívánja élénkíteni, a főszezonon kívüli időszakban. Ezzel párhuzamosan a Budapest Winter Invitation kampány segítségével a beutazó forgalmat igyekszik erősíteni a Társaság, a vendégforgalom egyenletesebb éves eloszlása érdekében.

A belföldi vendégéjszakák számának szezonális megoszlása a kereskedelmi szálláshelyeken (Forrás: KSH)


Sok hazai szálloda kínál akciós ajánlatokat a következő hetekre: természetesen ilyenkor is népszerűek a wellness-hétvégék, kiegészítésként szépségápoló kezeléseket, többféle masszázst, esetleg orvosi/egészségügyi tanácsadást kaphatunk. Érdemes a szállodaláncok, utazási irodák által kínált, külön az őszi-téli időszakra összeállított csomagokat keresnünk - ezekben rendszerint kedvezményes szállást, szolgáltatásokat, fürdőbelépőket találunk.

Ha nem ragaszkodunk a sokcsillagos hotelek kényelméhez, böngésszünk a jóval olcsóbb panziók, falusi szálláshelyek, kulcsosházak kínálatában. Ezeken a helyeken ez nem számít csúcsidőszaknak, így akár alkudni is lehet a meghirdetett árból. Kérdezzünk rá, hogy téliesített-e a szállás, illetve arra is, hogy felszámítanak-e külön díjat a fűtési költségért.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem