36 °C Budapest

Utazz igazán olcsón: ingyen szállások világszerte

2010. november 2. 05:22

Mi tehetünk akkor, ha világot látnánk, de nincs túl sok pénzünk? Erre is van megoldás. Világszerte egyre több embert mozgat a városnézés új formája, a Couch Sufring. A magyarul kanapészörfnek nevezett "mozgalomnak" a világ 230 országában 2 millió tagja van. Ők rendszeresen alszanak, esznek, buliznak, nyaralnak ismeretlen házigazdánál szerte a világon és mindezt a legcsekélyebb összegből.

Maga az ötlet egy amerikai fiatal, Casey Fenton fejéből pattant ki 2000-ben. Ő egy legenda szerint izlandi utazása során, ahelyett hogy egy szállodában szállt volna meg, inkább feltört egy egyetemi adatbázist és 1500 fiatalnak írt levelet ingyenes szállást kérve tőlük. Fenton meglepetésére több mint ötven ajánlatot kapott. Ezen felbuzdulva az USA-ba visszatérve elkezdte kiépíteni a CouchSurfing hálózatot.

Az ingyenes szálláslehetőséget biztosító kanapészörf azóta egyre népszerűbb. A legnépszerűbb ilyen lehetőséget kínáló oldal couchsurfing.com, amelyen már 2 millió regisztrált tag van. Segítségükkel a világ 69 ezer városában szállhat meg ingyen, aki unja a szállodák egyhangúságát, az előre megtervezett utakat és inkább helyiek idegenvezetésével ismerné meg a várost és az ország kultúráját.

Csak Budapesten több ezren kínálnak ingyen szállást a hozzánk érkező vagy éppen átutazó külföldieknek. Az egyik couch surfing-es már jó néhány hozzá hasonló utazóval osztotta meg kanapéját."Nekem mind vendéglátóként, mind vendégként volt szerencsém kipróbálni ezt az utazási formát. Néhány éve például egy amerikai srác töltött nálunk néhány napot, és a találkozás olyan jól sikerült, hogy az azt követő éven a barátnője is minket választott. Elvittük őket sörözni, bemutattuk nekik Budapestet, elláttuk őket remek tippekkel, hogy mi hiányzik az útikönyvekből. Majd idén nyáron, amikor mi vettük nyakunkba a világot, ők ajánlották fel nekünk otthonukat." György két éve regisztrált az oldalon, azóta körülbelül száztizen jártak nála. Persze ő is kihasználta a kanapészörf kínálta lehetőségeket. Nemrég egy másfél hónapos utazást tett Amerikában. "Az emberek életébe tudtam belepillantani. Sok időt töltöttem velük, megtudtam, hogyan élnek valójában."

 


De vajon nem túlzás-e egy vadidegent néhány levélváltás után az otthonunkba fogadni több éjszakára? Nos, a kanapészörf bizalom nélkül nem működik. A bizalom kialakulását és megerősítését a bejelentkezéskor kötelező részletes személyazonosítási procedúra hivatott biztosítani. A kanapészörfös társadalom tagjai fényképes adatlapjukon részletesen írnak arról, kik ők, honnan jöttek, mi érdekli őket, mit tudnak felajánlani leendő vendégeiknek és mit várnak el tőlük. Az általunk kiválasztott személy megbízhatóságát úgy ellenőrizhetjük, ha végignézzük a szörfölők egymásról írt referenciáit. Mivel a legtöbb vélemény pozitív, egyetlen rossz visszajelzés is árulkodó lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A couchsurfing egyetlen feltétele, hogy az utazó nagykorú legyen. Felső korhatár nincs, akadnak 70 éves vállalkozó szellemű szörfösök is. Az sem feltétel hogy szállást adjunk. Akár egy kávéra is összefuthatunk valakivel, vagy éppen körbevezethetjük a városban. A lényeg, hogy olyan élményt adjunk vendégünknek, amelyet szervezett turistaúton aligha szerezhetne meg. Fontos azt is figyelembe venni, hogy melyik városba látogatnánk. A nagyobb városok esetében nem biztos, hogy első nekifutásra kapunk szállásajánlatot. Aki tehát nem fél az ismeretlentől, szeret ismerkedni, barátokat szerezni, annak mindenféleképp érdemes legalább egyszer kipróbálni. Hisz mindenhol akad egy szabad kanapé.

 

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?