26 °C Budapest

Utazz igazán olcsón: ingyen szállások világszerte

2010. november 2. 05:22

Mi tehetünk akkor, ha világot látnánk, de nincs túl sok pénzünk? Erre is van megoldás. Világszerte egyre több embert mozgat a városnézés új formája, a Couch Sufring. A magyarul kanapészörfnek nevezett "mozgalomnak" a világ 230 országában 2 millió tagja van. Ők rendszeresen alszanak, esznek, buliznak, nyaralnak ismeretlen házigazdánál szerte a világon és mindezt a legcsekélyebb összegből.

Maga az ötlet egy amerikai fiatal, Casey Fenton fejéből pattant ki 2000-ben. Ő egy legenda szerint izlandi utazása során, ahelyett hogy egy szállodában szállt volna meg, inkább feltört egy egyetemi adatbázist és 1500 fiatalnak írt levelet ingyenes szállást kérve tőlük. Fenton meglepetésére több mint ötven ajánlatot kapott. Ezen felbuzdulva az USA-ba visszatérve elkezdte kiépíteni a CouchSurfing hálózatot.

Az ingyenes szálláslehetőséget biztosító kanapészörf azóta egyre népszerűbb. A legnépszerűbb ilyen lehetőséget kínáló oldal couchsurfing.com, amelyen már 2 millió regisztrált tag van. Segítségükkel a világ 69 ezer városában szállhat meg ingyen, aki unja a szállodák egyhangúságát, az előre megtervezett utakat és inkább helyiek idegenvezetésével ismerné meg a várost és az ország kultúráját.

Csak Budapesten több ezren kínálnak ingyen szállást a hozzánk érkező vagy éppen átutazó külföldieknek. Az egyik couch surfing-es már jó néhány hozzá hasonló utazóval osztotta meg kanapéját."Nekem mind vendéglátóként, mind vendégként volt szerencsém kipróbálni ezt az utazási formát. Néhány éve például egy amerikai srác töltött nálunk néhány napot, és a találkozás olyan jól sikerült, hogy az azt követő éven a barátnője is minket választott. Elvittük őket sörözni, bemutattuk nekik Budapestet, elláttuk őket remek tippekkel, hogy mi hiányzik az útikönyvekből. Majd idén nyáron, amikor mi vettük nyakunkba a világot, ők ajánlották fel nekünk otthonukat." György két éve regisztrált az oldalon, azóta körülbelül száztizen jártak nála. Persze ő is kihasználta a kanapészörf kínálta lehetőségeket. Nemrég egy másfél hónapos utazást tett Amerikában. "Az emberek életébe tudtam belepillantani. Sok időt töltöttem velük, megtudtam, hogyan élnek valójában."

 


De vajon nem túlzás-e egy vadidegent néhány levélváltás után az otthonunkba fogadni több éjszakára? Nos, a kanapészörf bizalom nélkül nem működik. A bizalom kialakulását és megerősítését a bejelentkezéskor kötelező részletes személyazonosítási procedúra hivatott biztosítani. A kanapészörfös társadalom tagjai fényképes adatlapjukon részletesen írnak arról, kik ők, honnan jöttek, mi érdekli őket, mit tudnak felajánlani leendő vendégeiknek és mit várnak el tőlük. Az általunk kiválasztott személy megbízhatóságát úgy ellenőrizhetjük, ha végignézzük a szörfölők egymásról írt referenciáit. Mivel a legtöbb vélemény pozitív, egyetlen rossz visszajelzés is árulkodó lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A couchsurfing egyetlen feltétele, hogy az utazó nagykorú legyen. Felső korhatár nincs, akadnak 70 éves vállalkozó szellemű szörfösök is. Az sem feltétel hogy szállást adjunk. Akár egy kávéra is összefuthatunk valakivel, vagy éppen körbevezethetjük a városban. A lényeg, hogy olyan élményt adjunk vendégünknek, amelyet szervezett turistaúton aligha szerezhetne meg. Fontos azt is figyelembe venni, hogy melyik városba látogatnánk. A nagyobb városok esetében nem biztos, hogy első nekifutásra kapunk szállásajánlatot. Aki tehát nem fél az ismeretlentől, szeret ismerkedni, barátokat szerezni, annak mindenféleképp érdemes legalább egyszer kipróbálni. Hisz mindenhol akad egy szabad kanapé.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?