Utazz igazán olcsón: ingyen szállások világszerte

2010. november 2. 05:22

Mi tehetünk akkor, ha világot látnánk, de nincs túl sok pénzünk? Erre is van megoldás. Világszerte egyre több embert mozgat a városnézés új formája, a Couch Sufring. A magyarul kanapészörfnek nevezett "mozgalomnak" a világ 230 országában 2 millió tagja van. Ők rendszeresen alszanak, esznek, buliznak, nyaralnak ismeretlen házigazdánál szerte a világon és mindezt a legcsekélyebb összegből.

Maga az ötlet egy amerikai fiatal, Casey Fenton fejéből pattant ki 2000-ben. Ő egy legenda szerint izlandi utazása során, ahelyett hogy egy szállodában szállt volna meg, inkább feltört egy egyetemi adatbázist és 1500 fiatalnak írt levelet ingyenes szállást kérve tőlük. Fenton meglepetésére több mint ötven ajánlatot kapott. Ezen felbuzdulva az USA-ba visszatérve elkezdte kiépíteni a CouchSurfing hálózatot.

Az ingyenes szálláslehetőséget biztosító kanapészörf azóta egyre népszerűbb. A legnépszerűbb ilyen lehetőséget kínáló oldal couchsurfing.com, amelyen már 2 millió regisztrált tag van. Segítségükkel a világ 69 ezer városában szállhat meg ingyen, aki unja a szállodák egyhangúságát, az előre megtervezett utakat és inkább helyiek idegenvezetésével ismerné meg a várost és az ország kultúráját.

Csak Budapesten több ezren kínálnak ingyen szállást a hozzánk érkező vagy éppen átutazó külföldieknek. Az egyik couch surfing-es már jó néhány hozzá hasonló utazóval osztotta meg kanapéját."Nekem mind vendéglátóként, mind vendégként volt szerencsém kipróbálni ezt az utazási formát. Néhány éve például egy amerikai srác töltött nálunk néhány napot, és a találkozás olyan jól sikerült, hogy az azt követő éven a barátnője is minket választott. Elvittük őket sörözni, bemutattuk nekik Budapestet, elláttuk őket remek tippekkel, hogy mi hiányzik az útikönyvekből. Majd idén nyáron, amikor mi vettük nyakunkba a világot, ők ajánlották fel nekünk otthonukat." György két éve regisztrált az oldalon, azóta körülbelül száztizen jártak nála. Persze ő is kihasználta a kanapészörf kínálta lehetőségeket. Nemrég egy másfél hónapos utazást tett Amerikában. "Az emberek életébe tudtam belepillantani. Sok időt töltöttem velük, megtudtam, hogyan élnek valójában."

 


De vajon nem túlzás-e egy vadidegent néhány levélváltás után az otthonunkba fogadni több éjszakára? Nos, a kanapészörf bizalom nélkül nem működik. A bizalom kialakulását és megerősítését a bejelentkezéskor kötelező részletes személyazonosítási procedúra hivatott biztosítani. A kanapészörfös társadalom tagjai fényképes adatlapjukon részletesen írnak arról, kik ők, honnan jöttek, mi érdekli őket, mit tudnak felajánlani leendő vendégeiknek és mit várnak el tőlük. Az általunk kiválasztott személy megbízhatóságát úgy ellenőrizhetjük, ha végignézzük a szörfölők egymásról írt referenciáit. Mivel a legtöbb vélemény pozitív, egyetlen rossz visszajelzés is árulkodó lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A couchsurfing egyetlen feltétele, hogy az utazó nagykorú legyen. Felső korhatár nincs, akadnak 70 éves vállalkozó szellemű szörfösök is. Az sem feltétel hogy szállást adjunk. Akár egy kávéra is összefuthatunk valakivel, vagy éppen körbevezethetjük a városban. A lényeg, hogy olyan élményt adjunk vendégünknek, amelyet szervezett turistaúton aligha szerezhetne meg. Fontos azt is figyelembe venni, hogy melyik városba látogatnánk. A nagyobb városok esetében nem biztos, hogy első nekifutásra kapunk szállásajánlatot. Aki tehát nem fél az ismeretlentől, szeret ismerkedni, barátokat szerezni, annak mindenféleképp érdemes legalább egyszer kipróbálni. Hisz mindenhol akad egy szabad kanapé.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm