10 °C Budapest

Százmilliós károkat okoz a heves esőzés a közutakban

Pénzcentrum
2010. május 17. 14:32

Több mint 70 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban az országos közúthálózaton - adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A kárfelmérést nehezíti, hogy sok szakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető. Az idei nagyon csapadékos tavaszi időjárás már a mostani vízözön előtt is 122 millió forintos kárt okozott. A helyreállítási munkálatokig a Közútkezelő táblázással hívja fel a közlekedők figyelmét egy-egy veszélyesebb szakaszra.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat 70 szakaszát öntötte el vagy mosta alá a víz az elmúlt napokban. A kár biztosan több százmillió forint, de a kárfelmérést nehezíti, hogy számos útszakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető. A további esőzésekben kialakuló áradások, illetve a levonuló árhullámok további útszakaszok elöntését valószínűsítik. A Közútnál elmondták, hogy a csapadékos tél és tavasz miatt számos szakaszon már eleve nedves töltéseknek, ázott alapoknak kellett volna elviselniük a mostani vízözönt, ezért a károk néhol hatványozottan jelentkeztek.

A Közútnak 2010. május közepéig, azaz a mostani áradásokat megelőzően is 122 millió forintos elemi kárt okozott a csapadékos tavasz - ezt tetézi a mostani esőzés. A mostani 70 előtt 55 alkalommal jelentettek elemi káreseményt a cég üzemmérnökségei. Az elemi károk jellemzően a tavaszi olvadás okozta áradások, valamint a belvíz, illetve a viharos szél és a heves esőzések miatt jöttek létre. A nagy mennyiségű csapadék az utak repedésein keresztül egészen az útalapig eljutott, így az áradások során elöntött útszakaszok teherbírása csökkent, aminek következtében burkolathibák és burkolatsüllyedések jöttek létre. Az átfolyó víz több útszakaszon is padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott. A csapadék mellett a viharos szél is komoly károkat okozott, főleg a közúti úttartozékoknál: jelzőtáblák, jelzőberendezések és úttartozékok rongálódtak meg, emellett a kidőlt fák és letört faágak a közlekedést fizikailag is akadályozták.

A nagyon zord és szélsőséges tél után igencsak változékony tavaszi időjárással küszködünk, a mostani esőzés pedig tetézi a bajt - állapította meg Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője. Az utóbbi évek egyik legcsapadékosabb időjárása komoly károkat okozott az országos közúthálózaton, köztük több olyat is, aminek a javítása komolyabb beavatkozást igényel. A kisebb károkat a cég szakemberei folyamatosan javítják, de az 55 korábbi között is vannak olyanok, amikre közbeszerzést kell kiírni. Azon dolgozunk, hogy a keletkezett károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavítsuk, de arra kérjük a közlekedőket, hogy a helyreállításokig tartsák be a korlátozásokat, mert az alámosott, megrepedezett utak kifejezetten veszélyesek lehetnek, egy-egy nehéz gépjármű áthaladása pedig tovább növelheti a kárt - mondta a szóvivő.

A mostani esőzést megelőző 122 millió forintos kárösszeg csaknem felét, 60 millió forintot teljes útrekonstrukcióra költ a társaság, emellett az úthálózat mellett található pincék beszakadásából eredő károk elhárítása közel 19 millió forintot emészt fel, a rézsűcsúszásból eredő károk helyreállítása is eléri a 16 millió forintot, a megrongálódott átereszek rekonstrukciója és tisztítása, az iszapelöntések tisztítása, az elmosott padkák helyreállítása és a megsérült táblák pótlása pedig összesen 27 millió forintba kerül a Közútnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb kár eddig is az észak-magyarországi és dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van, a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét, 76 millió forint értékben. A jelenlegi esőzések Borsod mellett jelentős károkat okoztak Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem