20 °C Budapest

Százmilliós károkat okoz a heves esőzés a közutakban

Pénzcentrum
2010. május 17. 14:32

Több mint 70 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban az országos közúthálózaton - adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A kárfelmérést nehezíti, hogy sok szakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető. Az idei nagyon csapadékos tavaszi időjárás már a mostani vízözön előtt is 122 millió forintos kárt okozott. A helyreállítási munkálatokig a Közútkezelő táblázással hívja fel a közlekedők figyelmét egy-egy veszélyesebb szakaszra.

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat 70 szakaszát öntötte el vagy mosta alá a víz az elmúlt napokban. A kár biztosan több százmillió forint, de a kárfelmérést nehezíti, hogy számos útszakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető. A további esőzésekben kialakuló áradások, illetve a levonuló árhullámok további útszakaszok elöntését valószínűsítik. A Közútnál elmondták, hogy a csapadékos tél és tavasz miatt számos szakaszon már eleve nedves töltéseknek, ázott alapoknak kellett volna elviselniük a mostani vízözönt, ezért a károk néhol hatványozottan jelentkeztek.

A Közútnak 2010. május közepéig, azaz a mostani áradásokat megelőzően is 122 millió forintos elemi kárt okozott a csapadékos tavasz - ezt tetézi a mostani esőzés. A mostani 70 előtt 55 alkalommal jelentettek elemi káreseményt a cég üzemmérnökségei. Az elemi károk jellemzően a tavaszi olvadás okozta áradások, valamint a belvíz, illetve a viharos szél és a heves esőzések miatt jöttek létre. A nagy mennyiségű csapadék az utak repedésein keresztül egészen az útalapig eljutott, így az áradások során elöntött útszakaszok teherbírása csökkent, aminek következtében burkolathibák és burkolatsüllyedések jöttek létre. Az átfolyó víz több útszakaszon is padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott. A csapadék mellett a viharos szél is komoly károkat okozott, főleg a közúti úttartozékoknál: jelzőtáblák, jelzőberendezések és úttartozékok rongálódtak meg, emellett a kidőlt fák és letört faágak a közlekedést fizikailag is akadályozták.

A nagyon zord és szélsőséges tél után igencsak változékony tavaszi időjárással küszködünk, a mostani esőzés pedig tetézi a bajt - állapította meg Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője. Az utóbbi évek egyik legcsapadékosabb időjárása komoly károkat okozott az országos közúthálózaton, köztük több olyat is, aminek a javítása komolyabb beavatkozást igényel. A kisebb károkat a cég szakemberei folyamatosan javítják, de az 55 korábbi között is vannak olyanok, amikre közbeszerzést kell kiírni. Azon dolgozunk, hogy a keletkezett károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavítsuk, de arra kérjük a közlekedőket, hogy a helyreállításokig tartsák be a korlátozásokat, mert az alámosott, megrepedezett utak kifejezetten veszélyesek lehetnek, egy-egy nehéz gépjármű áthaladása pedig tovább növelheti a kárt - mondta a szóvivő.

A mostani esőzést megelőző 122 millió forintos kárösszeg csaknem felét, 60 millió forintot teljes útrekonstrukcióra költ a társaság, emellett az úthálózat mellett található pincék beszakadásából eredő károk elhárítása közel 19 millió forintot emészt fel, a rézsűcsúszásból eredő károk helyreállítása is eléri a 16 millió forintot, a megrongálódott átereszek rekonstrukciója és tisztítása, az iszapelöntések tisztítása, az elmosott padkák helyreállítása és a megsérült táblák pótlása pedig összesen 27 millió forintba kerül a Közútnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb kár eddig is az észak-magyarországi és dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van, a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét, 76 millió forint értékben. A jelenlegi esőzések Borsod mellett jelentős károkat okoztak Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?