19 °C Budapest

Támogatják a használatarányos útdíjat a kamionosok

Pénzcentrum
2010. május 3. 09:32

Támogatná a használatarányos útdíj bevezetését a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), feltéve, ha a kormány néhány kedvezményt is hajlandó tenni a hazai fuvarozó cégeknek - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Karmos Gábor, az egyesület főtitkára.

A magyar közúti fuvarozók érdekvédelmi szervezet támogatja a használatarányos útdíj bevezetését, mely számításaik szerint mintegy 50-60 milliárd forint költségvetési többletbevételt eredményezne évente. A szervezet álláspontja szerint a megemelt útdíjakból befolyó pénzek lehetőséget biztosítanának a kormányzat számára, hogy az állam kedvezményeket tudjon biztosítsanak a hazai fuvarozók számára.

A kamionosok a gázolaj árából literenként 8 forint állami visszatérítést szeretnének elérni, valamint a vezetőknek adható napidíj adómentes határának megemelését. Az utóbbi határ jelenleg 25 euró naponta, a régiónkban az egyik legalacsonyabb szinten van - hangsúlyozta Karmos Gábor. A főtitkár szerint ezt az értéket legalább napi 35-45 euróig fel kellene tornászni, hogy magyar fuvarozók versenyben maradhassanak a szlovák illetve román cégekkel.

A zöldek is támogatják:
Jöhet a használatarányos útdíj?

A kamionok számára kiszabott használatarányos útdíjat idén január elsején vezették be Szlovákiában. Csehországban, Ausztriában és Németországban pedig már régebb óta működik a megtett távolsággal arányos fizetési rendszer a teherforgalom számára. A hazai utakon is indokolt lenne a rendszer bevezetése, mert ezzel biztosítani lehetne, hogy az utakat jobban igénybevevő és az környezetet jobban terhelő (külföldi) járművek megfizessék a közlekedés régiónkban szokásos piaci árát.

Forrás: portfolio.hu

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?