2 °C Budapest

Prizmákkal tartják távol a vadakat az utaktól

Pénzcentrum
2010. április 29. 15:32

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. immár három éve telepített vadriasztó prizmákat a Tolna megyei közúthálózat több szakaszán és a rendszer annyira bevált, hogy a vadgázolásból származó káresetek száma hetedére csökkent. Ezért a közútkezelő idén az eddigi 12 kilométeren felül további mintegy 10 kilométeren helyez el vadriasztó prizmákat a megyében.

Hetedére csökkent a vadgázolások száma egy új eszköz bevezetésével Tolna megye egyes vadátjárásnak különösen kitett veszélyes útszakaszán. A vadriasztó prizmát az út szélén található, szaknyelven vezetőoszlopnak nevezett cölöpökre szerelik. A prizma a fényt az erdő felé visszaveri, mely az autósok számára lényegében láthatatlan, de az állatokat elriasztja az út megközelítésétől, ha éppen gépjármű közeledik.

Tolna megyében sokszor találkoznak az autósok "Vadveszély" jelzőtáblákkal, mivel a megyében rendkívül gyakori, hogy vadon élő állatokat gázolnak el az autósok, nemritkán személyi sérüléseket is szerezve. "Sajnos a táblák nem csökkentették érdemben a balesetek számát, talán éppen azért, mert már túl sok van belőlük, ezért a vezetők nem veszik elég komolyan őket" - mondja Rimai Rudolf, a társaság megyei igazgatója. A Közút megyei igazgatósága ezért támogatta a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ötletét a vadriasztó prizmák kihelyezéséről.

A prizmák felszereléséről három évvel ezelőtt állapodott meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Tolna Megyei Vadászszövetség, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége Közlekedési Munkabizottsága, az Allianz Hungária Biztosító Zrt., a Tolna Megye Közlekedés Biztonságáért Alapítvány és a Heoscont Hungária Kft. Elsőként egy különösen veszélyes 6,5 kilométeres szakaszon, később két rövidebb szakaszon szerelték fel a prizmákat, összesen tehát 12,4 kilométeren vizsgázott a rendszer. "A tapasztalatok nagyon jók, az érintett szakaszokon hetedére csökkent a vadgázolások száma, így az összes résztvevő elégedett a próbaüzemmel" - mondja Rimai Rudolf. A vadásztársaságok beszámolói szerint a területükön évente eddig 55 vadgázolás történt átlagosan, ez a szám a prizmák telepítése után évi 8-ra csökkent.

A Magyar Közút idén a kisköltségű forgalombiztonsági beavatkozások keretében további 9,5 kilométeren helyez el vadriasztó prizmákat Tolna megyében. A további bővítést a vadásztársaságok, a rendőrség és a biztosítók is támogatják, hiszen minden érintett sokat nyer azzal, hogy kevesebb a baleset, mint korábban. Éppen ezért nem kizárt, hogy a Közút külső források bevonásával országos vagy helyi megállapodások alapján ennél lényegesen több helyen is felszerelheti a közlekedés biztonságát növelő eszközöket. A prizmák költsége felszereléssel együtt 4000-4500 forintba kerül darabonként.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem