Szombattól ismét nyári időszámítás a négynapos e-matricák árában

2010. április 29. 14:02

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2010. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan a D1-es kategóriában (személyautók és motorok 3 és fél tonna össztömegig) vásárolható négynapos e-matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a 36/2007. (III. 26.) számú GKM-rendelet 6. paragrafusa írja elő.

Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre éppúgy vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), mint ahogy a motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely idén május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

Az utazók a legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják a négynapos e-matricákat, ahogy ezt az alábbi táblázat is mutatja. Az adatokból jól kiolvasható a világgazdasági válság hatása, hiszen a korábbi évek meredeken emelkedő értékesítési mutatói után 2009-ben lényegében stagnálás figyelhető meg.

Az értékesített négynapos matricák darabszáma az elmúlt három évben

A négynapos e-matrica ugyanakkor a legnépszerűbb matricatípus. A több mint 17 millió darab értékesített úthasználati jogosultság közel 60 százaléka ebből a típusból kerül ki. Eközben a négynapos magyar terméknek is tekinthető: 2005. január 1-i bevezetése óta a matricás rendszert alkalmazó országok mindegyikében a heti matrica a legrövidebb időtartamú választható forma. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matrica- és pótdíjbevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzéséért 2009. január 1-jétől - a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 33/B. paragrafusának (8) bekezdése alapján - a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős. Az ÁAK Zrt. az NKH megbízása alapján továbbra is működteti a mobilkamerás és a fixkamerás rendszert, míg a mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket már az NKH végzi. Ezen változásokkal együtt és a korábbi gyakorlatnak megfelelően az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton és a díjas főútvonalakon (itt csak a D2, D3, D4 díjkategóriákba tartozó járművek) számíthatnak ellenőrzésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társaság felhívja a figyelmet a vonatkozó jogszabályi előírásra, amely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért a hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.

Az e-matricák értékesítéséhez kapcsolódó információ, hogy az M6-os és M60-as autópályák új szakaszainak átadását követően április 15-én az ÁAK Zrt. is bővítette ügyfélszolgálati irodáinak hálózatát, amely ezzel már 11 tagot számlál. Az új pécsi irodában, amely az Árnyasliget lakóparkban a Honvéd Kórháznál található (pontos cím: 7632, Pécs, Árnyas Liget 2. Fsz. 47.), az e matrica vásárlással, rendszámcserével, gépjármű adás-vétellel és ellenőrző szelvény pótlással kapcsolatos ügyintézésen kívül osztrák, szlovák és cseh autópálya-matricák beszerzésére is lehetőség nyílik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?