Botrányos! Röhögnek a szabályokon a magyar kereskedők

2010. április 4. 15:02

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a húsvéti ünnepeket megelőzően koncentrált ellenőrzéseket végzett a kereskedelemben elsősorban a forgalmazási körülmények, a fogyasztói tájékoztatás területén a vásárlói megkárosítások és a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése érdekében. A hatóság a a vizsgált üzletek 51 %-ában(!) talált jogszabálysértést.

Az ellenőrzések elsősorban a következő témakörökre terjedtek ki:

- vásárlói megkárosítások kiszűrése próbavásárlások segítségével
- akciós újságokban, plakátokon megjelentetett kedvezményes áraknak való megfelelés ellenőrzése;
- a polccímkén feltüntetett termékmegnevezések megfelelőségének ellenőrzése;
- egybecsomagolt, akciós áron hirdetett csomagokkal kapcsolatos ellenőrzések;

A felügyelőségek csak az ünnepeket megelőző másfél hétben közel 700 helyen végeztek ellenőrzést, a vizsgált üzletek 51 %-ában találtak jogszabálysértést. A felügyelőségek 7,6 millió forint bírságot szabtak ki a jogértések miatt.

Lidl és Aldi: diszkontok árháborúja! Már a gazdagok is náluk vásárolnak Kattints!

A jellemző hiányosságok a következők voltak:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- hiányos árfeltüntetés,
- egységár feltüntetésének hiánya
- összecsomagolt termékeken elhelyezett "ajándék" felirat nem érvényesült, pl:
o a próbavásárolt leveskockán az alábbi feliratot helyezték el: "4 kocka ingyen!" ezzel szemben az ingyenes termékért 35,-Ft.-ot számítottak fel;
o kettőt fizet hármat vihet - mindhárom termékért teljes árat számítottak fel,
o "4+1 ajándék" matricával ellátott akciós összecsomagolt élelmiszer termékesetén megállapítást nyert, hogy ha a vásárló az 1db-os kiszerelésű termékből vásárol 5 db-ot, kevesebbet fizet, mint a "4+1" ajándék megvásárlása esetén
- téves ártájékoztatás
o pl. próbavásárolt tasakos instant kávékeverék esetében a termék értékesítési helyén elhelyezett akciós tájékoztató táblán 469,-Ft eladási ár szerepelt, ezzel szemben a pénztárban 662,-Ft.-ot számítottak fel, a többletszámítás mértéke: 193,-Ft
- húsipari termékek - csomagolóanyag súlyának belemérése a termék árába (a forgalmazás során a leggyakoribb hiba)
- vásárlói megkárosítás (a Dél-Dunántúlon pl. 10 esetben összesen 1755 Ft. értékben)
- megtévesztő termékmegnevezés - ezen a területen jelentős javulást tapasztaltak a felügyelőségek munkatársai, ma már az üzletekben is jellemző a korrekt tájékoztatás
o ellenpélda: kakaós tejmasszából készült üreges figura megnevezése a polccímke szerint "csokoládényúl"

Elrettentő adat, hogy a fiatalkorúak dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal való kiszolgálása minden második ellenőrzött üzletben megtörtént, a kifogásolási arány ezen a területen 50 %-os volt.

Az NFH az ünnepeket megelőző tavaszi időszakban laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzéseket végzett csecsemő- és kisgyermek ruházati termékekkel, illetve fajátékokkal kapcsolatban is -ezek eredményeiről későbbre ígértek tájékoztatást.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?