Megbüntettek gyorshajtásért, jaj, mi lesz?

2009. november 25. 05:47

Mikor évülnek el a pontjaim? Mindannyian tudjuk, a közlekedési kihágásokért - ha elkapnak - nemcsak pénzzel vagy a jogosítványunkkal fizetünk, de ráadásul még büntetőpontokat is kapunk. De miért mennyi jár - vetődik fel a kérdés rögtön azután, hogy valakit az előírások megszegésén kapnak. És mennyi idő alatt évülnek el a pontjaim?

Kezdjük az egyszerűbb, második kérdéssel. A "Közúti közlekedési előéleti pontrendszer" szerint - mert ez a hivatalos neve a szabályzatnak - minden megszerzett pont 3 évig érvényes, mégpedig az adott pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától. Vagyis a most novemberben szerzett pontok 2012 novemberéig maradnak érvényben, az után viszont elévülnek, bár hány pontot is szerezzünk azután.

Az utánképzés költségei
Ezek a foglalkozások óradíja elméleti jellegű program esetében a közúti járművezetői pótvizsgadíj 1045 forintos összegének ötszörösére rúgnak. A legrövidebb képzés 6 óra, a leghosszabb 25 óra, eszerint a díj 6270 és 26125 forint között lehet, plusz a feltáró foglalkozás 1-2 órás időtartama. A gyakorlati programok ára a megfelelő járműkategória tanóránkénti költségtérítésének ötszörösét teszik ki. Ez személygépkocsi (B kat.) esetén 21 km-re meghatározott üzemanyagérték és 323 Ft egyéb költség ötszörösét jelenti óránként.
(Forrás: Totalcar, Autójogász)

A felső ponthatár - amennyi után bevonják a jogosítványunkat 18. A jó hír, hogy a központi nyilvántartó már 12 pont elérésénél figyelmeztet. A pontjaink száma továbbképzéssel csökkenthető. Ennek mértéke attól függ, hogy éppen hol állunk a gyűjtésben: 12 pontig 9 ponttól, 13-17 pont között 6 ponttól szabadulhatunk így meg. Önkéntesen csak évente egyszer vehetünk ilyenen részt.

Ha mégsem figyelünk az intő jelekre és a pontjaink száma eléri a 18-at, akkor nyilvántartó értesíti az önkormányzatot, aki rendeletben 8 napon belül visszavonja a jogosítványt. Ami több szempontból sem jó, mivel hat hónapig nem vezethetünk és utána is csak akkor, ha utánképzésen veszünk részt. (Természetesen csak akkor, ha más, közúti bűncselekményből fakadóan a bíróság nem tiltott el hosszabb időre a vezetéstől.) Ezután viszont ajándékképp eltörlik az összes pontunkat.

Lapozzon, megéri!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hány pontot kaptam?

Az alábbi oldalon összegeztük a legfontosabb információkat, vagyis hogy az egyes szabálysértésekre és bűncselekményekre hány pontot szabhat ki a hatóság.

Katt a képre a nagyításért!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?