6 °C Budapest

Megbüntettek gyorshajtásért, jaj, mi lesz?

2009. november 25. 05:47

Mikor évülnek el a pontjaim? Mindannyian tudjuk, a közlekedési kihágásokért - ha elkapnak - nemcsak pénzzel vagy a jogosítványunkkal fizetünk, de ráadásul még büntetőpontokat is kapunk. De miért mennyi jár - vetődik fel a kérdés rögtön azután, hogy valakit az előírások megszegésén kapnak. És mennyi idő alatt évülnek el a pontjaim?

Kezdjük az egyszerűbb, második kérdéssel. A "Közúti közlekedési előéleti pontrendszer" szerint - mert ez a hivatalos neve a szabályzatnak - minden megszerzett pont 3 évig érvényes, mégpedig az adott pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától. Vagyis a most novemberben szerzett pontok 2012 novemberéig maradnak érvényben, az után viszont elévülnek, bár hány pontot is szerezzünk azután.

Az utánképzés költségei
Ezek a foglalkozások óradíja elméleti jellegű program esetében a közúti járművezetői pótvizsgadíj 1045 forintos összegének ötszörösére rúgnak. A legrövidebb képzés 6 óra, a leghosszabb 25 óra, eszerint a díj 6270 és 26125 forint között lehet, plusz a feltáró foglalkozás 1-2 órás időtartama. A gyakorlati programok ára a megfelelő járműkategória tanóránkénti költségtérítésének ötszörösét teszik ki. Ez személygépkocsi (B kat.) esetén 21 km-re meghatározott üzemanyagérték és 323 Ft egyéb költség ötszörösét jelenti óránként.
(Forrás: Totalcar, Autójogász)

A felső ponthatár - amennyi után bevonják a jogosítványunkat 18. A jó hír, hogy a központi nyilvántartó már 12 pont elérésénél figyelmeztet. A pontjaink száma továbbképzéssel csökkenthető. Ennek mértéke attól függ, hogy éppen hol állunk a gyűjtésben: 12 pontig 9 ponttól, 13-17 pont között 6 ponttól szabadulhatunk így meg. Önkéntesen csak évente egyszer vehetünk ilyenen részt.

Ha mégsem figyelünk az intő jelekre és a pontjaink száma eléri a 18-at, akkor nyilvántartó értesíti az önkormányzatot, aki rendeletben 8 napon belül visszavonja a jogosítványt. Ami több szempontból sem jó, mivel hat hónapig nem vezethetünk és utána is csak akkor, ha utánképzésen veszünk részt. (Természetesen csak akkor, ha más, közúti bűncselekményből fakadóan a bíróság nem tiltott el hosszabb időre a vezetéstől.) Ezután viszont ajándékképp eltörlik az összes pontunkat.

Lapozzon, megéri!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hány pontot kaptam?

Az alábbi oldalon összegeztük a legfontosabb információkat, vagyis hogy az egyes szabálysértésekre és bűncselekményekre hány pontot szabhat ki a hatóság.

Katt a képre a nagyításért!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm