16 °C Budapest

Megbüntettek gyorshajtásért, jaj, mi lesz?

2009. november 25. 05:47

Mikor évülnek el a pontjaim? Mindannyian tudjuk, a közlekedési kihágásokért - ha elkapnak - nemcsak pénzzel vagy a jogosítványunkkal fizetünk, de ráadásul még büntetőpontokat is kapunk. De miért mennyi jár - vetődik fel a kérdés rögtön azután, hogy valakit az előírások megszegésén kapnak. És mennyi idő alatt évülnek el a pontjaim?

Kezdjük az egyszerűbb, második kérdéssel. A "Közúti közlekedési előéleti pontrendszer" szerint - mert ez a hivatalos neve a szabályzatnak - minden megszerzett pont 3 évig érvényes, mégpedig az adott pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától. Vagyis a most novemberben szerzett pontok 2012 novemberéig maradnak érvényben, az után viszont elévülnek, bár hány pontot is szerezzünk azután.

Az utánképzés költségei
Ezek a foglalkozások óradíja elméleti jellegű program esetében a közúti járművezetői pótvizsgadíj 1045 forintos összegének ötszörösére rúgnak. A legrövidebb képzés 6 óra, a leghosszabb 25 óra, eszerint a díj 6270 és 26125 forint között lehet, plusz a feltáró foglalkozás 1-2 órás időtartama. A gyakorlati programok ára a megfelelő járműkategória tanóránkénti költségtérítésének ötszörösét teszik ki. Ez személygépkocsi (B kat.) esetén 21 km-re meghatározott üzemanyagérték és 323 Ft egyéb költség ötszörösét jelenti óránként.
(Forrás: Totalcar, Autójogász)

A felső ponthatár - amennyi után bevonják a jogosítványunkat 18. A jó hír, hogy a központi nyilvántartó már 12 pont elérésénél figyelmeztet. A pontjaink száma továbbképzéssel csökkenthető. Ennek mértéke attól függ, hogy éppen hol állunk a gyűjtésben: 12 pontig 9 ponttól, 13-17 pont között 6 ponttól szabadulhatunk így meg. Önkéntesen csak évente egyszer vehetünk ilyenen részt.

Ha mégsem figyelünk az intő jelekre és a pontjaink száma eléri a 18-at, akkor nyilvántartó értesíti az önkormányzatot, aki rendeletben 8 napon belül visszavonja a jogosítványt. Ami több szempontból sem jó, mivel hat hónapig nem vezethetünk és utána is csak akkor, ha utánképzésen veszünk részt. (Természetesen csak akkor, ha más, közúti bűncselekményből fakadóan a bíróság nem tiltott el hosszabb időre a vezetéstől.) Ezután viszont ajándékképp eltörlik az összes pontunkat.

Lapozzon, megéri!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hány pontot kaptam?

Az alábbi oldalon összegeztük a legfontosabb információkat, vagyis hogy az egyes szabálysértésekre és bűncselekményekre hány pontot szabhat ki a hatóság.

Katt a képre a nagyításért!

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17