8 °C Budapest

Nemcsak nálunk lehetetlen küldetés a belvárosi parkolás

Pénzcentrum
2008. április 3. 14:00

A napokban közzétett kimutatás szerint 1,2 milliárd font (400 milliárd forint) vándorolt a brit államkasszába közlekedéssel kapcsolatos adókból és büntetésekből. Az autósok méltán remélték, hogy nem lesz újabb emelés, hétfőtől azonban új parkolási szabályokat vezettek be, ami tovább sarcolja az autósokat, továbbá szigorúbban büntetik a kisebb közlekedési vétségeket is. A bizonyítási eljárás során kamerás felvételeket is felhasználnak, ez ellen nehéz lesz védekezni.

Módosították a közlekedési szabálykönyvet is, a parkoló-ellenőrök a továbbiakban postán keresztül is eljuttathatják a büntetőcédulákat az autósnak. Kivizsgálták a parkolási- és a kisebb közlekedési szabálysértések gyakoriságát és a büntetések eredményességét. Korábban a fizetési felszólításokat csak személyesen lehetett átadni, vagy a szélvédőre tűzhették az ablaktörlő alá. Az új szabály lehetővé teszi, hogy az ellenőr postán küldje el a büntetést, ezzel meg kívánják szüntetni, hogy az autós elhajtson, amíg az ellenőr kitölti a papírokat.

A parkoló-társaság képviselője szerint a postázott büntetés mellett egyéb bizonyítékra is szükség van, egyértelművé kell tenni, hogy az autós hibázott, mert másképpen nem tudják a befizetésre kötelezni őket. A másik probléma a postázással, hogy a tulajdonosnak küldik az értesítést, aki megfelelő indok és alibi esetén fellebbezhet, hogy a büntetés téves. Elképzelhető, hogy a postai küldemény meg sem érkezik, ugyanis a postai felmérések szerint 14 millió küldemény nem ér célba évente. Ha pedig az autós nem értesül arról, hogy megbüntették, a büntetési tétel felhalmozódhat.

Egyesek a hamisítások és a visszaélések elterjedésétől tartanak. Az ellenőröknek előírt kvóta mielőbbi elérése érdekében a gátlástalan parkoló-őrök ártatlan autósokat vehetnek célba. Kihasználják azt, hogy számos autós inkább befizet egy jogtalan büntetést, minthogy belemenjen egy hosszú bizonyítási eljárásba. Az ártatlanul megbüntetett autósok védelmük érdekében saját fórumot hoztak létre, ahol közzéteszik a saját történetüket.

Az autós szövetségek nemtetszésüket fejezték ki, hogy a parkoló-társaság a CCTV felvételeinek segítségével akarja bizonyítani a parkolási vétségeket. A tévések áprilistól biztonsági felvételeket készíthetnek a városközpontban, tilosban parkoló autókról.

Az autós szövetség elnöke szerint nagymértékben nő majd a büntetések száma a módosítás bevezetését követően. Véleménye szerint a parkoló-társaság mindent megtesz a bevételek növelése érdekében, az autósok több büntetésre számíthatnak a közeljövőben. A televíziós felvételekkel kapcsolatban attól tart, hogy más összefüggésben készített anyagokat is felhasználhatnak majd a bizonyítási eljárások során. Egyelőre nem tudni még pontosan, hogy milyen jogkörrel rendelkeznek a tévések, de egyesek szerint veszélyben vannak azok is, akik megállnak megnézni a térképet, vagy az utasaik szállnak ki valahol.


A tévések a szabálytalanul közlekedőket is lefilmezhetik, a forgalmas útvonalakon pedig a buszsávokat is bekamerázzák. Egyelőre maradnak megoldatlan kérdések, így például az, hogy mi történik akkor, ha azért megyünk át a buszsávba, hogy elengedjünk egy mentőt, de az nem látszik a felvételen? Emellett Londonban vannak egyéb okok is, amiért az autósok a buszsávot használják, így például ha a célforgalom miatt másfelé nem tudnak menni. A szövetség tehát vegyes érzelmekkel várja a változások hatásait. A kisebb kihágások száma valószínűleg csökkenni fog, de leggyakrabban elkövettet vétségek lefülelésével nő majd a büntetések száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Országosan a büntetési tételek 50 és 70 font (16-23 ezer forint) között mozognak, a szabálysértés súlyától függően, azonnali fizetésnél 50 % kedvezmény érhető el. Londonban a büntetések mértéke 80 és 120 font (26-40 ezer forint) között van, megközelíti az országos átlag kétszeresét. A szállítmányozással foglalkozó cégek áruszállítás és pakolás esetén mentességet élveznek.

Az új rendszer célja a parkolási szabályoknak világossá és egyértelművé tétele, illetve hogy mindenkire azonos feltételek vonatkozzanak. Az új szabályok a notórius szabálytalankodókat sújtják majd leginkább, fél óra után kerékbilincset tesznek az autóra, vagy forgalmas helyekről inkább elvontatják a járművet.

Fellebbezésre postai-, vagy elektronikus úton van lehetőség, ha valaki hamisított jeggyel próbálkozik, akkor további büntetési tételekre számíthat. Ha elutasítják a fellebbezést, akkor egy hónapon belül kell rendezni a tartozást. A büntetést ritkán engedik el, az autósnak bizonyítani kell, hogy a büntetés teljesen alaptalan volt. A vizsgálat során személyes meghallgatáson kell részt venni, ezt nem sokan engedhetik meg maguknak a szoros időbeosztásuk mellett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm