9 °C Budapest

A hazafi autósok üdvözlik az új rendszámszabályt

2009. április 28. 13:02

A brit közlekedési miniszter bejelentette, hogy a rendszámokra vonatkozó eddigi szabályozást kiegészítették egy új taktussal, amely lehetővé teszi a nemzeti zászló feltüntetését a rendszámtábla bal oldalán.

Az eddigi rendszámtáblák hazánkban is használatos uniós szimbólum alatt a GB autósjelet tartalmazták, ami csak arra utalt, hogy az autós Nagy-Britanniából származik. A módosított szabályrendszernek megfelelően ezentúl az angol, a skót és a walesi zászló feltüntetését is engedélyezik. A miniszter szerint a lépést mindenképpen üdvözölni fogják az autósok, különösen azok, akik büszkék a hazájukra.

A forgalmi rendszám a közúti járműveken található kisméretű tábla, amely számokból és betűkből álló sorozattal egyedien azonosítja a járművet. A rendszámtábla a jármű hátulján mindenhol kötelező, de a legtöbb országban az autó elejére is fel kell szerelni. A rendszámtáblán elhelyezett matrica igazolja, hogy a gépkocsi átesett a kötelező műszaki vizsgákon, és szabályosan van forgalomba helyezve.

A rendszámot a gépjármű azonosítására és a kapcsolódó adminisztráció során használják, valamint mindenféle közlekedési kihágás vagy bűncselekmény esetén ezt vizsgálják elsőként. Mivel a rendszámtábla elveszhet vagy megváltozhat, ezért még az alvázszámot is ellenőrzik a jármű azonosításakor.

A rendszámtábla hagyományosan fémből készül, de már az unió egyre több tagállamában műanyagból gyártják. A motorkerékpárokon sokáig elöl is használtak rendszámot. A sárvédő tetején, a menetiránnyal párhuzamosan álló fémlemez azonban szemből nem látszott, viszont súlyos sérülést okozhatott.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem