1 °C Budapest

A hazafi autósok üdvözlik az új rendszámszabályt

2009. április 28. 13:02

A brit közlekedési miniszter bejelentette, hogy a rendszámokra vonatkozó eddigi szabályozást kiegészítették egy új taktussal, amely lehetővé teszi a nemzeti zászló feltüntetését a rendszámtábla bal oldalán.

Az eddigi rendszámtáblák hazánkban is használatos uniós szimbólum alatt a GB autósjelet tartalmazták, ami csak arra utalt, hogy az autós Nagy-Britanniából származik. A módosított szabályrendszernek megfelelően ezentúl az angol, a skót és a walesi zászló feltüntetését is engedélyezik. A miniszter szerint a lépést mindenképpen üdvözölni fogják az autósok, különösen azok, akik büszkék a hazájukra.

A forgalmi rendszám a közúti járműveken található kisméretű tábla, amely számokból és betűkből álló sorozattal egyedien azonosítja a járművet. A rendszámtábla a jármű hátulján mindenhol kötelező, de a legtöbb országban az autó elejére is fel kell szerelni. A rendszámtáblán elhelyezett matrica igazolja, hogy a gépkocsi átesett a kötelező műszaki vizsgákon, és szabályosan van forgalomba helyezve.

A rendszámot a gépjármű azonosítására és a kapcsolódó adminisztráció során használják, valamint mindenféle közlekedési kihágás vagy bűncselekmény esetén ezt vizsgálják elsőként. Mivel a rendszámtábla elveszhet vagy megváltozhat, ezért még az alvázszámot is ellenőrzik a jármű azonosításakor.

A rendszámtábla hagyományosan fémből készül, de már az unió egyre több tagállamában műanyagból gyártják. A motorkerékpárokon sokáig elöl is használtak rendszámot. A sárvédő tetején, a menetiránnyal párhuzamosan álló fémlemez azonban szemből nem látszott, viszont súlyos sérülést okozhatott.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?