A hazafi autósok üdvözlik az új rendszámszabályt

2009. április 28. 13:02

A brit közlekedési miniszter bejelentette, hogy a rendszámokra vonatkozó eddigi szabályozást kiegészítették egy új taktussal, amely lehetővé teszi a nemzeti zászló feltüntetését a rendszámtábla bal oldalán.

Az eddigi rendszámtáblák hazánkban is használatos uniós szimbólum alatt a GB autósjelet tartalmazták, ami csak arra utalt, hogy az autós Nagy-Britanniából származik. A módosított szabályrendszernek megfelelően ezentúl az angol, a skót és a walesi zászló feltüntetését is engedélyezik. A miniszter szerint a lépést mindenképpen üdvözölni fogják az autósok, különösen azok, akik büszkék a hazájukra.

A forgalmi rendszám a közúti járműveken található kisméretű tábla, amely számokból és betűkből álló sorozattal egyedien azonosítja a járművet. A rendszámtábla a jármű hátulján mindenhol kötelező, de a legtöbb országban az autó elejére is fel kell szerelni. A rendszámtáblán elhelyezett matrica igazolja, hogy a gépkocsi átesett a kötelező műszaki vizsgákon, és szabályosan van forgalomba helyezve.

A rendszámot a gépjármű azonosítására és a kapcsolódó adminisztráció során használják, valamint mindenféle közlekedési kihágás vagy bűncselekmény esetén ezt vizsgálják elsőként. Mivel a rendszámtábla elveszhet vagy megváltozhat, ezért még az alvázszámot is ellenőrzik a jármű azonosításakor.

A rendszámtábla hagyományosan fémből készül, de már az unió egyre több tagállamában műanyagból gyártják. A motorkerékpárokon sokáig elöl is használtak rendszámot. A sárvédő tetején, a menetiránnyal párhuzamosan álló fémlemez azonban szemből nem látszott, viszont súlyos sérülést okozhatott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?