Megerősített tető nélkül nincs biztonságos autó

2009. november 18. 12:32

A Ford, a Subaru és a Volkswagen gépjárművei végeztek az Egyesült Államok biztosítói által összegzett biztonsági lista élén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A virginiai székhelyű Autópálya Közlekedésbiztonsági Intézet (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS) éves felmérése után 19 személyautó és 8 szabadidőautó (SUV) 2010-es verziója kapta meg a legmagasabb biztonsági besorolást. A díjazottak száma jelentősen csökkent, mivel az IIHS megszigorította a tető gyűrődését illető előírásait.

A Ford és hozzá tartozó Volvo zsebelhette be a legtöbb díjat, szám szerint hatot, a japán Subaru öt autója kapta meg a legbiztonságosabbaknak járó kitüntetést, míg a Volkswagen az Audival együtt szintén ötöt.

A Ford-konszernhez tartozó járművek közül a Ford Taurus, a Lincoln MKS, valamint a Volvo S80-as, C30as, XC60-as és XC90-es modelljei kapták meg az elismerést. A Subaru minden kategóriában nyert díjat, ahol indult, biztonsági elismerést kapott a Legacy, az outback, az Impreza, a Forester és a Tribeca is. A Subaru - melynek eladásai az amerikai piacon a pánik közepette is 13 százalékkal nőttek 2009 első tíz hónapjában - sikereit annak köszönheti, hogy az alacsonyan fekvő boxermotor frontális ütközéskor nem az utastérbe, hanem az alá csúszik be, megvédve ezzel az utasokat.

A Volkswagen biztonságra törekvő munkásságát a Jetta, a Passat, a Golf, a Tiguan és az Audi R3-as esetében látta díjazásra érdemesnek az intézet.

A járműveket első, oldalsó és hátsó ütközések eredményeinek alapján minősítették. Az autóknak rendelkezniük kell elektronikus menetstabilizátorral, ESC-vel is, ezen felül meg kellett felelniük az IIHS által korábban előírt megerősített tetővédelmi elveknek is. (A Honda Accord és a Ford Fusion például ezen esett ki az idei versenyen.)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20