0 °C Budapest

Magát javítja a kocsi! Durva fejlesztések a Nissannál...

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 16:00

Az autóiparban is, csakúgy mint máshol, a legújabb technológiai vívmányok először csak a luxuskategóriás autókban jelennek meg, és csak idővel válnak a szélesebb rétegek számára is elérhetővé. Az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) szerint jövőre nem annyira az üzemanyag-fogyasztási hatékonyságot, mint inkább az autók biztonságosabbá tételét szolgáló kütyüket fejlesztenek, illetve terjesztenek a gyártók.

Az IIHS elnöke, David Zuby szerint leginkább olyan fejlesztéseket lehet látni a piacon, melyek az ütközések elkerülésében hivatottak segíteni a sorőröket. Ezek közül néhánnyal már most is találkozni lehet luxus kategóriás autókban, azonban ahhoz, hogy olcsóbb járművekbe is érdemes legyen beépíteni őket, még fejleszteni kell az eszközökön.

De lássuk, melyek a legújabb biztonsági fejlesztések!

1. Egyes autókba már olyan vészfék rásegítő berendezéseket építenek, melyek extra fékező erőt adnak az autónak, mikor hirtelen szeretnénk megállni. Szenzorok segítségével ugyanis az autó meg tudja állapítani, hogy vészhelyzetről vagy csak normál sebességcsökkenésről van szó. Néhány gyártó már alkalmazza ezt a technológiát, így például az Acura, Audi, BMW, Land Rover, Lexus, Mercedes, Rolls Royce és a Volvo.

2. Ütközés-jelző: Az autó orrába épített érzékelők (lehet radar vagy lézer is) bemérik azokat a tárgyakat, aminek az autó nekiütközhet, és erről értesítik a vezetőt is. A Volvonál például villogni kezd valami a szélvédőn, de van olyan gyártó, amelyik hangjelzést használ. Amennyiben ezt összekötik a vészfékrásegítővel is, a jármű még enyhén lassítani is kezd. Ilyen észlelő van néhány Acura, Mercedes és Volvo modellben.

3. Sávváltást jelző rendszer: ez akkor lép működésbe, ha a vezető úgy váltana forgalmi sávot, hogy nem indexel. Ez is lehet hang-, vagy fényjelzés. Egyes autók esetén még enyhe fékezésre is képes az autó a jelzés hatására, vagy módosít az autó irányán. Veszélyes is lehet azonban egy ilyen alkalmazás, különösen előzésnél, éppen ezért még finomításra szorul a rendszer. Audik, BMW-k, és néhány amerikai autó esetében már alkalmazzák ezt a technológiát.

4. Holttér figyelő rendszer: itt kamerák segítik a vezetőt abban, hogy észrevegyék a holttérbe kerülő tárgyakat, járműveket, és figyelmeztető jelzést adnak. Ilyen berendezés van már néhány Audiban, Mazdában, Mercedesben és Volvoban.

5. Alkalmazkodó sebességtartó automatika: Ez segít egy adott sebesség megtartásában úgy, hogy közben figyeli az előttünk haladótól való távolságot is, és fékezni kezd, ha közel kerülnénk. Ilyennel találkozhatunk már Chrysler, Honda, Subaru és Toyota járművek estén is.

6. Alkalmazkodó fényszóró: biztos sokan örülnének, ha éjszakai kanyarodásnál a fényszóró nem előre, hanem oda világítana, amerre haladni szeretnénk, magyarul kanyarodna. Aki Audit, BMW-t, Jaguart, Land Rovert vagy épp Porschet venne, ennek utána is kérdezhet, mert a gyártók már alkalmazzák ezt a technológiát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De nem csak biztonságot növelő fejlesztéseken törik a fejüket az autógyártók, hanem kényelemre és praktikusságra is hangsúlyt fektetnek.
1. Szerszámkészlet ellenőrző rendszer: ennek segítségével a chipekkel ellátott szerszámokat "lepásztázza" az autóba épített számítógépes rendszer, és ha valami hiányozna, jelzi azt a vezetőnek. Ilyet egyedül a Ford használ, "tool link" néven.

2. Karceltűntetés: A Nissan prémiummárkája, az Infiniti már használja azt a technológiát (scratch shield), melynek segítségével az autó karosszériáján keletkező karcokat az autó önmaga tüntetni el néhány nap alatt, ugyanis egy felmelegedő gél, illetve lakkréteget oszlat el a felületen.

3. Hűtőszekrény: talán nem is olyan nagy kívánság, hogy egy üditő, vagy szendvics számára megfelelő méretű hűtő legyen az autókban, mégis egyelőre csak a Ford épít be személygépkocsikba ilyet.

4. Hordozható navigációs rendszer: A gyártók által beépített navigációs rendszerekkel általában az a baj, hogy nem hordozhatóak, így például ha külföldön járunk, és autót bérelünk, nem vihetjük magunkkal azokat. A Toyota, Hyundai és Volvo azonban már erre is gondolt.

5. Távirányítású indító: Ez lehetővé teszi, hogy a motor már akkor beinduljon, mikor még bent sem ülünk, de már bizonyos távolságon belülre értünk. Néhány éve a magasabb kategóriás autókban már megtalálható ez a technológia.

6. Gombnyomásra induló autó: aki ilyennel rendelkezik, elfelejtheti a slusszkulcsot, hiszen csak egy gombot kell megnyomni az autó beindításához.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm