7 °C Budapest

Magát javítja a kocsi! Durva fejlesztések a Nissannál...

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 16:00

Az autóiparban is, csakúgy mint máshol, a legújabb technológiai vívmányok először csak a luxuskategóriás autókban jelennek meg, és csak idővel válnak a szélesebb rétegek számára is elérhetővé. Az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) szerint jövőre nem annyira az üzemanyag-fogyasztási hatékonyságot, mint inkább az autók biztonságosabbá tételét szolgáló kütyüket fejlesztenek, illetve terjesztenek a gyártók.

Az IIHS elnöke, David Zuby szerint leginkább olyan fejlesztéseket lehet látni a piacon, melyek az ütközések elkerülésében hivatottak segíteni a sorőröket. Ezek közül néhánnyal már most is találkozni lehet luxus kategóriás autókban, azonban ahhoz, hogy olcsóbb járművekbe is érdemes legyen beépíteni őket, még fejleszteni kell az eszközökön.

De lássuk, melyek a legújabb biztonsági fejlesztések!

1. Egyes autókba már olyan vészfék rásegítő berendezéseket építenek, melyek extra fékező erőt adnak az autónak, mikor hirtelen szeretnénk megállni. Szenzorok segítségével ugyanis az autó meg tudja állapítani, hogy vészhelyzetről vagy csak normál sebességcsökkenésről van szó. Néhány gyártó már alkalmazza ezt a technológiát, így például az Acura, Audi, BMW, Land Rover, Lexus, Mercedes, Rolls Royce és a Volvo.

2. Ütközés-jelző: Az autó orrába épített érzékelők (lehet radar vagy lézer is) bemérik azokat a tárgyakat, aminek az autó nekiütközhet, és erről értesítik a vezetőt is. A Volvonál például villogni kezd valami a szélvédőn, de van olyan gyártó, amelyik hangjelzést használ. Amennyiben ezt összekötik a vészfékrásegítővel is, a jármű még enyhén lassítani is kezd. Ilyen észlelő van néhány Acura, Mercedes és Volvo modellben.

3. Sávváltást jelző rendszer: ez akkor lép működésbe, ha a vezető úgy váltana forgalmi sávot, hogy nem indexel. Ez is lehet hang-, vagy fényjelzés. Egyes autók esetén még enyhe fékezésre is képes az autó a jelzés hatására, vagy módosít az autó irányán. Veszélyes is lehet azonban egy ilyen alkalmazás, különösen előzésnél, éppen ezért még finomításra szorul a rendszer. Audik, BMW-k, és néhány amerikai autó esetében már alkalmazzák ezt a technológiát.

4. Holttér figyelő rendszer: itt kamerák segítik a vezetőt abban, hogy észrevegyék a holttérbe kerülő tárgyakat, járműveket, és figyelmeztető jelzést adnak. Ilyen berendezés van már néhány Audiban, Mazdában, Mercedesben és Volvoban.

5. Alkalmazkodó sebességtartó automatika: Ez segít egy adott sebesség megtartásában úgy, hogy közben figyeli az előttünk haladótól való távolságot is, és fékezni kezd, ha közel kerülnénk. Ilyennel találkozhatunk már Chrysler, Honda, Subaru és Toyota járművek estén is.

6. Alkalmazkodó fényszóró: biztos sokan örülnének, ha éjszakai kanyarodásnál a fényszóró nem előre, hanem oda világítana, amerre haladni szeretnénk, magyarul kanyarodna. Aki Audit, BMW-t, Jaguart, Land Rovert vagy épp Porschet venne, ennek utána is kérdezhet, mert a gyártók már alkalmazzák ezt a technológiát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem csak biztonságot növelő fejlesztéseken törik a fejüket az autógyártók, hanem kényelemre és praktikusságra is hangsúlyt fektetnek.
1. Szerszámkészlet ellenőrző rendszer: ennek segítségével a chipekkel ellátott szerszámokat "lepásztázza" az autóba épített számítógépes rendszer, és ha valami hiányozna, jelzi azt a vezetőnek. Ilyet egyedül a Ford használ, "tool link" néven.

2. Karceltűntetés: A Nissan prémiummárkája, az Infiniti már használja azt a technológiát (scratch shield), melynek segítségével az autó karosszériáján keletkező karcokat az autó önmaga tüntetni el néhány nap alatt, ugyanis egy felmelegedő gél, illetve lakkréteget oszlat el a felületen.

3. Hűtőszekrény: talán nem is olyan nagy kívánság, hogy egy üditő, vagy szendvics számára megfelelő méretű hűtő legyen az autókban, mégis egyelőre csak a Ford épít be személygépkocsikba ilyet.

4. Hordozható navigációs rendszer: A gyártók által beépített navigációs rendszerekkel általában az a baj, hogy nem hordozhatóak, így például ha külföldön járunk, és autót bérelünk, nem vihetjük magunkkal azokat. A Toyota, Hyundai és Volvo azonban már erre is gondolt.

5. Távirányítású indító: Ez lehetővé teszi, hogy a motor már akkor beinduljon, mikor még bent sem ülünk, de már bizonyos távolságon belülre értünk. Néhány éve a magasabb kategóriás autókban már megtalálható ez a technológia.

6. Gombnyomásra induló autó: aki ilyennel rendelkezik, elfelejtheti a slusszkulcsot, hiszen csak egy gombot kell megnyomni az autó beindításához.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem