18 °C Budapest

Befellegzett a száguldásnak - a lóerő ára...

Pénzcentrum
2008. február 13. 13:00

Ha éppen nem szenvedne így is eléggé a visszaesés miatt az autóipar, akkor újabb baj tűnik fel a láthatáron, legalábbis Amerikában ez a helyzet. Úgy látszik, háború kezd kialakulni a sebesség, s a lóerő nagyságának területén - tudósít a Wall Street Journal.

1985 óta folyamatosan emelkedik az új autók átlagos lóereje, mind abszolút értelemben véve, mind pedig az autó súlyára vetítve. Egy 1981-es Honda Accord még csupán 75 lőerős motorral volt felszerelve, míg egy 2008-as négyhengeres Accord motorházteteje 177 lóerőt rejt el, de lehet már vásárolni hathengerest is, amely 275 lóerős.

Mindeközben pedig egyre több a gyorshajtó, kiváltképp azóta, hogy a tengerentúlon bevezették 1995-ben a nemzeti 90 km/h-s sebességhatárt. Az Insurance Institute of Highway Safety (IIHS) által vizsgált nyolc városi régióban a kocsik átlagsebessége meghaladta ezt a határt.

A gyorshajtás és a nagyobb teljesítmény nem csupán a környezetvédőknél "verte ki a biztosítékot". Az IIHS legutóbbi jelentése szerint a magasabb lóerő magasabb kárkifizetésekhez is vezetett. A Highway Loss Data Institute (HLDI) nemrégiben készített felmérése szerint 1985 óta - párhuzamosan a teljesítménynövekedéssel - folyamatosan emelkedik a biztosítási kárkifizetések mértéke is.

A tanulmány egy 2005-ös Pontiac Grand Am 140 lóerős középkategóriás kocsit hasonlít össze egy 2005-ös Nissan Altimával, melynek 3,6 literes motorja 260 lóerőt rejt magában. A 25 és 64 év közöttiek korosztályát vizsgálva arra jutottak, hogy az Altima kocsik karambolból eredő kárkifizetése 20 százalékkal haladta meg a kevésbé erős Grand Am-ét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azt jelenti a számok nyelvén, hogy városi környezetben az Altima esetében éves átlagban 339 dollár (62 ezer forint) kár keletkezett baleset miatt, míg a Grand Am-nél ez az összeg 283 dollár (52 ezer forint). Mindez persze nem csupán a biztosító társaságoknak kedvezőtlen, hanem végső soron az ügyfeleknek is, hiszen a díjak emelésén keresztül a megnövekedett költségeket tovább hárítják a társaságok.

A gyorshajtás visszaszorítására azonban létezik egy, az adatok szerint hatásos módszer. Az IIHS szerint a gyorshajtókat lefilmező kamerák elhelyezése Montgomery megyében 70 százalékkal csökkentette a sebességhatárt 16 km/h-val átlépők számát. Ugyanakkor Amerikában még mindig vita tárgyát képezi, hogy nem ütközik-e személyiségi védelmi jogokba a gyorshajtók lefilmezése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm