18 °C Budapest

Elektromos autótársak: még zöldebb kezdeményezés

2009. augusztus 19. 05:55

A külföldön már sikerre vitt úgynevezett carsharing (magyarul autótárs) kezdeményezésekről korábban már beszámoltunk. A franciák azonban ezt is továbbfejlesztenék a környezetvédelem jegyében, és hagyományos autók helyett elektromosakat állítanának a városi közlekedők szolgálatába.

Mitől jobb, mint a bérlés?

A carsharing egyfajta környezetbarát, fenntartható közlekedési rendszer, ahol egy autót több tulajdonos, pontosabban autótárs-klubtag használ, előre meghatározott időbeosztás szerint. Nagy előnye a hagyományos autóbérléshez képest, hogy nem kell az iroda nyitvatartási idejéhez, hiszen bármelyik telephelyen felvehetjük a kocsit, és szintén bárhol le is tehetjük azt, akár hajnali kettőkor is.

A jelenleg a világ közel ezer városában működő autótárs-klubok tapasztalatai, valamint a több tucat tanulmány szerint ezzel a rendszerrel tehermentesíteni lehet a városok tömegközlekedését, megoldást jelent a parkolási problémákra, és az autóforgalmat is csökkenti, mivel zömében a tömegközlekedést kiegészítve használják az autókat a klubtagok.

Ez tehát egyértelműen környezetkímélő közlekedési módszernek tekinthető, még ha az autók használat közben szennyezik is a levegőt. A franciák azonban most ezt is megpróbálják kiküszöbölni jövőre bevezetésre kerülő elektromos carsharing rendszerükkel.

Párizs főpolgármestere, Bertrand Delanoë tervei szerint 2010 év végén 4000 elektromos autót vehetnek majd igénybe a párizsiak, illetve az agglomerációban élők, mindössze fel kell markolniuk bármelyik telephelyen, és letenni azt a 700 állomás bármelyikén. Az ötletet a Vélib névre keresztelt kerékpárkölcsönző adta, amit 2007-ben vezettek be a francia fővárosban, és azóta számos egyéb város is lekoppintotta a sikeres kezdeményezést.

Az autós változat az Autolib névre hallgat majd, amit egyelőre még a környezetvédők is támogatnak, mivel azt várják tőle, hogy évente 22 ezer tonnával csökkentené a széndioxid kibocsátást.

Mennyibe kerül mindez?

Pontos adatokkal ugyan még nem szolgált a városvezetés, azonban egyes francia lapok már becslésekbe bocsátkoztak, különféle forrásokra hivatkozva. A Le Parisien szerint au1400 önkiszolgáló állomás Párizsban és a környező városokban, ahol egyben az autókat fel is lehetne tölteni, közel 9,9 millió euróba kerül majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az autósok két, illetve négyszemélyes autók közül választhatnak majd, amiért félóránként hozzávetőleg 1100 - 1700 forintnak megfelelő összeget kell majd fizetniük, egyszerűen a hitelkártyájuk leolvasóhoz érintésével. Ehhez először az Autolibnél be kell regisztrálniuk, igazolva, hogy rendelkeznek érvényes jogosítvánnyal, valamint be kell fizetniük egy havi tagdíjat is, ami körülbelül 4-5 ezer forintba kerül majd.

A projekt a tervek szerint PPP-konstrukcióban fog megvalósulni, ahol az állam, illetve önkormányzat mint megrendelő szerepel majd, és a tendert megnyerő magánvállalkozó fogja végrehajtani a beruházást, és az üzemeltetésért, karbantartásért is ő felel majd, profitját pedig a tagdíjakból szedi majd össze.

Az érdeklődő vállalatok között szerepel többek között az Avis autókölcsönző, a francia állami vasúttársaság, az SNCF, illetve a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP is. Emellett néhány autógyár is kifejezte már érdeklődését a projekt iránt, mint elektromos autó beszállító, többek között a Daimler, a Renault és a Peugeot Citroën is.

Persze ezzel a tervvel kapcsolatban is megjelentek már negatív hangok, akik többek között azt kifogásolják, hogy bár több autógyártó is foglalkozik már elektromos autó gyártással, azonban egyik sem tömeges méretekben. A Daimler csekélyebb méretű, de hasonló projektben már részt vett: Londonba szállított már 100, elektromos Smartot, és hasonlóra készül év végéig Berlinben is. A Nissan 2010-ben jön ki az első, nem hibrid elektromos autójával, akit a Renault követ 2011-ben.

A szkeptikuson hangján szólalt meg egy másik francia városban hasonló, azonban jóval kisebb méretű projektet vezető üzletember is, aki szerint 4000 autó fenntartása, illetve a vandáloktól való megóvása nem kis feladat, hiszen a Vélib kerékpárokat is gyakran megrongálják, azonban egy elektromos autó esetében a szervizköltség jóval nagyobb, mint egy biciklié.

Néhány buzgó környezetvédő is a program ellen emelt hangot, szerintük ugyanis az elektromos autók csak rontani fognak az egyébként is dugóktól hemzsegő párizsi autóshelyzeten, különösen azért, mert a több száz állomás miatt most majd azok is autóba ülnek, akik fél órás út miatt eddig inkább a tömegközlekedést választották.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?