22 °C Budapest

Hogyan készülj fel az autós külföldi nyaralásra?

2009. július 16. 09:47

Különféle felmérések adatai egybehangzóan azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest jóval kevesebb honfitársunk választ egzotikus úticélt nyaralásához: a többség idehaza vagy a környező országok egyikében tölti nyaralását. Kevesebben ülnek tehát repülőgépre, hiszen a környező országokat kézenfekvőbb, rugalmasabb - és olcsóbb - gépkocsival megközelíteni. Külföldön azonban probléma esetén jóval kiszolgáltatottabbá válik az autós: érdemes tehát előre gondoskodni a minél nagyobb biztonságról. Az AEGONdirekt.hu alábbi összeállítása ebben nyújt segítséget.

Autós asszisztencia külföldön

"Európa csaknem valamennyi országában közlekedési balesetek és gépjármű-lopások esetén is megfelelő védelmet nyújt az idehaza megkötött casco-biztosítások jelentős része - emelte ki Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. - Sok casco-módozat azonban csak a baleset esetén szükséges intézkedések költségeit fedezi (autó elszállítása, továbbutazás megszervezése vagy bérautó biztosítása), a műszaki meghibásodásból fakadóakat már nem, illetve csak bizonyos esetekben. Ennek az utazás előtt mindenképpen érdemes utánajárni, és szükség esetén az utasbiztosítások mellé célszerű kiegészítő autós segítségnyújtás (más néven asszisztencia) biztosítást kötni. Ez a biztosítás a fenti költségek térítése mellett gondoskodik megbízható helyszíni szervizlehetőség felkutatásáról, illetve a kapcsolódó ügyintézésről is."

A szolgáltatás további fontos előnye, hogy idegen környezetben is magyar nyelven érhető el, jelentősen leszűkítve a félreértések vagy az esetleges visszaélések lehetőségét. Ma már több biztosító is kínál (általában 10 évnél fiatalabb autókra) autóasszisztencia biztosítást, amelynek díja a szolgáltatástartalomtól függően változik. Az AEGONdirekt.hu utazásonként 1800 forintba kerülő AutoMax nevű szolgáltatása kizárólag közlekedési baleset során vehető igénybe, de a műszaki meghibásodás során is igénybe vehető AutoMax+ ára is megfizethető: utanként 8000 forintba kerül.

Papírok rendben?

Bár az Unió tagországaiban a kötelező biztosítás meglétét a rendszám igazolja, a szintén erre a célra szolgáló úgynevezett zöldkártyát mégis számos országban kérhetik a hatóságok. Mivel a zöldkártya ingyenesen, minimális utánajárással beszerezhető - egyes biztosítók automatikusan, negyedévenként meg is küldik -, érdemes ezzel felszerelkezve útra kelnünk. Már csak azért is, mivel ez a nemzetközi igazolás a kárrendezést is könnyebbé teheti egy külföldön okozott baleset esetén. Természetesen a kellemetlenségek elkerülése érdekében tanácsos azt is ellenőrizni, nem a külföldi utunk alatt jár-e le az autónk forgalmi engedélye, környezetvédelmi kártyája vagy esetleg a jogosítványunk.

Fontos tudni, hogy cégautót csak az a személy vezetheti külföldön, aki fel tudja mutatni a tulajdonos erre vonatkozó írásbeli hozzájárulását. Célszerű ezt a hozzájárulást nem csak magyarul, hanem más nyelven - legalább angolul - is megfogalmazni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett az Interneten könnyen utánajárhatunk annak is, hogy a célország közlekedési szabályai miben térnek el az itthoniaktól (sebességhatárok, véralkoholszint, telefonos kihangosító használata, stb.).

Műszaki felkészítés

Az indulás előtt ne feledkezzünk meg az autó műszaki állapotának ellenőrzéséről sem. A műszaki meghibásodás esélyének csökkentése érdekében érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a járművet. A folyadékszintek, illetve az abroncsok nyomását mi magunk is elvégezhetjük: ügyeljünk rá, hogy a nagyobb terheléshez magasabb nyomásértéket állítsunk be, és ennek során a pótkerékről sem feledkezzünk meg. Arra az esetre, ha mégis leállni kényszerülünk, ne feledjünk elegendő láthatósági mellényt is elhelyezni az autóban.

Utasbiztosítás

"Korábban az utasbiztosítások jelentős részét a szervezett útra készülők számára kötötték meg az utazási irodák. Ma már az egyénileg utazók is egyre többen ismerik fel: különösen az ő esetükben fontos, hogy baj esetén a felmerülő, akár milliós egészségügyi számláikat egy biztosító - a környező országokban már akár 250 forintos díj ellenében is - fedezze. Ha pedig az autóval sem szeretnének kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, nem fogják elmulasztani az utasbiztosítást átlagosan csak 15 százalékkal megdrágító kiegészítő autós asszisztencia szolgáltatás igénybe vételét sem." - érvelt az AEGONdirekt.hu szakembere.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 09:54
A Csődbement Mészáros Lőrinc exvejének focicsapata? című Mfor-cikk nem érhető el többé, a lap elnézé...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm