25 °C Budapest

Hová tűntek a bérautók?

2009. augusztus 16. 08:02

Autót bérelni Európa nagyvárosaiban ma nem egyszerű feladat: ha találunk is szabad járművet, csak jóval borsosabb összegért juthatunk hozzá, köszönhetően a piacon előállt hiánynak.

Iparági szakértők szerint a hiányt az okozza, hogy az autókölcsönző cégek nem bővítették, illetve cserélték le flottájukat, mivel idén kevesebb turistára számítottak, mint az előző években, és hitelezőt sem találtak könnyen az autópark felújításához.

A last minute utazók számának megugrása szintén nagyobb nyomást gyakorol most a piacra, a legnehezebben Spanyolországban lehet autóhoz jutni, és akkor is csak a normál díjak duplájáért.

A BBC-nek több utas számolt be olyan esetekről, mikor az előre lefoglalt autót törölte a kölcsönző cég, vagy csak kisebbet tudott adni helyette, sokszor pedig csak hosszú órás várakozások után jutottak járművükhöz a panaszosok.

A jelenség főleg a turistaparadicsomokra, így Spanyolországra, Franciaországra, illetve Olaszországra igaz - számol be az egyik legnagyobb kölcsönző, a Hertz, de Skóciában is jóval meghaladja a kereslet a kínálatot.

Ez persze jelentős áremelkedésekhez is vezetett: Spanyolország egyes vidékein, például Malagán vagy Murcia-n a bérleti díjak 70 százalékkal emelkedtek. Mivel a legtöbben úgy hiszik, hogy kisebb autót olcsóbban lehet bérelni, főként ezek esetén állt elő hiány, ami olyan furcsa helyzetet idézett elő, hogy nagyobb autót gyakran olcsóbban lehet bérelni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?