0 °C Budapest

Spórolj a benzinnel, minden cseppje aranyat ér!

2009. július 14. 06:40

Még mindig tart a nyár, sőt ha a meteorológusoknak hinni lehet, nemsokára beköszönt az európai monszun helyett a nagy kánikulák ideje is. Ilyenkor aki teheti, nekiindul a világnak, nem is gondolva bele abba, hogy mennyivel több pénz úszik el ilyenkor üzemanyagra, mint télen.

Tankolj a városban

Nyaraláskor a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás az autópálya mellett tankolni. Csakhogy az autópályáknál mindig magasabbak a benzinárak, egy "diszkont" és egy autópálya-benzinkút között akár húsz forint eltérés is lehet literenként. Ez egy átlagos, 50 literes tank esetében 1000 forint eltérést jelent, vagyis ennyit tudunk spórolni akkor is, ha még el sem kezdődött a nyaralás.

Tankolj kevesebbet

A nyár egyik nagy hátránya, hogy általában drágább az üzemanyag, mint a téli hónapokban. Igaz, ez nem feltétlenül a nyaralások miatt megugró benzinkereslettel magyarázható, inkább a nyersolaj árát érintő nemzetközi válttozásokkal, illetve idén az áfa-emeléssel, de tény, hogy a grafikonok tanúsága szerint az utóbbi öt év mindegyikén magasabb volt az üzemanyag ára, mint egy évvel korábban.


Szerencsére a nyár sok lehetőséget kínál a spórolásra: járjunk kerékpárral (lustábbak kisfogyasztású robogóval), esetleg sétáljunk egy jót a munkahelyig és vissza. Vásároljunk a környékbeli boltokban, a nyári hőségben úgysem tud annyit enni az ember, amiért érdemes elautózni a hipermarketbe.

Állj az árnyékba

Az ólommentes üzemanyag ugyanis párolog. Az ólmot helyettesítő vegyületek (benzol, toluol, metanol, etanol) nagyon illékonyak és egyszerűen elpárolognak a műanyag berendezéseken keresztül. A tíz méter hosszú, poliamidból készült üzemanyagcső és a nagy sűrűségű poliamidból készült tartály jobban átengedi a "zöld" üzemanyagot, mint a benzint, így akár kétszer annyi üzemanyag is elpárolog, mint a korábbi ólmozottak esetében.

Állj össze a szomszédokkal

Nyugaton már számos országban bevált, Magyarországon valamiért idegenkednek az emberek attól, hogy több szomszéd egy autóval járjon. Pedig kisebb lenne a felújítások miatt Budapesten mindennapos dugó és a benzinkutat is ritkábban kéne látogatni.

Maradj le

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hasznos ötlet országúton, melyet nagyon kevesen ismernek és még kevesebben tartanak be. Akárhányszor lassít le az előttünk haladó, ha a fenekében megyünk, nekünk még jobban le kell lassítani, hogy ne álljunk bele hátulról. Aztán gyorsíthatunk fel megint. Bezzeg, ha kicsit lemaradunk, egyenletes sebességgel haladhatunk és látványosan csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Egyáltalán:

Ne hajts gyorsan

Nehéz lenne általános szabályt adni arról, mikor is a leghatékonyabb a vezetési stílusunk, de általánosságban elmondhatjuk, hogy valahol száz kilométer per óra körül a legjobb a fogyasztás. Innen felfelé exponenciálisan nő a fogyasztás a sebességhez képest, vagyis a hatékonyság csökken.

Kapcsold ki a légkondit

A légkondicionáló a legelterjedtebb kényelmi szolgáltatások egyike, sokan viszont nincsenek vele tisztában mennyire növeli a fogyasztást és akár még télen is azzal fúvatják melegre az autót. Pedig érdemes néha kikapcsolni, mert jót tesz a fogyasztásnak, vagyis ahol csak lehet, közlekedjünk inkább letekert ablakkal. Ahol pedig túl nagy a légszennyezettség, kapcsolj keringetésre, így a már benti, hideg levegőt hűtöd tovább és nem a kinti meleget.

Használd a tempomatot

A tempomat a legjobb módszer az autópályán a sebesség optimalizálására. A folytonosan egy szinten tartott fordulatszám pedig jelentősen növeli az üzemanyagfogyasztás hatékonyságát.

Dobj ki minden felesleges dolgot

Aki állandóan minden "szemetet" a kocsijában hurcol, akár annyival is több súlyt visz magával, mintha folyton lenne egy utasa. Csakhogy ez az utas nem szórakoztat az út folyamán és nem száll be a - megnövekedett - benzinköltségbe. Szóval dobáljunk ki mindent az autóból, ami épp nem kell, nem csak a fogyasztás lesz alacsonyabb, de fürgébb is lesz az autó.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem