8 °C Budapest

Spórolj a benzinnel, minden cseppje aranyat ér!

2009. július 14. 06:40

Még mindig tart a nyár, sőt ha a meteorológusoknak hinni lehet, nemsokára beköszönt az európai monszun helyett a nagy kánikulák ideje is. Ilyenkor aki teheti, nekiindul a világnak, nem is gondolva bele abba, hogy mennyivel több pénz úszik el ilyenkor üzemanyagra, mint télen.

Tankolj a városban

Nyaraláskor a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás az autópálya mellett tankolni. Csakhogy az autópályáknál mindig magasabbak a benzinárak, egy "diszkont" és egy autópálya-benzinkút között akár húsz forint eltérés is lehet literenként. Ez egy átlagos, 50 literes tank esetében 1000 forint eltérést jelent, vagyis ennyit tudunk spórolni akkor is, ha még el sem kezdődött a nyaralás.

Tankolj kevesebbet

A nyár egyik nagy hátránya, hogy általában drágább az üzemanyag, mint a téli hónapokban. Igaz, ez nem feltétlenül a nyaralások miatt megugró benzinkereslettel magyarázható, inkább a nyersolaj árát érintő nemzetközi válttozásokkal, illetve idén az áfa-emeléssel, de tény, hogy a grafikonok tanúsága szerint az utóbbi öt év mindegyikén magasabb volt az üzemanyag ára, mint egy évvel korábban.


Szerencsére a nyár sok lehetőséget kínál a spórolásra: járjunk kerékpárral (lustábbak kisfogyasztású robogóval), esetleg sétáljunk egy jót a munkahelyig és vissza. Vásároljunk a környékbeli boltokban, a nyári hőségben úgysem tud annyit enni az ember, amiért érdemes elautózni a hipermarketbe.

Állj az árnyékba

Az ólommentes üzemanyag ugyanis párolog. Az ólmot helyettesítő vegyületek (benzol, toluol, metanol, etanol) nagyon illékonyak és egyszerűen elpárolognak a műanyag berendezéseken keresztül. A tíz méter hosszú, poliamidból készült üzemanyagcső és a nagy sűrűségű poliamidból készült tartály jobban átengedi a "zöld" üzemanyagot, mint a benzint, így akár kétszer annyi üzemanyag is elpárolog, mint a korábbi ólmozottak esetében.

Állj össze a szomszédokkal

Nyugaton már számos országban bevált, Magyarországon valamiért idegenkednek az emberek attól, hogy több szomszéd egy autóval járjon. Pedig kisebb lenne a felújítások miatt Budapesten mindennapos dugó és a benzinkutat is ritkábban kéne látogatni.

Maradj le

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasznos ötlet országúton, melyet nagyon kevesen ismernek és még kevesebben tartanak be. Akárhányszor lassít le az előttünk haladó, ha a fenekében megyünk, nekünk még jobban le kell lassítani, hogy ne álljunk bele hátulról. Aztán gyorsíthatunk fel megint. Bezzeg, ha kicsit lemaradunk, egyenletes sebességgel haladhatunk és látványosan csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Egyáltalán:

Ne hajts gyorsan

Nehéz lenne általános szabályt adni arról, mikor is a leghatékonyabb a vezetési stílusunk, de általánosságban elmondhatjuk, hogy valahol száz kilométer per óra körül a legjobb a fogyasztás. Innen felfelé exponenciálisan nő a fogyasztás a sebességhez képest, vagyis a hatékonyság csökken.

Kapcsold ki a légkondit

A légkondicionáló a legelterjedtebb kényelmi szolgáltatások egyike, sokan viszont nincsenek vele tisztában mennyire növeli a fogyasztást és akár még télen is azzal fúvatják melegre az autót. Pedig érdemes néha kikapcsolni, mert jót tesz a fogyasztásnak, vagyis ahol csak lehet, közlekedjünk inkább letekert ablakkal. Ahol pedig túl nagy a légszennyezettség, kapcsolj keringetésre, így a már benti, hideg levegőt hűtöd tovább és nem a kinti meleget.

Használd a tempomatot

A tempomat a legjobb módszer az autópályán a sebesség optimalizálására. A folytonosan egy szinten tartott fordulatszám pedig jelentősen növeli az üzemanyagfogyasztás hatékonyságát.

Dobj ki minden felesleges dolgot

Aki állandóan minden "szemetet" a kocsijában hurcol, akár annyival is több súlyt visz magával, mintha folyton lenne egy utasa. Csakhogy ez az utas nem szórakoztat az út folyamán és nem száll be a - megnövekedett - benzinköltségbe. Szóval dobáljunk ki mindent az autóból, ami épp nem kell, nem csak a fogyasztás lesz alacsonyabb, de fürgébb is lesz az autó.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem