17 °C Budapest

Spórolj a benzinnel, minden cseppje aranyat ér!

2009. július 14. 06:40

Még mindig tart a nyár, sőt ha a meteorológusoknak hinni lehet, nemsokára beköszönt az európai monszun helyett a nagy kánikulák ideje is. Ilyenkor aki teheti, nekiindul a világnak, nem is gondolva bele abba, hogy mennyivel több pénz úszik el ilyenkor üzemanyagra, mint télen.

Tankolj a városban

Nyaraláskor a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás az autópálya mellett tankolni. Csakhogy az autópályáknál mindig magasabbak a benzinárak, egy "diszkont" és egy autópálya-benzinkút között akár húsz forint eltérés is lehet literenként. Ez egy átlagos, 50 literes tank esetében 1000 forint eltérést jelent, vagyis ennyit tudunk spórolni akkor is, ha még el sem kezdődött a nyaralás.

Tankolj kevesebbet

A nyár egyik nagy hátránya, hogy általában drágább az üzemanyag, mint a téli hónapokban. Igaz, ez nem feltétlenül a nyaralások miatt megugró benzinkereslettel magyarázható, inkább a nyersolaj árát érintő nemzetközi válttozásokkal, illetve idén az áfa-emeléssel, de tény, hogy a grafikonok tanúsága szerint az utóbbi öt év mindegyikén magasabb volt az üzemanyag ára, mint egy évvel korábban.


Szerencsére a nyár sok lehetőséget kínál a spórolásra: járjunk kerékpárral (lustábbak kisfogyasztású robogóval), esetleg sétáljunk egy jót a munkahelyig és vissza. Vásároljunk a környékbeli boltokban, a nyári hőségben úgysem tud annyit enni az ember, amiért érdemes elautózni a hipermarketbe.

Állj az árnyékba

Az ólommentes üzemanyag ugyanis párolog. Az ólmot helyettesítő vegyületek (benzol, toluol, metanol, etanol) nagyon illékonyak és egyszerűen elpárolognak a műanyag berendezéseken keresztül. A tíz méter hosszú, poliamidból készült üzemanyagcső és a nagy sűrűségű poliamidból készült tartály jobban átengedi a "zöld" üzemanyagot, mint a benzint, így akár kétszer annyi üzemanyag is elpárolog, mint a korábbi ólmozottak esetében.

Állj össze a szomszédokkal

Nyugaton már számos országban bevált, Magyarországon valamiért idegenkednek az emberek attól, hogy több szomszéd egy autóval járjon. Pedig kisebb lenne a felújítások miatt Budapesten mindennapos dugó és a benzinkutat is ritkábban kéne látogatni.

Maradj le

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hasznos ötlet országúton, melyet nagyon kevesen ismernek és még kevesebben tartanak be. Akárhányszor lassít le az előttünk haladó, ha a fenekében megyünk, nekünk még jobban le kell lassítani, hogy ne álljunk bele hátulról. Aztán gyorsíthatunk fel megint. Bezzeg, ha kicsit lemaradunk, egyenletes sebességgel haladhatunk és látványosan csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Egyáltalán:

Ne hajts gyorsan

Nehéz lenne általános szabályt adni arról, mikor is a leghatékonyabb a vezetési stílusunk, de általánosságban elmondhatjuk, hogy valahol száz kilométer per óra körül a legjobb a fogyasztás. Innen felfelé exponenciálisan nő a fogyasztás a sebességhez képest, vagyis a hatékonyság csökken.

Kapcsold ki a légkondit

A légkondicionáló a legelterjedtebb kényelmi szolgáltatások egyike, sokan viszont nincsenek vele tisztában mennyire növeli a fogyasztást és akár még télen is azzal fúvatják melegre az autót. Pedig érdemes néha kikapcsolni, mert jót tesz a fogyasztásnak, vagyis ahol csak lehet, közlekedjünk inkább letekert ablakkal. Ahol pedig túl nagy a légszennyezettség, kapcsolj keringetésre, így a már benti, hideg levegőt hűtöd tovább és nem a kinti meleget.

Használd a tempomatot

A tempomat a legjobb módszer az autópályán a sebesség optimalizálására. A folytonosan egy szinten tartott fordulatszám pedig jelentősen növeli az üzemanyagfogyasztás hatékonyságát.

Dobj ki minden felesleges dolgot

Aki állandóan minden "szemetet" a kocsijában hurcol, akár annyival is több súlyt visz magával, mintha folyton lenne egy utasa. Csakhogy ez az utas nem szórakoztat az út folyamán és nem száll be a - megnövekedett - benzinköltségbe. Szóval dobáljunk ki mindent az autóból, ami épp nem kell, nem csak a fogyasztás lesz alacsonyabb, de fürgébb is lesz az autó.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?