Ukrajnában tankoltunk: a hullazsákon megbukhat az üzlet

2009. július 8. 06:20

Ötezerrel olcsóbb egy normál tank benzin Míg hazánkban a mai naptól érvényes 7 forintos üzemanyagár csökkentésnek is örülhetünk, addig Ukrajnában még mindig jóval 200 forint alatt vannak a tarifák. Északkeleti szomszédunknál a hazai 12 ezer forintos költséggel szemben egy 40 literes üzemanyagtartállyal rendelkező benzines autó valamivel kevesebb, mint 7 ezer forintból teletankolható.

A magyar-ukrán határátkelés nem volt olyan egyszerű, mint azt korábban gondoltuk, a leginkább az olcsóbb benzinért várakozó autósok kígyózó sorokban álltak a határátkelő előtt. Körülbelül egy óra várakozás után sikerült átjutni Ukrajnába (az előttünk álló autósok figyelmeztettek, hogy érdemes némi kenyérre valót elrejteni az útlevélbe, de az ukrán kiskatonák is nagy érmegyűjtő hírében állnak).

A határtól alig párszáz méterre találtuk az első kutat, de mivel a körülbelül 8-10 kilométerre található városban is akadt dolgunk, csak visszafelé tankoltunk, hogy össze tudjuk hasonlítani az árakat a többi töltőállomás tarifáival. Végül - a benzinturizmusra tekintettel nem meglepő módon - a határátkelőhöz legközelebbi kúton bizonyultak a legalacsonyabbnak az árak, ahol egy ötezresért közel 30 liter üzemanyagot vételeztünk (gázolajból 36 liter jött volna ki, ha dízelautóval megyünk).

Ha átértünk a határon, akkor kapcsoljuk le a világítást, mert ez nappal Ukrajnában nem kötelező, emiatt a rendőrök is könnyebben kiszúrhatnak. A csomagtartóban legyen egy tűzoltó készülék, valamint az utasok számának megfelelő hullazsák, mivel ennek hiányában készpénzbüntetésre lehet számítani és máris oda a benzinen megspórolt pénz.

A visszaúton másfél órába telt a határon való átjutás, az autót megkocogtatták (valószínűleg cigit kerestek), tükörrel benéztek az ülések alá, ellenőrizték a csomagtartót, stb. A "kiszpapír" kitöltésére szeretnénk még felhívni a figyelmet, egy kis alapú (ukrán és angol nyelvű) nyomtatványon fel kell tüntetni a beutazók adatait, az utazás célját és az autóban található üzemanyag mennyiségét, kifelé erről újfent nyilatkozni kell.

Egyik Ukrajnában élő olvasónk jelezte, hogy a hullazsák nem kötelező tartozék, sok ott élő még nem is hallott ilyesmiről. Úgy vélik, hogy a magyar autósok tájékozatlanságát kihasználva, a határmenti rendőrök ezen indok alapján gyűjtenek zsebpénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A románok az uniós lista élén

A mai naptól 7-7 forinttal csökken a benzin és a gázolaj literenkénti egységára. Bár az egyes kutak eltérő árképzése miatt vannak különbségek, a benzin literjéért átlagosan 301-303 forintot kell fizetni, a gázolaj pedig 280-282 forintba kerül.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem