10 tipp: spórolj tízezreket a nyaraláson!

2009. június 16. 05:55

Manapság nem olcsó dolog a nyaralás, a Pénzcentrum azonban most is megmutatja, hogy igenis le lehet faragni a költségekből. Hasznos és pénztárcakímélő tanácsok, elő-, utó-, és főszezonban!


1. Nézd meg az útleveled érvényességét!

Sokan nem figyelnek arra, hogy érvényes-e még az útlevelük, márpedig a soron kívüli útlevél akár 20 ezer forintodba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy mennyit bukhatsz azon, ha emiatt nem tudsz elutazni...

2. Foglalj az interneten!

Talán egyszerűbbnek tűnhet bemenni az utazási irodába, ahol mindent elintéznek helyetted, azonban hidd el, jóval olcsóbb, ha online foglalsz. Nem csak az utazási irodák ajánlatai között válogathatsz, hanem a helyi szolgáltatásokat, extra programokat is lefoglalhatod a világháló segítségével. Sőt, akár az utazási iroda megkerülésével is foglalhatsz szállást magadnak. A legtöbb országnak már hivatalos magyar nyelvű honlapja is van, ahol minden fontos infót megtalálsz!

3. Ne vegyél útikönyvet!

Irány a könyvtár, ahol jó eséllyel megtalálod a szükséges útikönyvet, térképet. Vagy nézz be egy antikváriumba, esetleg rendelj kiadványokat online. Érdeklődj az adott ország nagykövetségén, turisztikai hivatalában, könnyen lehet, hogy ők is küldenek neked prospektusokat, térképeket.

4. Utazz olcsó országokba!

Vannak olyan országok, amelyek még a magyar pénztárcák számára sem jelentenek különös megterhelést. A délkelet-ázsiai államokat (Vietnám, Thaiföld) kimondottan a kispénzű turisták számára találták ki, gyakorlatilag napi pár ezer forintból dőzsölhetünk (igaz, a repülőjegy nem kimondottan olcsó). Hozzánk jóval közelebb található Albánia, ami sok rejtett szépséget -és alacsony árakat- tartogat.

Ha friss valutaárfolyamokra vagy kíváncsi, katints infocentrumunkra: www.penzcentrum.hu/infocentrum

5. Nyaralj Magyarországon, olcsón!

Nem feltétlenül kell több ezer kilométert utaznod ahhoz, hogy kipihend magad. Magyarország is tárt karokkal vár, itthon jobban kiismered maga, sokkal inkább tisztában vagy az ár-érték arányokkal, mint külföldön. Ráadásul ha kibérelsz egy házat, apartmant, tudsz magadnak főzni, vásárolni. Ugye nem kell mondanunk, mennyit spórolhatsz ezen...

További hasznos tanácsok belföldön nyaralóknak: Veszélyes fagyizók, gyanús büfék: hol NE egyél a nyáron - interjú

6. Nyaralj a barátokkal

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utazási irodáknak is jól jön, ha csoportos üdülést foglalnak náluk. Fogjatok össze 10-en, 15-en és foglaljatok csoportos nyaralást. Ilyen esetben már biztosan lehet alkudozni!
Sőt, ha összefogtok, közösen is bérelhettek egy házat a Balatonnál - így akár fejenként 3 ezer forintra is kijöhet egy éjszaka.

7. Próbálj minél kevesebbet telefonálni külföldről

A roaming ugyanis még mindig költséges mulatság. Inkább vidd magaddal a laptopodat, hiszen manapság egyre több helyen találsz (akár ingyenes) Wi-Fit. Így akár fényképeket is tudsz hazaküldeni, és a képeslap árát is megspórolod.

És még egy fontos dolog: ha mobilinterneted van, eszedbe ne jusson külföldre magaddal vinni! Egy pár perces netezés is több tízezer forinttal megnövelheti a számládat. (Érdeklődj mobilszolgáltatódnál a külföldi mobil internetezés lehetőségeiről).

8. Nézd meg, hol esznek/vásárolnak a helyiek!

Hiszen a turistaparadicsomok állandó lakosai sem a legdrágább éttermekben vacsoráznak, és nem is a part menti kisboltban veszik az üdítőt.
Sokszor még inkább autentikus ízekkel találkozhatsz, ha a forgalmas helyektől távoli éttermekben vacsorázol. És az sem kérdés, hogy így sokkal olcsóbban jössz ki. Nyugodtan kérdezd meg a helyieket, hogy milyen éttermet, boltot ajánlanak.

9. Vidd magaddal a biciklidet!

Ha autóval utazol, ne hagyd otthon a bringádat! Már 12-15 ezer forintért vásárolhatsz kerékpártartót a kocsid tetejére.
Így nem csak egyszerűen és gyorsan juthatsz el egyik helyről a másikra, hanem a benzinköltséget vagy a tömegközlekedést is megspórolod. Ráadásul ebéd után egy pohár bor is belefér.

10. Maradj otthon!

Biztos, hogy el kell utaznod a nyáron? Lehet, hogy jobban járnál, ha a nappaliban töltenéd a szabadságodat. Fedezd fel lakhelyedet, kirándulj minden nap máshová. Tegyél felfújható medencét a nappali közepébe, csinálj koktélokat, és gondolj arra, hogy az idén megspórolt pénzből jövőre valami igazán jó helyre utazol majd!

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem