10 °C Budapest

Kiszorítják a forgalmat a belvárosból

Pénzcentrum
2008. február 5. 13:00

Nálunk még vita folyik róla, azonban szerte a világban egyre több országban, illetve városban vezetik be a dugódíjat a forgalom és a kibocsátás enyhítésének, a belvárosok levegőjének tisztításának céljából. Londonban már eddig is volt dugódíj, de a zóna mától kiterjed.

Ken Livingstone ma "sütötte el a rajtpisztolyt" Londoban, beindult az új "alacsony kibocsátási zóna" nevet viselő díjfizetési rendszer. A rendszer lényege, hogy bizonyos járművek - leginkább a teherautók - vezetőinek akár 200 fontnyi (69 000 forintnyi) díjat is ki kell fizetniük, ha szeretnének áthajtani a brit fővároson.

A fizetős zóna így már 33 különböző kerületre terjed ki, s mind rögzített, mind pedig mozgó kamerákkal ellenőrzik az egyes járművek rendszámtábláit. Előzetes becslések alapján mintegy 12 500 teherautó- és buszvezetőt érint majd az új rendszer.

A fizetésre kötelezettek között megtalálhatóak a 12 tonna össztömeg feletti járművek, melyek 2001 októbere előtt gördültek le a futószalagról, illetve azok, amelyek nem teljesítik az Euro III kibocsátási előírásokat. Vagyis a fizetni kell majd a teherautók, buszok, de akár egy jól megrakott minibusz vezetőjének is. A díjfizetést meg lehet úszni, például ha valaki részecskeszűrőt szerel fel annak érdekében, hogy teljesítse az Euro III-as kritériumokat.

London nem az egyedüli város, ahol megelégelték a szennyezett levegőt, s a dugókat. Múlt héten ugyanis Milánó vezetett be egy hasonló rendszert EcoPass tervének keretein belül, de nemsokára több olasz városban is dugódíjat kell majd fizetni, így például Rómában és Torinóban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amerikában is hódít a dugódíj, ugyanis nemrégiben New Yorkban vezették be, hogy Manhattenben napi 8 dollárt (1400 forintot) kell fizetnie annak, aki a 60. utcánál beljebb autózik. Nálunk egyelőre vita zajlik arról, hogy bevezessék-e, ha igen, mikor és hogyan az autósok által fizetendő dugódíjat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem