0 °C Budapest

Később lesz e-útdíj?

Pénzcentrum
2007. december 3. 09:00

Az úthasználattal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszeren (ED) szeretnének puhítani a szocialisták, s a rendszert a tervezettnél két évvel később léptetnék életbe - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A koalíciós alku után megszületett közbeszerzési kiírás szerint a 3,5 tonnásnál nagyobb tömegű gépjárművek és járműszerelvények számára 2009. január elsejétől vezetnék be az elektronikus útdíjfizetést az autópályákon.

Most a változtatás igénye arra irányul, hogy az ED-t csupán a nagyobb, 7,5 tonna feletti járművekre alkalmazzák, mivel ez a kis- és középvállalkozásokat kevésbé érintené. A másik javaslat szerint a rendszert csupán két évvel később 2011-ben vezetnék be, amit azzal magyaráznak, hogy így lehet biztonságos a bevezetés.

A javaslatokról egyelőre heves vita folyik, s nem született még politikai konszenzus arról, mikor, milyen díjakat kell majd fizetni. Az ED egyébként 6300 kilométert érintene, melyből a gyorsforgalmi hálózaton kívül díjasítandó útszakaszok összesen 5264 kilométert tesznek ki.

A tárca olyan díjtételt javasol, amely az Ausztriában fizetendőnél alacsonyabb, azonban a maihoz képest jelentős mértékű növekedést jelentene. A tervezet szerint 12 tonna feletti járművek után kilométerenként 44 forintot kellene fizetni, amely mintegy kétharmada az osztrák tarifának. A teherautók azonban jelenleg itthon háromezer forintért napi jogosultságot vásárolhatnak, vagyis ez az összeg durván 70 kilométerre lesz elég.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06