4 °C Budapest

Később lesz e-útdíj?

Pénzcentrum
2007. december 3. 09:00

Az úthasználattal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszeren (ED) szeretnének puhítani a szocialisták, s a rendszert a tervezettnél két évvel később léptetnék életbe - olvasható a Világgazdaságban.

A koalíciós alku után megszületett közbeszerzési kiírás szerint a 3,5 tonnásnál nagyobb tömegű gépjárművek és járműszerelvények számára 2009. január elsejétől vezetnék be az elektronikus útdíjfizetést az autópályákon.

Most a változtatás igénye arra irányul, hogy az ED-t csupán a nagyobb, 7,5 tonna feletti járművekre alkalmazzák, mivel ez a kis- és középvállalkozásokat kevésbé érintené. A másik javaslat szerint a rendszert csupán két évvel később 2011-ben vezetnék be, amit azzal magyaráznak, hogy így lehet biztonságos a bevezetés.

A javaslatokról egyelőre heves vita folyik, s nem született még politikai konszenzus arról, mikor, milyen díjakat kell majd fizetni. Az ED egyébként 6300 kilométert érintene, melyből a gyorsforgalmi hálózaton kívül díjasítandó útszakaszok összesen 5264 kilométert tesznek ki.

A tárca olyan díjtételt javasol, amely az Ausztriában fizetendőnél alacsonyabb, azonban a maihoz képest jelentős mértékű növekedést jelentene. A tervezet szerint 12 tonna feletti járművek után kilométerenként 44 forintot kellene fizetni, amely mintegy kétharmada az osztrák tarifának. A teherautók azonban jelenleg itthon háromezer forintért napi jogosultságot vásárolhatnak, vagyis ez az összeg durván 70 kilométerre lesz elég.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?